Que comenci la festa
Mengem 31/05/2023

Tot allò que et cal saber per sobreviure gastronòmicament als festivals de música

Guia per menjar com un sibarita sense perdre’s els 'hits' ni esgotar la paciència

5 min
Ambient al Parc del Fòrum del festival Primavera Sound 2022.

BarcelonaPer definició, els festivals de música són espais amb molta afluència en un escàs marge temporal. Unes condicions que fan aparentment difícil poder gaudir amb calma i tranquil·litat d'un àpat, informal, però eficient (tot i que evidentment no sigui l'objectiu central que mou els milers de persones que hi van a posar-se als peus dels seus artistes preferits). I, si no és que volen iniciar-se en el dejuni intermitent, aquest pot ser el dilema que enfrontin els assistents a la tongada d'espectacles massius que són a tocar: Primavera Sound, Sónar, Cruïlla, Reggaeton Beach Festival, Share, Canet Rock, Cap Roig i Vida.

A banda de l'estira-i-arronsa entre els que porten el seu menjar de casa i les restriccions que imposen els festivals excusant-se en la seguretat, la bona notícia per a tots aquells que es preocupen (quasi) tant de la música com del menjar és que els festivals fan una aposta cada any millor per satisfer els seus fidels assistents i proporcionar-los una sublim experiència global. També per a la panxa. Si als festivals dels anys 90 i inicis dels 2000 es menjaven sobretot entrepans per sortir del pas, això ha canviat, i ara mateix, sortosament, és possible fer una pausa amb un guacamole amb nachos, atipar-se de quinoa o degustar les delícies dels bessons Torres. Què cal tenir en compte per gaudir de la millor experiència gastrofestivalera possible?

Preparar-se prèviament

Un festival s'ha de preparar, sempre: des de reescoltar tots aquells temes de l'artista que es visita per anar-se motivant i repescar els més oblidats, fins a consultar el plànol dels escenaris i lavabos en el cas dels festivals gegants o, en el terreny del menjar, haver-se informat de les opcions gastronòmiques que ofereix. Aquesta és una gran manera d'anar fent boca de forma realista i planificar tot allò que es vol tastar, ja que també als festivals s'hi troben sorpreses i novetats més enllà d'allò de sempre. Saber anticipadament què hi haurà pot facilitar grans descobertes gurmet.

Ull, al·lèrgics i vegans

Les persones amb al·lèrgies i intoleràncies són, lamentablement, cada cop més nombroses, però, per sort, també la majoria de festivals s'hi han adaptat i és molt habitual que hagin reformulat la seva oferta amb opcions sense gluten i sense lactosa, principalment, en els foodtrucks que operen en els seus espais. Haver-se informat de les opcions disponibles és primordial per evitar disgustos, intoxicacions, cues innecessàries i males llets de fam no satisfeta entre aquest públic, tan acostumat a buscar-se la vida en jungles d'aquesta mena. El mateix per als vegans i vegetarians: saber quins espais els són friendly serà igualment clau.

Una zona de restauració del Sónar.

Anticipar-se als 'tokens'

Hi ha molts festivals que han implantat sistemes de pagament previ, tokens i polseres moneder que cal carregar per consumir qualsevol cosa en el seu àmbit, sigui menjar, beguda o marxandatge. Si és el cas, qualsevol anticipació a aquest gest serà un gomet verd en guany de temps i reducció d'estrès: no hi ha res pitjor que haver de fer dues cues enormes en els moments de màxima aglomeració. A més, sovint aquestes càrregues del moneder també es poden fer per internet.

Preparar el cos

Abans d'un festival, el cos agrairà haver fet un àpat equilibrat que aporti energia a base de carbohidrats i proteïna, però també prou hidratació (amb aliments com les amanides i les fruites) per contrarestar els efectes posteriors de l'alcohol ja des de la prevenció. En aquest sentit, l'ou conté cisteïna, un aminoàcid que desintoxica i ajuda a pair l'alcohol, així que haver-ne pres també ajudarà a remar en la bona direcció.

Triar menjar com més saludable millor

Si en general a la vida cal menjar saludable, fer-ho quan són jornades de festival és doblement important: està molt bé optar per pizza, kebabs i hamburgueses, però cal pensar a mitjà i llarg termini i considerar si l'estómac aguantarà tantes jornades seguides de cervesa i menjar ràpid sense passar factura l'últim dia, que sol ser el dels grans noms del cartell. Cal, si més no, començar ben suau. Avisat queda tothom.

La màgia de la fruita seca

És un recurs que utilitzen moltes persones que passen llargues hores sense poder menjar per tenir agendes massa atapeïdes: portar un grapat de fruits secs a la butxaca (nous, ametlles, avellanes o anacards, per exemple) serà una salvació en tot moment i un cop de peu endavant per continuar gaudint de la música sense moure's del lloc de pivot aconseguit a la pista. Aquests aliments proporcionen molta energia, especialment si es compara amb les seves escasses dimensions. El millor és que estiguin al natural o torrats, mai salats o fregits per evitar que causin set i contribueixin a la retenció de líquids.

Sacrificar la primera o la darrera cançó

Sí, som un ramat d'ovelles en posar-nos als peus del cantant tan bon punt apareix en escena i deixar deserts, en qüestió de segons, els foodtrucks i la seva olor de carn a la planxa, però, com en l'esport, tots sabem que cal escalfar i que és poc habitual que els artistes surtin amb tota l'artilleria a la primera cançó. Per això, pel que fa a l'omissió de les cues, aquest és un bon moment per quedar-se sol a tota l'àrea de restauració i, sense cues, demanar un mos per anar fent camí de seguida cap a la pista. A l'altre extrem, la darrera cançó és més difícil de sacrificar perquè és on més a prop s'està del clímax, però potser la bufeta ja colla i és una bona ocasió per matar dos pardals d'un tret.

Fer-se fonedís en cançons poc sexis

Una opció intermèdia al fet de saltar-se la primera o la darrera cançó, per evitar les aglomeracions, és espiar el setlist del concert (sempre disponible a Internet perquè sí, els artistes sempre segueixen gairebé el mateix llistat de temes) i abandonar la pista en una parella de cançons que no us facin ni fred ni calor. Unpopular opinion, però aquesta opció és la mar d'efectiva.

Una zona de restauració del Sónar.

Fer-se un racó propi

En els grans festivals, els espais de pícnic amb grans taules per menjar tots plegats, com llits calents, és sensacional, sí, i a més permet conèixer altres persones i intercanviar opinions. En els de més petit format el problema és trobar petites taules lliures, així que fitxar prèviament un racó agradable on seure, i no necessàriament en la zona habilitada per menjar, pot multiplicar l'experiència i proporcionar una intimitat perfecta en un moment tan massificat. La gespa, un racó davant del mar, sota un arbre… tot és pensar-hi.

Portar tovallons

A més de salvar el moment polyclean, un parell de paquets de mocadors a la butxaca o a la bossa són tot un bàsic a l'hora d'evitar haver de tornar a la paradeta de menjar quan el quètxup comença a escampar-se sense control o l'hamburguesa es desmunta. Aquesta petita acció lliurarà els assistents de qualsevol taca i llefiscositat a les mans per sortir indemne de la batalla i garantirà un final feliç a l'àpat amb una bona netejada al voltant de la boca per deixar la cara llesta per als selfies més virals.

Falàfels, xurros i fusió asiàtica i mexicana

Com ja és habitual, l'oferta dels festivals arriba també aquest 2023 farcida de suculentes propostes per fer gaudir també el paladar. Un dels plans més ambiciós és el que ofereix el Primavera Sound gràcies a la seva proposta de "tradició i risc" on tenen lloc els clàssics i les noves tendències. Hi haurà kebabs, falàfels, l'emblema britànic fish and chips, cuina libanesa, fusió asiàtico-catalana i cuina mexicana, peruana i veneçolana, i també un assortiment veggie i glutenfree. Tot això, a banda d'una proposta a base d'hamburgueses, pollastre, empanades, croquetes i frànkfurts. Al Sónar hi haurà una oferta de proximitat i ecològica amb receptes del món i ingredients frescos. En la seva proposta hi haurà tacos, quesadillas, cuina peruana, crepes, pinsa romana (cosina de la pizza) i entrepans d’autor. També destaca la proposta del Cruïlla, on redoblen el camí cap a la sostenibilitat amb opcions veganes de la mà de la catalana Heura. Al Canet Rock hi haurà noodles, rotllets de primavera, curris, arrossos en wok, creps, frànkfurts, hamburgueses de vedella, entrepans de pernil, pizzes i fins i tot una xurreria. Al Cap Roig es podran menjar les creacions dels germans Torres. Les planxes ja es comencen a escalfar.

stats