Dos cellers catalans, reconeguts entre els 50 millors del món
Perelada i Gramona queden als llocs 22è i 25è, respectivament, en la classificació World’s Best Vineyards
El mateix rànquing que l'any passat va situar el Disfrutar en el lloc número 1 del món, i que abans ho havia fet amb El Bulli o El Celler de Can Roca, també fa rànquings d'hotels, cocteleries (a Barcelona hem tingut dues vegades la primera posició, primer per a Paradiso i després per a Sips) i des del 2019, de cellers. En aquesta edició dels World’s Best Vineyards, Catalunya ha quedat en una posició excel·lent gràcies al celler Perelada de la DO Empordà i al celler Gramona, de Corpinnat. Han quedat en la 22a i la 25a posició, respectivament.
La llista destaca 50 grans cases, i en el cas de Perelada, ja va aconseguir acostar-s'hi l'any passat, quan van aparèixer a la llista ampliada, a la 57a posició. D'aquesta manera, la 22a posició d'enguany és un gran ascens, que es va poder conèixer dimecres al celler Amelia Park Wines, ubicat a Margaret River (Austràlia).
“Formar part d'aquesta selecció global avala l'excel·lència, l'esforç per innovar i el compromís amb el territori que la família Perelada ha demostrat al llarg de la seva trajectòria. Ens enorgulleix haver aconseguit un reconeixement d'aquesta rellevància a l'aposta del celler per oferir experiències memorables en un entorn extraordinari, contribuint així a la projecció internacional de l’Empordà”, deia Javier Suqué, president del Grup Perelada, que, només al seu celler, rep 25.000 visitants anuals. Inaugurat el 2022 i dissenyat pel reconegut despatx d'arquitectes RCR, està capitanejat pel prestigiós enòleg Delfí Sanahuja.
Per la seva banda, el celler Gramona, que ha quedat en 25a posició i és el màxim exponent de l'agricultura biodinàmica a casa nostra, interpretava aquest reconeixement com "un homenatge a la nostra terra i a totes les persones que hi treballen cada dia". "Sempre hem cregut que la paciència i el respecte pel paisatge són la clau per fer vins amb ànima”. Estudiosos dels sòls i la poda respectuosa i defensors de les llargues criances, tenen entre els seus escumosos més reconeguts el III Lustros, Celler Batlle i Enoteca, amb el qual han aconseguit rebre 100 punts a la Guía Peñín per l'anyada 2011.
Les ampolles, que fan les seves criances al celler que tenen a Vilafranca del Penedès, són referències habituals que es troben a les cartes de vins dels restaurants d'alta gastronomia d'arreu del món. “Formar part d’aquesta llista és una gran responsabilitat i, alhora, una motivació. No és només un premi a la nostra història, sinó un impuls per continuar innovant sense perdre les arrels. El Penedès és casa nostra i volem que cada visita a Gramona sigui una experiència que expliqui qui som: identitat, sostenibilitat i respecte per la terra", deien des de la família.
En aquesta edició, vuit cellers de l’estat espanyol han entrat al rànquing dels 50 Best. Es troben al costat de cases històriques com Bollinger, Chateau D'Yquem, Ruinart o Chateau Lafitte.