El futur de l'alimentació
Mengem 24/02/2023

"Ara està de moda i fins i tot queda bé dir que ets vegà"

Diumenge el programa '30 minuts' de TV3 estrena el reportatge 'Cada vegada més vegans'

2 min
El 'cheesecake' vegà que surt al documnetal 'Cada vegada més vegans'.

La frase que encapçala aquesta notícia la diu un fabricant de calçat vegà: “Ara està de moda i fins i tot queda bé dir que ets vegà”. Quines dimensions reals té el veganisme? Què porta una persona a ser-ho? ¿És una moda o realment és el futur de l'alimentació? Totes aquestes preguntes les ha intentat respondre el 30 minuts que s'emetrà aquest diumenge a les 22.05 h a TV3 i que han titulat Cada vegada més vegans. El documental és un reportatge de la periodista Tana Collados i el realitzador Víctor Díaz, que han intentat representar tant els partidaris com els detractors del veganisme.

Però abans que s'emetés el documental, la visceralitat que provoca aquesta qüestió ja s'ha fet notar a les xarxes un cop TV3 ha publicat la promoció del reportatge. Davant d'això, la periodista que ha fet el documental, Tana Collados, ha manifestat que precisament una cosa que li havia agradat era "que els protagonistes del documental fossin respectuosos amb les opcions dels altres mentre defensaven la seva". Però que, per altra banda, l'ha "encuriosit veure com a les xarxes volaven els ganivets". I ha afegit: "S'ha d'escoltar a tothom i després que cadascú triï el que ha de triar. Tothom reclama respecte, però només per als de la seva banda".

Intens debat i un important negoci

Al final les xarxes només demostren la intensitat del debat que hi ha ara mateix a casa nostra i que es veurà reflectit al documental a través de l'opinió d'una ramadera, una nutricionista, una de les científiques espanyoles que assessora l’ONU en el canvi climàtic o l'Associació Vegana de Catalunya, que celebra cada any la Veganfest. Per conèixer de prop persones que han pres aquesta opció, el documental visita el restaurant vegà del Pep i la Laura, al cor d’una població que presumeix dels seus productes carnis, Camprodon. Tot i la diversitat de veus, Collados reconeix que "hi ha molta gent que m'hauria agradat que hagués parlat, però no ha volgut".

El veganisme només es basa en rebutjar qualsevol aliment o peça de roba d'origen animal. Les raons per fer-se vegà poden anar lligades a una especial sensibilitat o ètica animalista, però també poden ser ecològiques o partir de la preocupació per com s’alimentarà una població que es preveu que el 2050 arribi als 10.000 milions d’habitants. Aquesta creixent preocupació s'han transformat també en negoci. Les botigues van plenes de preparacions que són, però no són: béicon que no és béicon, hamburgueses que tampoc ho són o formatge sense llet. Al documental es visita la Fundació Alícia, que està investigant com aconseguir un “formatge” totalment vegetal, per encàrrec d’una molt jove empresa alemanya. Paradoxalment, molta part de la inversió a l'hora de buscar proteïna alternativa a la de la carn, prové de la indústria càrnia. Així com la carn que ha estat produïda en un laboratori que, tot i semblar ciència-ficció, està més a prop del que sembla.

stats