Nutritiu i bonic

'Bentos' i 'bowls', l'alternativa creativa a la carmanyola

La febre dels tàpers convertits en artesania es va escampant per Catalunya

Joana Costa
5 min
Bento farcit de peces de sushi i gyozas.

A les carmanyoles de tota la vida els han sortit uns simpàtics i artístics competidors: els bentos i els bowls que, a més de menjar casolà, inclouen un ingredient extra d'equilibri nutricional i també d'afabilitat de qui els prepara, que s'esforça perquè siguin atractius als ulls. Tradicionalment, el bento és un àpat preparat per endur-se molt comú a la cuina japonesa. Sol contenir carbohidrats (arròs o fideus), proteïnes (peix, carn o tofu), verdures i complements (kimtxi, gyozes, edamame i wakame, per exemple). La diferència essencial amb les nostres carmanyoles és que (sense perjudici d'elaborar carmanyoles d'allò més saludables), els bentos s'entenen com àpats complets i equilibrats (especialment elaborats per a la canalla) que, gràcies a la seva compartimentació, marquen les quantitats que cal menjar de cada grup d'aliments. Un altre tret característic és la mida compacta d'aquestes capses, les bento boxes, que permet transportar-les de manera molt fàcil perquè els seus compartiments s'apilen i s'ajusten en vertical, de manera estanca. Per acabar d'arrodonir l'experiència de menjar fora de casa, aquestes capses són tota una sensació en vendes, amb nombrosos estils i decoracions.

Un bento típicament japonès per celebrar el Día de la Infància al Japó.

Un mitjà expressiu

Segons l'experta de l'Institut d'Investigació Cultural de Nova York Klara Seddon, per a moltes mares japoneses actuals el bento és des de fa molts anys "un mitjà expressiu" que s'utilitza per construir imatges relacionades amb la cultura popular. Ara bé, els darrers anys, segons la investigadora, moltes mares han començat a publicar regularment les seves creacions a les xarxes (realment hi ha composicions molt singulars i instagramejables), de manera que n'ha augmentat la popularitat tant al Japó com a la resta del món. De fet, aquesta proposta tan deliciosa com estètica s'ha escampat per tot arreu. Això ha permès, segons Seddon, que l'objectiu inicial del bento hagi canviat, tot passant de ser una "comunicació íntima" entre preparador i consumidor (mare i fill, en la majoria dels casos, ja que l'estructura familiar al Japó continua sent molt patriarcal) a adoptar la forma d'un discurs públic de suport entre iguals, on les blogueres reivindiquen literalment "l'esforç que dediquen a aquestes creacions efímeres". Pel que fa a la difusió, la investigadora subratlla que els darrers cinc anys els blogs de bento "són cada cop més freqüents dins el Japó i fora, i és a través d'aquests espais a internet que les dones interactuen amb més dones en circumstàncies semblants, amb qui comparteixen idees i experiències sobre temes més enllà de la gastronomia, com la cura dels infants i la preparació d'aliments.

Un 'bento' típicament japonès amb motius folklòrics japonesos.

Carmanyola amb significat cultural

A l'article "La cursificació del menjar japonès més enllà de la carmanyola", la investigadora de la Universitat de Califòrnia Debra J. Occhi assenyala que l'auge dels personatges cuquis ha quallat en l'estètica popular japonesa fins al punt que els aliments amb forma de personatges han desplaçat la moda anterior de recrear objectes naturals. També, en relació amb les bento boxes, diversos autors de la universitat canadenca de Ryerson subratllen a l'article "Desempaquetant la capsa bento" que és un àpat a l'estil japonès que té un significat cultural encara diferent "com a mitjà de comunicació afectiva entre els nens i els pares". Ara bé, segons aquesta investigació, desplegada a les escoles canadenques, un cop ha sortit del Japó no adopta el mateix significat. Després d'uns quants tallers amb criatures d'origen japonès i locals, els autors van constatar que les famílies nipones preparen bentos amb una bona estètica que reflecteix fidelment el seu compromís de preparar tàpers nutricionalment equilibrats i estèticament atractius. Ara bé, tot i que amb significacions culturals diverses, els bentos han arribat també a casa nostra per embellir l'hora de la carmanyola.

Envasos de Monbento.
Envasos orientats a l'organització

Les capses bento poden ser de molts materials i tot i semblar a les xarxes que la majoria són d'alumini o d'acer inoxidable, la versió més estesa arribada a Europa és sobretot de plàstic reutilitzable, un material ideal per transportar-les a tot arreu. A més, d'aquesta manera són resistents, no es trenquen i en general són compatibles amb els microones i rentavaixelles amb totes les garanties de seguretat. Les marques més sofisticades disposen d'un assortiment de propostes sense BPA. Estèticament, es tracta de productes que tendeixen a adoptar colors pastel i que contenen l'essència de l'imaginari japonès. I, a diferència dels tàpers, en algunes marques es poden personalitzar amb separadors, coberts, tapes, bosses per transportar, recipients de salsa i ampolles a joc.

Els 'bowls', arrelats

La moda dels bowls, més arrelada a casa nostra perquè van arribar abans, també s'ha consolidat com una alternativa a la carmanyola de sempre i està esgarrapant terreny en els àpats fora de casa. Per a despistats: els bowls són les amanides fredes a base d'arròs, normalment de sushi, amb peix cru, llegums, fruita, verdura i algues. El més conegut és el hawaià poké bowl. Sense adoptar el punt ornamental que té el bento (però conservant un sentit de l'ordre i l'estètica en la disposició dels ingredients), els bowls estan plenament implantats a casa nostra.

Un 'poké bowl' de salmó.

Al llibre Bowl to be wild, amb una cinquantena de receptes, el restaurador Juan Carlos Iglesias reivindica aquesta solució gràcies al fet que "cuinar a casa s'ha posat de moda" i que són una gran solució per endur-se. Segons el seu parer, aquests plats permeten fugir dels processats i alhora menjar sa, producte fresc i de proximitat. I a més són àpats complets que permeten una alimentació equilibrada en un mateix envàs. De fet, per definició els pokés són plats saludables i més interessants que una carmanyola, que inclou només un o dos grups d'ingredients, com poden ser macarrons a la bolonyesa o pollastre al forn. Per a Sophia Koch, autora del llibre Poke bowl, es tracta d'un plat que "ha conquerit el món lentament, però cada cop més de pressa". I no sense raó, perquè els poké són plats sans i gustosos i tenen el gran avantatge que es preparen ràpidament: només cal barrejar els ingredients.

Envasos de Monbento.

Presents a casa nostra

A banda de les preparacions particulars de bentos i bowls que es troben a les xarxes i que s'estenen entre les famílies, a la ciutat de Barcelona hi ha alguns referents d'aquesta tendència en auge, com Bento & Go, que es reivindica com un autèntic restaurant asiàtic dissenyat per descobrir gustos i textures de la cuina oriental en aquest format. S'hi poden degustar vuit tipus de bento, cadascun amb una proposta relacionada amb vuit ciutats asiàtiques: Osaka, Seül, Bangkok, Shibuya, Xangai, Tòquio, Busan i Nagoya. També es pot elaborar un bento al gust. Tanmateix, el creixement d'aquesta fórmula també s'observa en la proliferació de la venda de bento boxes adaptades, com a la botiga Monbento, amb bonics dissenys per a tots els públics. Pel que fa als bowls, en certs casos protagonitzen del tot la carta d'alguns restaurants i en uns altres hi ha moltíssims establiments que n'ofereixen en propostes gastronòmiques conjuntes, sense necessitat de ser locals que s'hi dediquin exclusivament. Aquests plats esquitxen gairebé tota la gastronomia moderna de la ciutat i de manera més específica establiments com Pokaï, Bowl Munch, Poke by La Uramakeria, Chez Kessler i D'Street Poke & Bowls.

stats