Obituari

Mor Josep Puig, l'home que va saber exportar els vins catalans amb una paella i un estic d'hoquei sota el braç

El cocreador dels vinagres Forvm i els vins Avgvstvs va morir dijous a la tarda al Vendrell

2 min
Josep Puig va fundar juntament amb el seu amic del Vendrell Joan Roca el celler Puig i Roca, que després va dir-se Avgvstvs Forvm

El cocreador dels vins Avgvstvs i els vinagres Forvm, Josep Puig, va morir dijous a la tarda a l’edat de 80 anys després de deu anys de patir un càncer que l’havia portat a escriure un testament vital en què indicava com volia morir. El món dels vins s’ha bolcat en missatges en què han expressat la genialitat de Puig, que va néixer el 10 de juliol de 1943.

La seva genialitat, bonhomia i capacitat infinita de treballar i pensar són les característiques que més el van fer destacar. Home polifacètic, va treballar com a cap d’exportacions del celler Família Torres, feina amb què va aconseguir estendre a tot el món els vins del celler establert a la DO Penedès. “Tots recordem com embarcava a l’aeroport del Prat de Llobregat amb una paella gegant i un estic d’hoquei sota el braç per remenar l’arròs”, recorda Jordi Segura, amic, exsoci i extreballador de Puig. Afegeix que a les maletes s’emportava els vins i tots els ingredients que necessitava per preparar un arròs i maridar-lo. Va ser així, cuinant i fent tastos, com va estendre la cultura del vi a països en què no s’exportaven els vins del celler per al qual treballava.

Anys més tard, i per aquesta mateixa feina, es va establir a Xile, on va ajudar a la formació de Miguel Torres Xile. Corria el 1979, i va ser en aquest país on van néixer una de les seves tres filles, la Núria. A Catalunya van néixer la Sílvia i la Mar.

Al seu retorn de Xile va ser quan va fundar amb el seu amic del Vendrell Joan Roca el celler Puig i Roca, on van començar a elaborar els vins Avgvstvs i els vinagres Forvm, que aviat van ser un gran èxit mundial. Els vinagres agredolços, elaborats amb tres varietats diferents de raïm, merlot, chardonnay i cabernet sauvignon, van aconseguir meravellar els cuiners, que els van començar a fer servir per elaborar plats i per batejar-ne. Actualment, el celler, de nom Avgvstvs Forvm, té com una de les elaboracions estrella els vinagres Forvm. I, de fet, xocolaters de renom com Enric Rovira n’han destacat la qualitat, i van fer col·laboracions conjuntes dels dos productes. Tots dos junts van demostrar que la xocolata maridava amb el vinagre. Però quin vinagre! I quina xocolata!

Acabada l’etapa al celler del Vendrell, Josep Puig va obrir el 1999, juntament amb la seva filla gran, Sílvia, enòloga de formació, un celler a la població de Gratallops, Viñedos de Ithaca - Bodega Puig Priorat, que va vendre posteriorment. Va ser aleshores quan la seva filla en va obrir un altre pel seu compte, amb el nom Números Vermells.

Incansable i imaginatiu, Josep Puig també va crear el 1978 un llevataps de nom Puigpull, que funciona amb un mecanisme semblant al dels gats dels cotxes, amb la idea que estirar el tap de les ampolles de vi fos senzill i l'estri es pogués portar a la butxaca. En els últims temps, s’havia dedicat a escriure i va publicar una vintena de llibres relacionats amb el món del vi i amb la seva comercialització. I és que l’escriptura també havia estat sempre la seva afició. Els seus amics asseguren que diàriament escrivia un informe de com havia anat el dia, que sempre començava ben d'hora i s'acabava també ben aviat.

stats