Concursos

El millor pastís de formatge de Catalunya es fa a la Ribera d'Ebre

La pastisseria Larrosa de Flix guanya la competició i El Claustre, de la formatgeria El Miracle, el concurs a millor formatge artesà català del 2024

2 min
El millor pastís de formatge del 2024

VicLa fira Lactium de Vic ja ha coronat el millor pastís de formatge de Catalunya i el millor formatge artesà català del 2024. Pel que fa al pastís de formatge, el guanyador ha estat el de la pastisseria Larrosa de Flix, del pastisser Pau Carranza. Carranza ha estat el més ben valorat del jurat, que l'ha triat per unanimitat i n'ha destacat “la tècnica, la perfecció del daurat i la cremositat". "El tall ha sortit preciós, i gustativament tenia una presència molt delicada i equilibrada, de formatge de pasta tova”, ha afegit.

El pastís de formatge de la pastisseria de Flix complia el requisit d'incorporar a la recepta un 20% de formatge artesà català. En el seu cas, l'escollit era el formatge d’ovella de pasta tova de la formatgeria Serra del Tormo. El guanyador s'ha endut un xec de 1.000 euros, però cal tenir present que el guanyador de l'edició anterior, que va ser la pastisseria Sant Llehí, de Sant Antoni de Vilamajor, aquest any n'ha venut més de 5.000.

Ricard Martínez, president del jurat; Pau Carranza, pastisser de Larrossa, i Bet Piella,  primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Vic.

Millor formatge artesà català del 2024

Pel que fa al millor formatge artesà d'aquest any, el jurat ha triat el formatge de pasta dura d'ovella El Claustre, de la formatgeria El Miracle de Solsona. Per a la seva elaboradora, Sílvia Soler, aquest reconeixement és molt important, perquè El Claustre va ser el primer formatge que va fer i ha trigat un bon temps a perfeccionar-lo. Si en voleu saber més, Sílvia Soler ha explicat la seva història recentment al Mengem.

La 16a edició del concurs de formatges artesans ha comptat amb un jurat expert format per més de 60 persones i la direcció d'Isabel Tutusaus. El jurat ha valorat 161 formatges. Ho ha fet a cegues, a través d'un nou sistema de tastos i valoracions que permetés fer la tria més objectiva. Hi ha hagut 15 categories de formatges premiats, i finalment una categoria absoluta, que és la que ha guanyat el formatge de la formatgeria El Miracle.

Tota la llista de premiats

Mató de cabra:

Or: Mató de cabra, Granja Armengol

Mató de vaca:

Or: Mató de Montserrat, Cal Pujolet

Pasta dura de vaca i/o búfala:

Or: Curat de búfala, Montbrú

Plata: El Ferrer, Cal Músic

Pasta dura de cabra:

Or: 349, Ubach

Plata: Vell de Cabra, Muntanyola

Pasta dura d'ovella:

Or: Claustre, El Miracle

Pasta àcida/làctia de vaca i/o búfala:

Or: Rocafesa, L’Aubreda

Pasta àcida/làctia de cabra:

Or: Rodó Blanc, La Frasera

Pasta àcida/làctia d'ovella:

Or: Gàrgola, El Miracle

Pasta tova de vaca i /o búfala:

Or: Tou de Mujal vaca, Cal Músic

Plata: Puigpedrós, Molí de Ger

Pasta tova de cabra:

Or: Tou de Mujal cabra, Cal Músic

Pasta tova d'ovella:

Or: Cuines, El Miracle

Tupí:

Or: Tupí de Ratafia, Mas El Lladré

Formatges blaus:

Or: Blau Ceretà, Molí de Ger

Formatge de la Garrotxa:

Or: Primigeni, Ubach

Tots els guardonats al concurs de formatge artesà català de la fira Lactium.
stats