Restaurants

El gran èxit dels tres cuiners normals del Disfrutar arriba a la pantalla

'Plat en blanc' reviu com el restaurant va arribar a ser el millor del món

BarcelonaQuan just falta un mes perquè es conegui a Torí (Itàlia) quin serà el nou millor restaurant del món, el Disfrutar de Barcelona acaba d'estrenar el documental Plat en blanc, que reviu els moments que van portar els cuiners Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch a convertir-se en els millors del món segons el rànquing 50th Best Restaurants. El film es va estrenar dimecres a la tarda a la sala de cinema Phenomena Experience davant d'un auditori ple de gom a gom de cuiners, familiars, amics i polítics; dimarts vinent, 20 de maig, Plat en blanc (coproduït per Abacus i 3Cat) s'emetrà també a TV3, al Sense ficció, a les 22.05.

Tràiler Disfrutar

This browser does not support the video element.

El documental explica la història dels tres cuiners, que es van conèixer al restaurant El Bulli, de cala Monjoi (Roses), i que van treballar al costat del xef Ferran Adrià i del maître Juli Soler. Entre els moments més emocionants hi ha els retrats familiars de tots tres, provinents de diferents parts del territori.

Cargando
No hay anuncios

Xatruch, de Vila-seca, recorda que, de jove, va comentar als pares que volia ser pagès, i que li van dir que no, que ni parlar-ne. Aleshores els va respondre que si no era pagès, seria cuiner. A Plat en blanc, Xatruch passeja pels camps de cultiu familiars, al costat del seu pare, i una de les escenes que van aixecar més somriures van ser quan Xatruch arrenca verdolaga perquè opina que serà molt bona, i el pare li respon que serà igual que totes les verdolagues. Mentrestant, a Roses, el cuiner Mateu Casañas relata que la passió per l'ofici de cuiner va començar al restaurant familiar, al Siusplau. Per la situació de proximitat del Siusplau amb El Bulli, Ferran Adrià coneixia els seus pares, i Adrià fins i tot hi havia arribat a cuinar un dia. Aquesta és una de les anècdotes més curioses, perquè aquell dia no va anar del tot bé.

Per continuar, Oriol Castro revela les aficions que des de petit l'han portat a estar connectat amb el seu pare: la pesca. Dalt d'una barca, amb el pare ha sortit de sempre a pescar, i encara ho fa, de vegades sol; altres vegades, amb els seus dos fills. "No sempre estem parlant, perquè també ens entenem amb el silenci i amb la mirada", explica en el documental Oriol Castro, que s'emociona quan parla del pare, i s'esforça amb la mare per preparar a casa seva un arròs, que la mare també vol cuinar. És la dona de l'Oriol Castro, Maite Castillejo, qui li comenta que cadascú a casa seva és qui sap com s'han de preparar els plats: la mare, a casa seva; l'Oriol, al seu restaurant.

Cargando
No hay anuncios

A Plat en blanc també hi surten entrevistats cuiners que saben què vol dir ser el millor restaurant del món. Es tracta de Joan Roca, del Celler de Can Roca, i Ferran Adrià d'El Bulli. Tots dos sostenen que Catalunya és l'únic país del món que té tres restaurants que han aconseguit convertir-se en els millors del món, segons el rànquing 50th Best Restaurants. Això no ha passat ni tan sols a Dinamarca ni als Estats Units. Conceptes com creativitat, llibertat i excel·lència es conjuguen i es treballen bé a casa nostra, i per això el món ha posat el focus d'atenció a la nostra cuina. També passa el mateix amb altres llistes i guies existents, com ara la guia Michelin, francesa. Catalunya té 60 restaurants amb estrella Michelin, i la xifra, per entendre-la, es pot comparar amb la que té Madrid, que és un total de 28.

Cargando
No hay anuncios

The Best of the best, per sempre

Finalment, el documental aconsegueix emocionar el públic amb els moments més tensos, els que van viure els tres cuiners a la ciutat de Las Vegas, on l'any passat es va fer saber el rànquing. Des del dia que hi van arribar els tres cuiners creien que no guanyarien la primera posició, malgrat que tot apuntava que sí, perquè en l'edició anterior havien quedat en segon lloc. El fet que l'organització de la llista no els atengués amb la mateixa amabilitat que tractaven altres companys, com ara el cuiner del restaurant Alchemist de Dinamarca, que van fer seure a la primera filera en els actes previs (en les Chef's Talks), els ho feia creure. A la gala, els tres cuiners, acompanyats sempre de la cap de premsa, Susana Farrerós, vivien amb intensitat el compte enrere de les deu últimes posicions. El cuiner Oriol Castro demanava a Mateu Casañas que li donés la mà, però Casañas li deia que no, que cadascú s'havia de gestionar els seus nervis. Finalment, Casañas li agafa la mà a Castro i arriba el moment en què la presentadora diu quin és el millor restaurant del món: el Disfrutar de Barcelona. A la sala Phenomena Experience, el públic s'emocionava mentre contemplava com tots quatre, cuiners i Farrerós, s'abraçaven.

Cargando
No hay anuncios

El 19 de juny, a la ciutat italiana de Torí, els 50th Best faran saber quin és el nou millor restaurant del món. El Disfrutar, com també El Celler de Can Roca i El Bulli de Roses formen part de la categoria The Best of The Best, d'on no es mouran mai, perquè és en aquesta categoria on Catalunya demostra la seva fortalesa com a cultura, perquè la gastronomia és cultura. I la cultura enllaça els coneixements amb totes les disciplines intel·lectuals i socials.