Un àpat de festa major al Parc de la Ciutadella: restaurants 'top' a 5 euros el plat i altres delícies de la Mercè

La ciutat comença a enfornar les encasades i Terra i Gust arriba a la seva quarta edició

Una imatge de l'edició del Terra i Gust de l'any passat.
19/09/2024
4 min

Arriba la festa major de la Mercè a Barcelona i, per tant, arriba també el moment d'embrutar-nos els dits amb les encasades de la pastisseria Colmena, comprar el pastís de figues de la Mercè i fer algun àpat en honor a la patrona (i que em perdoni santa Eulàlia). Repassem tot el que cal saber per no perdre's (gastronòmicament parlant) res al llarg d'aquests dies.

Terra i Gust

Si hi ha una activitat que val la pena destacar és el Terra i Gust, Festa de l’Alimentació Sostenible. Per què? Doncs perquè hi haurà propostes de gent amb talent i davantal que prioritza que el que mengem sigui de proximitat i saludable. Repassem la informació necessària.

Què, quan i on

Hi trobareu 14 restaurants oferint els seus platets. El preu dels plats serà de 5 euros. A banda, també hi haurà parades amb productes artesanals. Tot plegat estarà amenitzat amb música, xerrades i showcooking. Ep, i l'entrada és gratuïta! Trobareu tota la informació necessària aquí. L’activitat l’organitza l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat i Slow Food Barcelona. Aquest any la fira arriba a la quarta edició i repeteix emplaçament al Parc de la Ciutadella. Se celebrarà del 20 al 22 de setembre (per tant, aquest divendres, dissabte i diumenge).

Una dona bevent en porró en l'edició del 2022.
L'entrepà de mandonguilles que servirà el Bacaro al Terra i Gust.

Restaurants, menjar i beure

Hi participen Assalto Bar de Vins, Bacaro, Bistrot Levante, Casa Xica, El Celler de Nou Priorat, Espai Puntal, Fella, Green Leka, Happy Foods, La Sosenga, Llamber, Mescladís, Zaza i Diamond and El Pagès del Prat. Cada un d'ells presenta dues propostes. Com la mongeta verda del Parc Agrari, misso de mongeta de Santa Pau, ametlles fregides i stracciatella fumada d'Assalto; la croqueta de cap de llom de porc Ral d’Avinyó ibèric, rostit amb vi blanc Tuets, all i llorer salvatge, amb iogurt i menta fresca de La Sosenga i les mans expertes del seu cuiner, el Marc Pérez. O bé les mandonguilles fetes amb sobres de pa i formatge bio, arrebossades i fregides, i salsa bolonyesa de verdures de temporada del restaurant (que és molt més que un restaurant) Mescladís.

Si no voleu beure alcohol, hi trobareu les creacions de la casa Lov Kombutxa. La cervesa serà cosa del Barcelona Beer Festival i els productors artesans que han escollit. Els vins seran naturals i aniran a càrrec de L'Olivera (Can Calopa), de qui podem dir orgullosament que, gràcies a ells, tenim vinya a la capital.

Restaurants on menjar per la Mercè

Hi ha gent a qui la cosa de les paradetes i menjar dempeus no la sedueix. Si és el vostre cas, potser us interessarà conèixer l'oferta de Molino de Pez, el restaurant, ubicat al carrer Còrsega, és dels mateixos propietaris que el Fismuler, i s'han proposat fer un menú especial per celebrar la festa major de Barcelona. El serveixen durant tota la segona quinzena de setembre i consisteix en dos entrants, plat principal, prepostres, postres i el maridatge amb tres vins, que també està inclòs. Val 75 euros per persona.

El primer entrant és la bomba de presa ibèrica, botifarra de sang i xoriço. És un homenatge a la tapa inventada per La Cova Fumada de la Barceloneta. El segon entrant és una versió de l'esqueixada de bacallà. El plat principal és un dels que fan festa: una sarsuela de rap. Aquest plat, centenari, era un dels èxits populars de les fondes de sisos, els establiments que durant la Renaixença donaven menjar a dos rals i s'hi podia dormir per sis (d'aquí el nom).

La bomba que serveixen al Molino de Pez per celebrar la Mercè.

Pel que fa a les prepostres, hi haurà un refrescant bolado de llimona; n'han fet una versió del tradicional. I per acabar, el Pastís de la Mercè que van crear el prestigiós pastisser Antonio Bachour i el cuiner Jordi Vilà i que posteriorment van cedir com a obsequi a la ciutat. És una tartaleta de mel, figues i ametlles.

El pastís i el gelat de la Mercè

Com explicàvem, el Pastís de la Mercè va ser una cessió que molts altres mestres del dolç han fet seva. Cada any n'apareixen noves versions que competeixen per ser la més llaminera de totes. Aquest any, arran d'una conversa del pastisser Oriol Carrió amb el gelater Massimo Pignata, de Delacream, s'han conjurat per crear-ne una nova versió: el gelat inspirat en el pastís.

El Pastís de la Mercè d'Oriol Carrió i el gelat de la Mercè de Delacream.
Toni Roig, de la Pastisseria La Colmena, i Jon Cake amb les seves encasades.

No són els únics artesans que s'han conjurat: també ho han fet Jon García, de Jon Cake, i Toni Roig, de la Pastisseria La Colmena. A La Colmena és l'únic lloc on es pot trobar un dolç típic de Barcelona, l'encasada. De fet, va ser el que es va donar a tastar a Albert Einstein quan va visitar la ciutat de Barcelona l'any 1923. Toni Roig ofereix la versió tradicional de mató, i una de xocolata. Jon Cake n'ha fet una nova lectura i ha fet l'encasada farcida de pastís de formatge. No podia ser d'una altra manera.

stats