Una sortida d'estiu
Vins i caves 17/07/2023

Per què has d’anar a Sitges a beure malvasia submergida al mar?

El celler Hospital de Sitges acaba de treure al mercat un vi nou

2 min
La malvasia de mar ha estat deu mesos submergida al port d'Aiguadolç

SitgesPer primera vegada en la seva història, 500 ampolles de vi de malvasia de Sitges (concretament de l'elaboració Blanc Subur) han estat submergides, amb etiqueta inclosa, durant deu mesos sota el mar, al port d’Aiguadolç de la població del Garraf, i s’han transformat, per l’efecte de les onades, en un vi nou, el Malvasia de Mar. Tant en color com en boca, el vi es distingeix de totes les altres elaboracions del celler: transita entre un vi tranquil i un d’agulla, per la bombolla fina que té. El gust, més salí, es converteix en una proposta ideal tant per a un aperitiu com per maridar plats salats.

La vinya de la varietat malvasia plantada al port d'Aiguadolç és una de les dues que manté el llegat Llopis, cedit a l'Hospital de Sitges.

El celler Hospital de Sitges ha posat a la venda dues-centes ampolles a un preu de 48 € que es poden adquirir a la botiga del Centre d’Interpretació de Sitges (CIM), on està situada una de les dues vinyes que l’advocat Manuel Llopis i de Casades va llegar al centre hospitalari a principis del segle XX. Tant la primera vinya com la segona, la d’Aiguadolç, han quedat actualment envoltades d'edificis. Ara bé, cap de les dues s’ha deixat de conrear mai, i el CIM —a més de divulgadors sitgetans com L’enòleg Enric Bartra o el cuiner Valentí Mongay— hi fa una tasca ingent de promoció de la varietat provinent de Grècia, probablement de la població de Monemvasia, que devia arribar mitjançant el comerç dels venecians.

A Sitges la varietat grega es va adaptar a la perfecció, segurament perquè el sòl que hi ha i el de Grècia compartien característiques, però a poc a poc es va convertir en una nova varietat, d’aquí el nom de malvasia de Sitges, la qual és la que es fa servir per a una nova fornada de vins tranquils que cellers d'arreu del país estan elaborant.

Aquest estiu, el vi Malvasia de Mar és un nou pretext per visitar les vinyes i el celler de l’Hospital de Sitges, gràcies a les mil i una activitats que han organitzat perquè el llegat Llopis perduri. 

Per a més informació

Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges. El Corral de la Vila.

Plaça de Joan Duran i Ferret, 08870 Sitges.

Telèfon: +34 93 379 72 13/ cim@malvasiadesitges.cat

stats