Artesania

El Formatge Garrotxa es blinda contra imitacions (en un moment crític per a l’elaboració)

És la segona varietat catalana de formatge que comptarà amb un segell oficial, en aquest cas el d'Indicació Geogràfica Protegida

2 min
El formatge Garrotxa, amb el seu color gris de cendra característic

GironaEl Formatge Garrotxa només es podrà fer d’una única manera, perquè des d’avui ostenta oficialment el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), de manera que es converteix en el segon formatge de Catalunya que té aquesta distinció (el primer va ser el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, que compta amb una denominació d’origen protegida). Aprovada la IPG a Brussel·les a finals de l’any passat, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, l’ha fet pública a la Fira del Formatge Artesà i Català de Girona, que ha aplegat quaranta-dues formatgeries amb dos-cents formatges diferents. Ara bé, els productors han apuntat a la crisi de la primera matèria, la llet de cabra, que cal per elaborar-ne.

Així doncs, el Formatge Garrotxa es podrà dir d’aquesta manera si està fet amb llet sencera de cabra pasteuritzada, si ha madurat gairebé un mes i es crea un fong natural, endèmic, en el seu exterior, que va sortint a mesura que els formatgers el van fregant per crear-ne la crosta grisa avellutada. A més de pel color gris, també es caracteritza per tenir forma rodona. Per dins és de color blanc impol·lut, gairebé es podria dir que de color de nata. 

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, amb productors i el cuiner Pep Nogué

Sobre la protecció europea, els formatgers comenten que arriba en un dels moments més delicats per la falta de llet de cabra. “El futur és incert, perquè no aconseguim llet. Per tant, no sabem què podrem fer, perquè si no n’hi ha, no n’hi ha”, ha afirmat l’elaboradora de formatges Muntanyola. Ara bé, el conseller, David Mascort, ha sostingut: “Amb la IGP podrem ajudar els elaboradors del Formatge Garrotxa, perquè sabem que falta llet de cabra, perquè sou molts els que feu productes molt bons”. A més, el conseller hi ha afegit: “Hem d’ajudar la gent del sector primari perquè es guanyin millor la vida”. Per la seva banda, el cuiner Pep Nogué ha indicat que “el Formatge Garrotxa agrada tant a petits com a grans i només necessita un tros de pa per assaborir-lo”. I ha assegurat que, tot i que la IGP pot ajudar a fer conèixer aquest formatge al món, si n’hi ha poc, per la falta de primera matèria, “que es quedi tot a casa nostra”.

Per acabar, l’etiqueta IGP és una de les tres que atorga la Unió Europea (les altres dues són la DOP i la d'especialitat tradicional garantida, l’ETP). En el cas de la IGP, la Unió Europea reconeix la qualitat vinculada a una àrea geogràfica concreta, que és la que produeix, processa o elabora el producte.

stats