Mengem 14/10/2020

La primera cervesa de Damm envellida en bota es diu Equilàter i es pot maridar amb verdures i amb canelons

La beguda s'ha presentat avui a Barcelona, acompanyada de plats cuinats pel xef Nandu Jubany

Trinitat Gilbert Martínez
2 min
La primera cervesa de Damm envellida amb bota de castanyer es diu Equilàter i es marida tant amb verdures com amb canelons

Equilàter és la nova cervesa del grup cerveser barceloní Damm. “No en teníem cap, d’envellida en bota de fusta, i després de moltes proves amb fustes diferents, la del castanyer del Montseny és la que ens va agradar més per les notes intenses que adquireix la cervesa”, explica David Marqués, mestre cerveser de l’àrea I+D de Damm. La nova cervesa de Damm es recomana de beure tant amb plats de verdures i hortalisses com amb guisats i canelons. En aquest últim cas el suggeriment és servir-la en copa de vi i havent-la tret de la nevera vint minuts abans d'obrir-la.

La nova cervesa de Damm, de nom Equilàter, és de color marró fosc

Damm ha comptat amb el suport del sommelier francès François Chartier, que explica que, d’entrada, quan va pensar a crear una Imperial Stout va pensar en jugar amb el fonoll, perquè té un to anisat. “En totes les Imperial Stout, els tons anisats són dominants, però se solen aconseguir amb regalèssia; jo vaig pensar en el fonoll, en les figues seques, en les castanyes, i la idea va agradar perquè els tres ingredients són molt mediterranis”, explica Chartier.

El resultat és “una cervesa potent”, que si es beu freda va bé per maridar amb verdures, hortalisses i tota classe d’herbes aromàtiques. “L’harmonia molecular vol dir que els ingredients comparteixen la mateixa molècula aromàtica, i en aquest cas seria així pel sabor anisat”, diu Chartier, que ha difós en els seus llibres el concepte d’harmonia molecular en els maridatges.

El sommelier François Chartier amb l'Equilater i un dels ingredients amb què elaborat la cervesa el grup Damm

A més, els tons de figues seques fan que la cervesa Equilàter “sigui ideal per combinar amb foies i tot tipus de plats en què hi hagi aquest ingredient”, assenyala el sommelier, que afegeix un tercer maridatge, gràcies als tons fumats de la cervesa, que la lliguen amb plats cuinats a la brasa.

I, per acabar, la novetat que destaca Chartier és el maridatge de l'Equilàter amb guisats de llarga cocció. “Caldrà servir-la en copa de vi i treure-la de la nevera vint minuts abans de beure-la perquè no ha de ser freda”, explica, i afegeix que els canelons i els guisats amb tot tipus de carns, i especialment amb bolets, són els maridatges recomanats per a aquesta cervesa.

stats