Cuina a les xarxes
Mengem 22/05/2023

L'àvia mexicana que és una estrella a YouTube gràcies a les seves receptes (i ni tan sols té internet)

Doña Ángela viu en un ranxo en un entorn rural i és molt difícil contactar-hi. Però s'ha convertit en una de les cuineres més vistes i més estimades del concorregut mercat de cuina online

Eduardo Medina / The New York Times
4 min
Un 'frame' d'un dels vídeos de Youtube de Doña Ángela.

Amb una petita pila de tortillas fetes a mà al costat, una àvia mexicana tímida amb un davantal morat mirava a càmera i es presentava al món. "Us faré aquesta recepta", deia Doña Ángela al seu primer vídeo de YouTube, l'agost del 2019, parlant un castellà dolç. "Espero que els agradi." Va agradar a milions de persones, que l'han adorat des de llavors.

Doña Ángela, el nom complet de la qual és Ángela Garfias Vázquez, s'ha convertit ràpidament en una de les cuineres més vistes i estimades del mercat extremadament concorregut de les receptes en línia. Els vídeos d'entre 5 i 10 minuts els enregistra al seu ranxo de Michoacán, a Mèxic, la seva filla, que segueix com talla la ceba i mol el blat de moro amb la càmera del telèfon.

El canal de Doña Ángela, De Mi Rancho a Tu Cocina, supera els 446 milions de visualitzacions: són més que el canal de Martha Stewart (uns 172 milions) i el canal NYT Cooking (uns 72 milions) junts. Gairebé ha superat la pàgina de YouTube de Food Network, que té uns 590 milions de visualitzacions i acull grans noms de l'entreteniment gastronòmic.

Què explica la popularitat de Doña Ángela?

"El tipus de localització rural que representa Doña Ángela no és tan visible als mitjans de cuina", diu Ignacio Sánchez Prado, professor d'estudis espanyols i llatinoamericans a la Universitat de Washington a St. Louis i especialitzat en cultura mexicana. "I crec que ella toca la fibra sensible".

Molts aficionats i experts de la cuina mexicana creuen que l'atractiu està en la seva aura d'àvia, que encisa especialment les persones d'origen llatinoamericà que veuen les seves abuelas en Doña Ángela: les seves camises estampades de flors, les taques fosques de les seves mans i una misteriosa capacitat de treballar les tortillas calentes sense cremar-se.

Alguns pensen que són les seves galtes meravellosament arrugades o la manera com somriu als vídeos, i uns altres esmenten els seus brillants ulls marrons que miren tímidament lluny de la càmera. "És com de la família", diu Lupe Montiel, poeta i artista de Los Angeles, l'àvia de la qual va morir per complicacions de covid-19. "És aquella imatge de la meva àvia que m'agradaria haver capturat".

Per descomptat, el menjar que fa també és deliciós, afirma Richard Sandoval, xef mexicà i restaurador prolífic. L'oferta de plats de temporada de Doña Ángela, segons els experts, destaca la tradició ancestral de la cuina mexicana i la persistència que es necessita per alimentar una família durant dècades al camp, com és probable que hagi fet a Michoacán. Les seves receptes inclouen tacos farcits de huitlacoche; pell de porc fregida i remullada amb salsa verda; trossos de bistec salat servits amb cactus de figuera; i una salsa de color caoba plena de xiles foscos, xocolata i clau, molta amb un morter de pedra. "Al final, ens demostra que tot el que necessitem és foc, un comal [una planxa típica mexicana] i alguns ingredients per cuinar aquests àpats increïbles", diu Sandoval.

Aquesta senzillesa també es reflecteix en els seus valors de producció de baix pressupost i la seva actitud seriosa. Doña Ángela té un gran comal; una batedora; olles i la llum del dia que dona a la seva cuina un to groc pàl·lid que recorda el brou de pollastre. Doña Ángela és càlida, però reservada. Vol que sàpigues, com potser una vegada va fer la teva àvia, que t'ha fet aquest menjar i espera que t'agradi. "Muy sabroso", promet al final de cada vídeo.

"Hi ha gent entrenada per a la càmera", assegura Steven Alvarez, professor d'anglès a la Universitat de St. John de Nova York que imparteix classes de menjar mexicà. "I hi ha gent, com Doña Ángela, l'encant de la qual és simplement magnètic".

Una de les 100 dones més poderoses del país

El 2019, Doña Ángela va acumular 1 milió de subscriptors havent penjant només quinze vídeos. Des de llavors, ja en són més de tres-cents. El 2020, Forbes Mexico la va nomenar una de les 100 dones més poderoses del país. Però no sembla gaire interessada en la fama. Doña Ángela no va respondre a les sol·licituds d'entrevista per a aquest article. Fins i tot YouTube ha tingut problemes per arribar-hi. Una portaveu de l'empresa, Veronica Navarrete, va dir que feia temps que "estava intentant posar-s'hi en contacte" i no se n'havia sortit.

Quan un equip de YouTube va intentar enviar-li un premi, Navarrete es va adonar que "poc experta en tecnologia" era Doña Ángela. No tenia cap senyal mòbil ni wi-fi al ranxo, on viu amb el marit i alguns dels fills. La informació sobre els seus antecedents és escassa. Té uns 70 anys i el 2020 va dir a Notivideo, una organització de notícies de Michoacán, que tenia tres filles, cinc fills i vint nets, i que la seva mare li havia ensenyat a cuinar.

On viu Doña Ángela?

Almenys dos mitjans més l'han entrevistat. Un periodista, Francisco Valenzuela, va escriure al diari El Sol de Morelia que va recórrer més de 385 quilòmetres durant dos dies el 2020 per trobar-la al poble rural de Villa Madero a Michoacán. Valenzuela va dir en una entrevista que ell i un fotògraf estaven a punt de renunciar a trobar-la quan van decidir preguntar a una persona més abans de marxar.

Va anar a una botiga i va preguntar a una dona que hi treballava: "¿Saps si per aquí viu una Doña Ángela?" La dona va assenyalar un camí estret. Efectivament, Valenzuela va veure Doña Ángela entrant en una casa rústica. Hi havia poques mostres al ranxo de la riquesa que Doña Ángela segurament ha acumulat.

Els fills adults de Doña Ángela, alguns dels quals Valenzuela va qualificar de bruscos i protectors, van acceptar provisionalment concedir-li una entrevista, però amb condicions. Seria molt curt, no hi hauria vídeo i Valenzuela no havia de revelar el lloc exacte del ranxo, prop de terrenys coberts d'horts d'alvocats. Valenzuela hi va estar d'acord, però va aconseguir treure alguns detalls de les curtes respostes de Doña Ángela: que va ser idea de la seva filla crear un canal de YouTube i que no es podia creure que tanta gent la seguís. "És un cas molt curiós, sobretot pel fet que són molt tancats", va dir Valenzuela, i va afegir: "Han estat bons amagant el seu secret".

De vegades és difícil saber si Doña Ángela és plenament conscient del seu estrellat culinari, cosa que la fa encara més entranyable per als espectadors. Així i tot, probablement en té alguna idea perquè la filla va dir en un vídeo que llegeix comentaris en línia a la seva mare.

Copyright The New York Times
stats