Vins i caves 12/01/2021

Albert Costa, enòleg del celler Vall Llach (DOQ Priorat): "Trauré les teules una a una per salvar algunes ampolles i barriques del celler"

Diumenge a la matinada es va ensorrar un dels edificis del celler Vall Llach de Porrera

Trinitat Gilbert Martínez
3 min
"Trauré les teules una a una per salvar algunes ampolles i barriques del celler"

"Podria haver sigut pitjor", afirma l'enòleg Albert Costa quan pensa que si la teulada s'hagués enfonsat en un altre moment del dia que no fos la matinada podria haver-hi hagut persones. A la plaça Catalunya de Porrera, on hi ha un dels edificis del celler, "hi juguen criatures, hi passen els veïns". La neu, que potser feia un gruix de seixanta centímetres, va fer cedir el sostre quan només, només, hi havia els vins embotellats i les barriques de les anyades 2018, 2019 i 2020.

¿Has pogut fer cap valoració de les destrosses que haurà causat l'enfonsament del teulat?

És difícil, perquè la neu i el sostre enfonsat em dificulten observar de fora què en podré recuperar. No hi he pogut entrar i, malgrat tot, penso que podria haver sigut pitjor. Si la teulada, per culpa de la neu, hagués cedit durant el dia, i no a la matinada, podria haver sigut una desgràcia, perquè a la plaça Catalunya hi juguen nens, hi passa gent.

Algunes de les tines s'han mantingut dempeus/ALBERT COSTA

Va ser una sort en aquest sentit. A l'edifici ensorrat és on entràveu el raïm acabat de veremar, on vinificaves.

Sí, i també hi tenia barriques del 2018, 2019 i 2020. Des de fora hi veig algunes ampolles i alguna barrica, del 2020, que han suportat la caiguda del sostre. Potser ho podré salvar. Per això, en traurem les teules una a una, sense l'ajut de cap màquina, perquè l'objectiu és salvar el que sigui salvable.

Com és que hi tenies ampolles i barriques a l'edifici on veremeu? Ho pregunto perquè normalment ho teniu a la casa pairal, passat el pont vell.

El primer motiu és perquè l'estiu passat se'm va ocórrer recuperar uns cubs de ciment que hi vaig trobar, i que mai no s'havien fet servir. Pensa que aquest edifici és del 1881, i és un dels més grans del Priorat. Llavors, a l'estiu, em trobo aquests cubs, que devien ser d'abans de la prefil·loxera, i penso en posar-hi una part del vi veremat perquè hi fermenti. El segon motiu és perquè, per la pandèmia, aquest vi encara el teníem al celler. Les exportacions, sobretot les dels Estats Units, han sigut molt difícils i, per tant, hi he tingut un estoc de vi que, en altres anys, no hauria tingut. A l'altre edifici, és on tenim les barriques i els vins d'envelliment.

Un vers del poeta Miquel Martí i Pol, en una de les tines salvades/ALBERT COSTA

La neu ha fet llenya de l'arbre caigut. Ho dic perquè l'estiu passat, pel fong míldiu, la verema no devia ser de les millors.

Què va! Va ser de les pitjors. Vam perdre el 80% de la producció de raïm per culpa del míldiu. A tot això hi afegeixes la pandèmia, amb les exportacions aturades. Aquest 2021 vaig pensar que tot havia de ser millor, i llavors cau la nevada, i la teulada, arreglada el 2006, no suporta el pes, cedeix i s'enfonsa. Certamen, plou sobre mullat.

Començaràs a treure les teules i alhora hauràs d'anar mirant la vinya, perquè al gener hi ha molta feina al camp també.

Justament sí, perquè és la feina de podar i llaurar. Sí, hi ha molta feina a la vinya.

I la neu la perjudicarà?

Gens! La neu va bé per a la vinya perquè li suposarà una reserva d'aigua, que anirà traient del fons de la terra. Malgrat que pugui semblar que la neu li pot fer mal, no és així. I potser llavors enguany el míldiu també no hi afectarà, però aquest fet no es pot afirmar ara perquè també dependrà de les temperatures i les pluges que hi hagi durant la resta de l'any.

¿Heu rebut gaires mostres de suport del poble?

Moltes, moltes. L'escalf que hem rebut aquests dies ens fa mirar endavant. Alguns ens han dit que hauríem de col·locar el celler fora de Porrera perquè no ens passés altres hiverns això, però no ho faré perquè el cantant Lluís Llach i el meu pare, l'Enric Costa, van imaginar-ho al bell mig de Porrera. I jo vull continuar fent-ho així, sense moure res. També he rebut suport internacional, dels països on exportem el vi. Els de la revista Wine Spectator m'han dit que m'entrevistaran. Hi ha un interès per aprofundir en el que ha passat, perquè és clar que aquesta nevada ha sigut inusual, que el canvi climàtic està fent estralls.

Per acabar, i si puc preguntar-t'ho, quins són els projectes que tenies pensat per al 2021 per al celler Vall Llach?

Mantenir els treballadors del celler, continuar treballant pel patrimoni cultural de Porrera, deixar als meus fills el que el meu pare em va deixar. I el més immediat que faré demà, entrar a peu a l'edifici enfonsat i salvar tot el que pugui.

stats