Barcelona Wine Week
Vins i caves 05/02/2024

“Les ampolles que guardeu per beure-les amb els fills, beveu-les, no les guardeu“

Leo Gramona, de celler Gramona, i Ton Mata, de Recaredo, han homenatjat a Barcelona Wine Week els seus pares, morts l’any passat

4 min
Leo Gramona ha triat sis referències del celler per recordar el seu pare

Fira BarcelonaUn tast que era també un homenatge a dues grans figures del món del vi que van morir l'any passat. I fet, a més, pels seus fills. Ton Mata, del celler Recaredo, i Leo Gramona, de Gramona, s’han reunit a la sala Príncipe de Barcelona Wine Week en l'acte més emotiu del primer dia de la fira de vins, que s’allargarà fins dimecres vinent al palau vuit del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Ton Mata ha recordat la trajectòria del seu pare, Antoni Mata

La importància del tast es notava a simple vista. La cua per entrar-hi s’allargava pel passadís proper a la sala, amb limitació d’aforament, i cada un dels cellers tenia cinquanta persones en llista d’espera per entrar a l'homenatge que havia organitzat l’Associació Catalana de Sommeliers. “Ens hem proposat que sigui un tast alegre, que no ens posarem molt tendres”, deia Ton Mata, que va explicar com el seu pare, Antoni Mata, va viure un gran tast al Celler de Can Roca en què el mateix sommelier Josep Roca es va asseure al seu costat; dos dies després el van ingressar a l’hospital i va morir un mes més tard.

Per la seva banda, Leo Gramona relatava que l’homenatge anava lligat amb un tast de sis ampolles que eren molt significatives per als pares. “És un homenatge fet des del cor. Els dos fills volem transmetre l’estima que sentim pels nostres pares, i també la nostra idea de futur, perquè jo penso en Gramona més enllà de les meves fronteres pròpies, penso en el futur que ha de perdurar”. 

I amb aquestes paraules començava un tast que ha passat per vins escumosos propis de cada un dels cellers, d’anyades històriques, i dues sorpreses que han deixat als assistents del tast històric amb un somriure: es tracta del xampany L’Aphrodisiaque, de David Léclapart, que era molt amic d’Antoni Mata. I del vi negre Pagos Viejos, de l’anyada 2001, del celler Artadi, el propietari del qual, Juan Carlos López de Lacalle, era molt amic de Xavier Gramona. “En les visites que feia Juan Carlos al nostre celler, per veure el meu pare i el meu tiet, ens va portar dues ampolles, de dues anyades mítiques, i jo me’n vaig quedar una, que la vaig desar”, deia el Leo, que tot seguit, emocionat, afirmava: “Les ampolles que guardeu per beure-les amb els fills, beveu-les, no les guardeu”. 

Els vins tranquils i escumosos tastats en l'homenatge

En els vins escumosos tastats dels dos cellers (Recaredo Terrers Màgnum 2018; Recaredo Serral del Vell 2016; Gramona Lustros Font de Juí 2015; Gramona Imperial 2017), hi havia un fil que els unia: els dos cellers han lluitat de sempre pel terrer, pel paisatge, i les dues famílies han aportat mestratge, saviesa i coneixement. Tant va ser així, que per això van fluir en la creació d’una nova marca, Corpinnat, perquè les idees dels dos cellers, juntament amb altres, com Nadal, Torelló, Llopart i més, “han fet que el món de les bombolles sigui millor gràcies a ells”, deia Ton Mata, que afegia que el seu pare sostenia que “Corpinnat és el millor que els havia passat als escumosos des del 1986”, que és l’any que l’estat es va adherir a la Unió Europea i també es va establir la Regió del Cava. La UE va protegir el cava com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada. 

Amb un brindis final, amb dues referències estimades pels pares del Leo i del Ton, acabava el tast. A fora, continuava la fira.

La varietat Forcada, d’abans de la fil·loxera, l’aposta de Família Torres

Mireia Torres, directora d’Innovació i Coneixement de Família Torres, ha dirigit un altre tast juntament amb el sommelier Sergi Castro en què ha presentat a la fira les varietats antigues que han recuperat gràcies a un projecte d’investigació iniciat pel seu pare, Miguel Torres, als anys 80. Actualment les varietats estan aprovades per les diferents denominacions d’origen on les treballen i, a més, en el cas de la forcada, és una varietat resistent a la sequera. “És una varietat d’una bona acidesa”, que en el cas del vi FO-22 Jean Leon, que en conrea tres hectàrees, “té unes notes salines en boca”. Amb el mateix raïm, veremat el 23 d’agost, Mireia Torres també ha presentat l’escumós Forcada 2022. “Creiem que serà una varietat molt bona per als escumosos pensant en la sequera per la seva bona acidesa, que aguantarà aquests estius tan càlids”. El tast també ha presentat vins elaborats amb altres varietats antigues, com són la Gonfaus. I sobretot ha anunciat en primícia un nou vi negre que posarà en mercat, que es tracta del Pago del Cielo 2022, de la DO Ribera del Duero, i que ha fermentat en dipòsits d’acer inoxidable i també una fermentació d’un percentatge petit en àmfora.

Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement de Família Torres, amb el seu pare, Miguel Torres, que ha assistit al tast d'innovació territorial.
stats