Bombolles
Vins i caves 13/02/2023

De la terra a la copa

Juvé & Camps treu tres escumosos provinents de les millors anyades i el millor 'terroir'

2 min
La bodega de Juvé & Camps a  Sant Sadurní d'Anoia.

BarcelonaAquesta setmana passada que Barcelona s'ha convertit en epicentre vitivinícola de Catalunya, s'hi podia trobar la crème de la crème del món del vi. Ha estat una oportunitat única per enganxar-se com una paparra a elaboradors, enòlegs i sommeliers i bombardejar-los a preguntes. Tastar un vi al costat de qui el fa és com visitar un museu de pintura amb un historiador de l'art. I aquesta és la sort que vaig tenir en poder tastar els tres nous Milesimé Parcel·laris de Juvé & Camps amb el seu president, Joan Juvé (i la seva energia infinita); amb la CEO, Meritxell Juvé, i l'enòleg de la casa, Toni Campos.

Per elaborar aquests escumosos han fet un exhaustiu estudi del sòl; ja que no hi ha la mateixa composició a cinc centímetres de la superfície que a un metre. Pràcticament, han pres "una mostra per hectàrea", em diuen. Amb un coneixement profund del terroir, poden treure el màxim potencial del fruit que en sortirà. A banda, cal tenir en compte un factor fonamental: encara que tinguis el mateix sòl i la mateixa varietat de raïm, actualment el clima varia molt d'any en any. Temps enrere, l'anyada era més rellevant en vins negres que en blancs o escumosos, però el canvi climàtic ho ha capgirat tot com un mitjó. Ara podem trobar que en dos anys consecutius hi ha hagut temperatures extremes i oposades. Cal estar molt atent i fer la verema en el moment just de maduració per aconseguir l'acidesa desitjada i no passar-se de sucre. En els últims anys això ha volgut dir avançar-la.

Tot el coneixement que van acumulant a Juvé & Camps, com l'anàlisi del sòl, els serveix per adaptar-se als canvis, que accepten com un repte. La diversitat any a any pot ser "un factor més de riquesa, un reflex del que està passant a la vinya", diu Toni Campos, que em recorda que, al final, treballen amb un organisme viu. És per això que en aquest celler només elaboren els Milesimé quan l'anyada és excel·lent. És la manera de fer d'aquest emblemàtic celler familiar del Penedès amb dos segles d'història i que ja va per la quarta generació de Juvé al capdavant. "Som corredors de fons, no esprínters", diu Meritxell Juvé. Així és com han mantingut el nivell de qualitat mentre s'adaptaven als temps.

La col·lecció d'escumosos Milesimé Parcel·laris.

De la línia Milesimé que acaba de sortir al mercat hi trobem aquests tres Gran Reserva: un xarel·lo del 2017, un chardonnay del 2018 i un Blanc de Noirs 2018 fet amb pinot noir. Tres propostes molt gastronòmiques que són ideals per acompanyar un àpat, perquè els escumosos no només serveixen per a l'aperitiu o per brindar amb les postres. Tenen una criança que s'estén més de 36 mesos que aporta complexitat i equilibri a cadascun dels vins.

El sòl de les parcel·les de la finca d'Espiells marcarà els vins
  • Milesimé Xarel·lo 2017 Brut Nature Gran Reserva

    El xarel·lo procedeix de la parcel·la l’Olivera. És un territori de sòls profunds i arenosos, rics en matèria orgànica, situat entre els 170 i 200 metres sobre el nivell del mar i orientació est.

  • Milesimé Chardonnay 2018 Brut Gran Reserva

    El chardonnay prové de la parcel·la Can Rius, un sòl de textura fina i molt contingut en argila i llim, orientat al sud, entre 90 i 100 metres d'altitud.

  • Milesimé Blanc de Noirs 2018 Brut Pinot Noir Gran Reserva

    El 'pinot noir prové de la parcel·la Rieral, de sòls de gres i calcaris a 191 metres i orientada a l'oest.

stats