Reconeixement

Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025

Les conselleries d’Empresa i la d’Acció Climàtica han anunciat avui el veredicte favorable de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT)

Foto de grup en l'acte de l'anunci de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Després que un jurat internacional hagi valorat la candidatura presentada el mes de gener passat a l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), impulsor de la iniciativa, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i Carmel Mòdul, director general de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han confirmat avui la candidatura: Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025.

S'hi destinaran gairebé 9 milions d'euros per promoure fins a trenta grans projectes estratègics culinaris, entre els quals es compten la partida destinada a la promoció de la marca aconseguida (una mica més d'un milió i mig). Entre alguns dels motius pels quals Catalunya liderarà la menció el 2025 hi ha el fet que la seva gastronomia fa valdre les diferents cultures alimentàries, promou l’educació per a la salut, la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. 

Els cuiners catalans van participar de l'acte d'anunci als Jardins del Palau Robert.

En la roda de premsa que les conselleries d’Empresa i Treball i Acció Climàtica han organitzat al Palau Robert de Barcelona, el cuiner Joan Roca ha explicat que Catalunya ha estat influent gastronòmicament al llarg de la història. “Al segle XIV ho era, i ens n’ha quedat fe escrita amb el Llibre del Sent Soví, i actualment també. “I no ho dic des de l’emoció sinó amb dades objectives”, i en aquest sentit feia referència als reconeixements de la guia francesa Michelin i també als premis anglesos 50th Best World Restaurant, “en els quals aviat tindrem un restaurant en el número u”, frase que el cuiner del Celler de Can Roca deia en referència al restaurant Disfrutar, que a hores d'ara està situat en el número tres. Així doncs, la candidatura de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 “és una nova oportunitat per posar en valor la nostra gastronomia, per visibilitzar-la”, continuava explicant Joan Roca, que subratllava que “la cuina catalana té una història, una llengua i un corpus culinari que són diferents dels d’altres territoris”.

Per la seva banda, la periodista Empar Moliner, que ha conduït la roda de premsa, ha sostingut que cuinar i menjar són una barreja de primitivisme i civilització. “No hi ha res més orgànic com alimentar-nos, però alhora els restaurants ens demostren que és una acció molt intel·ligent”, ha dit Moliner, que ha citat també el llibre El viaje a ninguna parte, de l’escriptor Fernando Fernán Gómez, en què els còmics que desmunten la funció es pregunten què queda del que han fet un cop han acabat. “En queden records perquè els plaers, com els que tenim quan mengem i bevem, són fungibles”.

Per continuar, cuiners com Oriol Castro, del restaurant Disfrutar; Fina Puigdevall, de Les Cols d’Olot, i Ada Parellada, del Semproniana, han valorat molt positivament la candidatura. “Penso que ens podrà portar un turisme de qualitat”, ha dit Puigdevall. “La nostra cuina necessita que ens la reconeguin mundialment perquè també ens la creguem nosaltres”, ha dit Parellada. Han sigut algunes de les reflexions que s'han fet, al costat d’altres companys de la professió com Nandu Jubany, Carles Gaig, Paco Pérez, Artur Martínez o Joel Castañé, de La Boscana. 

El moment en què la presidenta de l'IGCAT anunciava que la candidatura de Catalunya havia estat acceptada.

Al seu torn, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que la candidatura revalidarà el que ja sabem, que “Catalunya és el país del món on es menja i beu millor”, i que alhora servirà per atreure un turisme que triarà Catalunya “per gastar-se diners en experiències gastronòmiques”. En aquest sentit, la directora general de Turisme, Marta Domènech, ha assenyalat que la candidatura “situarà Catalunya gastronòmicament al món i, per tant, es crearà un nou turisme, enogastronòmic, que és clau per impulsar un nou model de turisme que volem per al país, que és el que gasta un 20% més que el de sol i platja”. De fet, el turista enogastronòmic viatja durant tot l’any, i no només a l’estiu, i a més “és gran amant de l’oferta complementària, és a dir la cultural en general”.

El precedent de Menorca

Per acabar, es dona la circumstància que el 2022 Menorca va ser la Regió Mundial de la Gastronomia, que pot ser un referent per al Principat per les accions portades a terme. En aquest sentit, el director del Centre d'Estudis Gastronòmics Menorca, Pep Pelfort, ha valorat positivament la candidatura homòloga que va ostentar l’illa pel fet que va aconseguir que “totes les entitats participants, associacions d'empresaris, hotelers, productors, confraries de pescadors, restaurants, periodistes, escoles, Associació Leader i patrocinadors privats”, treballessin conjuntament per organitzar “actes molt interessants”. És a dir, es va fer un treball en xarxa molt important entre la població civil.

Una valoració a part, ja no tan positiva, és “la manera com va gestionar l’administració l’aportació econòmica”, que prové dels impostos dels ciutadans, ha dit Pelfort. El fet que la gastronomia no es treballés de manera transversal en diferents conselleries (turisme, economia, cultura, salut) va ser una de les dificultats. Tant és així, opina el cuiner i també organitzador del primer congrés de periodistes de Menorca, que “l’únic beneficiat final va ser el creador de la iniciativa, l’IGCAT, “que no aporta diners sinó que només ofereix la marca i cobra per haver-la donada”.

stats