Alimentació
Nutrició i salut 14/05/2023

El formatge és un aliment més beneficiós del que molta gent creu

Noves evidències científiques en remarquen millors qualitats nutricionals que altres productes lactis

2 min
Assortit de formatges

Els formatges, especialment els elaborats amb llet sencera, han estat sempre un dels primers aliments a restringir per molts nutricionistes. Les recomanacions dietètiques es basaven en l’anàlisi nutricional de la llet. Ara bé, la nova evidència científica assegura que el procés d’elaboració del formatge transforma els nutrients i també altres components de la mateixa llet. I aquest fet té una implicació directa en la digestió, la qual en treu més beneficis nutricionals que menjant altres productes lactis. Ho assegura l’Institut d’Alimentació i Salut de la Universitat College de Dublín i també recerques fetes als Estats Units i a Anglaterra, que han estat difoses pel diari nord-americà Washington Post

A part de la transformació dels greixos saturats de la llet, també apareixen en l’elaboració del formatge components beneficiosos, com la vitamina K, que hi té lloc per la fermentació, i que és una vitamina que ajuda la bona salut dels vasos sanguinis i també dels ossos. I a més, com a aliment fermentat, també beneficia la microbiota, que és el que acostuma a passar amb tots els aliments fermentats en general.

Així doncs, la novetat en els nous estudis és desfer el lligam amb l’augment de pes i, per tant, desbancar de l’imaginari la idea que cal deixar-ne de menjar quan es fa dieta. Entre els diferents motius que s’exposen hi ha el fet que menjar formatge reduiria la gana, i que ho faria més que cap altre producte lacti. Cal dir que la mateixa llet sencera també compta amb bibliografia científica que assenyala el seu greix com a saludable (llegiu aquest article per saber-ne el perquè).

Per acabar, els investigadors també assenyalen que els resultats nutricionals no volen dir que se n’hagi de menjar grans quantitats i a tota hora. La recomanació estaria entre els 50 i els 90 grams diaris. I per reblar el clau, els beneficis nutricionals dels formatges en general encara seran més alts si, en comptes de posar-los a dalt d’una pizza, formen part de plats vegetals, com ara amanides, i també plats de llegums.

stats