Premis de cuina
Mengem 15/11/2022

Carla Peyrón guanya el segon premi a la millor tapa d'Espanya amb una doble reivindicació

La pastissera, que treballa al restaurant Enigma, és la primera que presenta una tapa dolça al concurs

Rosa Rodon
2 min
Carla Peyrón preparan el 'Sweet tartar'.

BarcelonaCarla Peyrón s'ha proposat trencar motlles. És la primera catalana que rep una distinció en el Concurso Nacional de Pinchos y Tapas celebrat a Valladolid la setmana passada. I per si no fos prou, és la primera que presenta una tapa dolça a aquest concurs. Amb el seu Sweet tartar, va guanyar el segon premi, dotat amb 5.000 euros.

"És una tapa reivindicativa. Reivindico que les postres poden ser una tapa", diu Carla Peyrón. "Quan vas a bars de tapes no tenen res dolç per acabar. A banda, volia reivindicar que una tapa pot ser també sostenible". El plat amb què va presentar la proposta és 100% orgànic i biodegradable, fet de closques d’ou, 12 en concret. "El millor residu és el que no es genera", diu Peyrón, que va més enllà: "També podríem fer plats amb closques de musclos o pòsit de cafè". Per reblar el clau, quan el jurat es va acabar la tapa dolça va topar amb el següent missatge al fons del plat: "El residu es genera per falta de creativitat". 

La tapa 'Sweet tartar'.

Pel que fa a la tapa, consisteix en un joc visual. Sembla un steak tartar, però els ingredients que porta són ben diferents: mostassa fumada, oli de vainilla fumat, sucre, cogombre osmotitzat i caramel·litzat... El que sembla carn són gerds que, cuinats, adquireixen una textura semblant a la de la carn picada. Al capdamunt, el que sembla un rovell d'ou és mango. Tot plegat Peyrón ho acaba amb un toc aromàtic de farigola.

La pastissera, que té 29 anys i treballa al restaurant Enigma, ja va guanyar el 2019 el concurs GMchef Alimenta Tu Talento. En aquell moment va declarar a l'ARA que les postres "ara ja no cal que siguin dolces, també poden ser salades o cítriques". Seguint aquesta màxima és evident, doncs, que les tapes tampoc cal que siguin salades.

El primer premi, dotat amb 10.000 euros, va ser per Ariel Munguía, del restaurant El Puntido, d'Álava, amb la tapa Cochino bocado. El tercer va ser per a Alberto Montes, del restaurant Atrio, de Cáceres, amb la tapa Tomate un baño. Va ser dotat amb 2.500 euros. Peyrón, però, reconeix que "el que és important als concursos no és guanyar. Va per dècimes. El que importa és deixar empremta. Fer un pas més en el món gastronòmic i que a la gent li agradi el que fas. Que els plats tinguin una història al darrere".

Primer premi del concurs, la tapa 'Cochino bocado'.
stats