Gastronomia
Mengem 15/03/2023

La batalla per l'esmorzar de moda a Mallorca: el variat vs. la torrada amb alvocat

Dos estils molt diferents de cuina s'han convertit en els referents gastronòmics del matí a l'illa

3 min
Les dos berenars de moda a Mallorca

PalmaLa batalla entre tradició i modernitat és habitual en el món gastronòmic i els esmorzars no en són una excepció. Actualment, els dos àpats amb més fama entre l'oferta de berenars, com en diuen a Mallorca, en són un gran exemple: variats i torrades amb alvocat. Tot i que les torrades amb alvocat han format part de la cuina mediterrània des de fa molts d'anys, ara són les abanderades d'una nova moda culinària que té els aliments saludables com a eix central. D'altra banda, els variats representen un dels plats amb més tradició i força de la gastronomia mallorquina, però, tot i no haver desaparegut mai, la realitat és que els darrers anys han recuperat protagonisme a les cuines dels bars i restaurants i han sumat clients.

El variat mallorquí

Es Pont (Sóller).

Bon exemple d'això és el bar Can Biel Felip –un dels referents de Palma–. Els responsables asseguren que els darrers anys el nombre de clients que demanen el variat per esmorzar ha crescut significativament i que cada vegada hi ha més gent jove que en vol, mentre que fa anys era sol·licitat sobretot per persones de més edat. En aquest sentit, afirmen: "És un fet objectiu que cada vegada en tenim més demanda i de més públics diferents".

Per la seva banda, el Cafè Aràbic de Llucmajor –un establiment especialitzat en variats des de fa més de vint anys– sempre n'ha tingut una gran demanda. Però, alhora, posen l'accent en el fet que les noves generacions, tot i tenir moltíssima oferta diferent, sembla que han recuperat el variat entre les seves preferències. "Ara, la gent d'entre 20 i 30 anys ve molt més que anys enrere i això també es nota perquè vol dir que tindrem consumidors de variats durant molts d'anys", declara el propietari del Cafè Aràbic.

Una tradició amb combinacions infinites

El variat mallorquí és un dels plats més tradicionals de la gastronomia illenca. La tapa per excel·lència de Mallorca ofereix combinacions infinites que barregen diferents ingredients: frit de porc o frit mariner, pica-pica, sípia, croquetes, pilotetes, calamars a la romana, ensalada russa o tripes, entre altres.

Normalment servit en cassola de ceràmica, es tracta d'un plat que, tot i tenir l'origen els anys seixanta, avui està més de moda que mai entre joves i grans. Sempre és un bon moment per assaborir-lo, sigui per esmorzar, dinar o sopar.

Torrades amb alvocat

Torrades amb alvocat

En contraposició al variat, les torrades d'alvocat s'han aconseguit imposar com un dels esmorzars amb més aficionats i han comportat, fins i tot, que alguns bars s'hagin creat únicament per oferir aquest producte. Un exemple és Es Fornet by Marga, a Inca. La propietària del local ha explicat a l'ARA que les torrades amb alvocat són un nou mercat amb molta demanda i que al seu establiment quasi tota l'oferta té aquests dos elements. "En tenim moltíssima demanda, la gent veu les torrades amb alvocat com un molt bon substitut dels esmorzars clàssics, que eren més pesants", assegura.

Un altre dels locals que han esdevingut un referent en el sector és La Molienda, a Palma. Un dels seus propietaris, Toni Emazabel, assenyala que actualment les torrades amb alvocat són un plat que no pot faltar a la carta de cap bar o restaurant que ofereixi berenar perquè "ara n'hi ha una febre, és el que cerca i demana la gent". Emazabel apunta que els elements saludables i beneficiosos per a la salut d'aquest plat i la moda relacionada amb el moviment healthy l'han convertit en l'esmorzar de moda i que espera que continuï creixent.

El rei de l'esmorzar 'healthy'

Des del naixement i l'explosió del moviment healthy, la unió de la torrada i l'alvocat s'ha convertit en el seu abanderat pel que fa als esmorzars. En molts llocs s'acompanya també de tomàquet, ous escalfats i llavors, i ja són molts els que aposten per torrades d'espelta o altres substituts del blat. Després, cada bar o restaurant hi aporta la seva pròpia interpretació. Salmó, pesto, olives, xampinyons... Arreu de Mallorca podem trobar diferents interpretacions d'aquest berenar, però en totes l'alvocat és l'element central i clau i el que crida l'atenció dels clients.

stats