Mengem  /  Nutrició i salut 01/08/2018

Les emocions també fan augmentar el colesterol (i no només és culpa de la mala dieta)

L'estrès i els nervis fan créixer el colesterol però alhora fan de cuirassa del cervell

Trinitat Gilbert
2 min
Les emocions també fan augmentar el colesterol (i no només és culpa de la mala dieta)

Les emocions, “en forma d’estrès i nervis”, fan créixer el colesterol, però no per això s'ha de considerar dolent, perquè el colesterol “és per al cervell com l’oli del motor per a un cotxe”, assegura el dietista-nutricionista Marc Vergés. És a dir, el colesterol ajuda que el cervell (motor) no es faci malbé per pèrdua de neurones.

Malgrat això, sovint els nivells alts de colesterol es relacionen amb els taps a les artèries i per tant la poca fluïdesa de la sang. I aquest fet pot produir-se malgrat que se segueixi una dieta saludable perquè les emocions també hi intervenen, assegura el dietista-nutricionista Marc Vergés.

Així doncs, l’estrès i els nervis fan que el colesterol augmenti, sí, però alhora són la cuirassa perquè el cervell no s’espatlli (per parlar com si fos una màquina).

En aquest punt, la dietista-nutricionista Marta Planas afegeix que sovint, quan s'està estressat, s'acostuma a menjar malament. L'estrès fa que el consum d'aliments rics en greix, sucres i sal augmentin. Així que seria com un peix que es menja la cua: per molt que l'estrès pugui ser positiu perquè l'augment del colesterol faci de protector del cervell, com que també s'acaba menjant malament, tot plegat fa que es compliqui.

A l’hora d’entendre què és el colesterol, el dietista-nutricionista David Gasol assenyala que, per una banda, es troba en tots els productes d’origen animal en més o menys mesura. Per una altra, l'excés de sucre en sang es transforma en greixos de reserva, els quals, segons cada persona, es poden transformar també en colesterol.

Seguint aquest fil, la dietista-nutricionista Marta Planas concreta que "el colesterol és una molècula semblant al greix, que el nostre cos pot segregar però que també el podem acumular al cos a través d'alguns aliments".

Per acabar, Gasol assegura que el colesterol que no és en excés és necessari perquè "intervé en la formació d'hormones, fa funcionar correctament el cervell i també afavoreix la bona circulació sanguínia, a més de ser necessari per a altres òrgans i funcions essencials del cos humà".

A la foto, suc verd que proposa l'escriptora Elka Mocker al llibre 'Ama. Come. Vive. Brilla' per seguir una dieta saludable.

stats