Ni un dia a casa

Sa Torre: plats de sempre, cuinats com sempre

Un restaurant familiar que ens ofereix una cuina senzilla, casolana, natural i amb producte de màxima proximitat

D'esquerra a dreta, el Pere, la Maria i el Xavi amb una mitjana de vedella de Girona a l'interior de la torre de guaita del segle XII que tenen al restaurant.
  • Adreça: Plaça de la Mota, 6, 17256, Palau-Sator
  • Carta: Menú i carta de cuina tradicional
  • Obligat: Arròs a la cassola amb peix i cabra de mar
  • Vi: Poques referències, però suficients
  • Servei: Proper i casolà
  • Local: Casa de poble amb terrassa
  • Preu per persona: 30 euros

Som a Palau-Sator, un indret del Baix Empordà on sembla que el temps s'aturi. Els ocells refilen amb força i els camins ens transporten a una terra medieval amb una rica tradició agrícola i ramadera. A prop hi trobem Peratallada, Torroella de Montgrí, Pals, Girona i el Mediterrani en tota la seva esplendor. Difícil de millorar.

Maria Martínez és originària d'Argentina, però fa quaranta-cinc anys que forma part de la nostra comunitat. Parla molts idiomes que li serveixen per comunicar-se amb tothom i fer més agradable l’àpat a qualsevol comensal vingui d’on vingui. Amb el seu marit i company d'aventures, Pere Maynau, van arribar a Palau-Sator l'any 1994 per regentar el restaurant Sa Torre. Ara el seu fill Xavi aporta noves idees gràcies al seu coneixement i joventut i comença a deixar la seva empremta en el negoci familiar.

Quan parlem de productes de proximitat és difícil trobar un exemple millor que el que ens ofereixen al Sa Torre. Les verdures són de l’hort propi i, sobretot, del de la Maria, veïna del restaurant; el xai, d'un ramat establert entre Palau-Sator i Fontanilles (2 km); l'arròs, de Pals (4,8 km); la vedella, de Girona (30 km); el recuit, d'Ullastret (4 km); i els embotits els fa el Pere a la cuina del restaurant. Ell és un expert de la carn. Un escorxador, una fàbrica d’embotits i una carnisseria han estat els seus hàbitats professionals durant molts anys.

Volem tastar producte del territori i som al lloc idoni. Comencem amb una generosa amanida de tomàquets, ceba i tonyina, una taula amb embotits del Pere (pernil, llom, fuet, bull blanc i bull negre) i uns canelons amb un farcit de carn espectacular. Tenim una tradició autoimposada que ens obliga a menjar caragols sempre que veiem que una altra taula els ha demanat. Els del Sa Torre són molts bons i ens permeten seguir confiant en les nostres tradicions de pa sucat amb oli.

La Maria ens recomana un vi de l'Empordà, el Pur del celler Mas Oller de Torrent. Un vi ecològic tocat per la Tramuntana, consistent, amb aroma i bon color. No deixem de banda la teca i per continuar coneixent la cuina del Sa Torre demanem arròs a la cassola amb peix i cabra de mar i xai a la burgalesa fet al forn. Plats contundents, saborosos i que et reconforten. Estem tips i feliços. Per rematar-ho, demanem postres casolanes i de proximitat: flam i recuit acompanyats d'un xarrup de garnatxa.

Seiem al pati exterior de la casa, que fa la funció de terrassa amb la Maria perquè ens expliqui l'ideari del restaurant: "plats de sempre, cuinats com sempre". Tan cert, tan clar i tan breu com la poètica cançó dels Mishima.

El Sa Torre és un restaurant familiar que ens ofereix una cuina senzilla, casolana, natural i amb producte de màxima proximitat, convertint-se en un significatiu ambaixador de la cuina mediterrània més autèntica. La Maria, el Pere i el Xavi dignifiquen un projecte creat ara fa vint anys i que els clients habituals beneeixen dia rere dia.

stats