Cuina grega

Viatjar a Grècia sense sortir de l'Empordà

Dos grecs i una catalana regenten el restaurant Meraki, a la Pera, un espai que vol oferir el sabor modernitzat de les àvies gregues i una àmplia selecció de cafès propis

La Pera (Baix Empordà)De camí a la Bisbal des de Girona, poc abans que la carretera que mena a Palamós trenqui a l'esquerra per anar en direcció a Torroella de Montgrí per Rupià i Parlavà, des de la primavera que una bandera grega dona la benvinguda a la plana empordanesa. És la del nou restaurant Meraki, a la Pera, un espai on teletransportar-se al país hel·lènic. Dos grecs i una catalana regenten un ampli espai, tant interior com amb una gran terrassa, que vol oferir el sabor modernitzat de les àvies gregues, així com una gran selecció de cafès grecs. Si mai heu viatjat al país mediterrani a l'estiu, segur que vau al·lucinar amb el cafè frappé i freddo, que els grecs es beuen ben a poc a poc durant hores amb una palleta. Doncs bé, una parada a la Pera amb un cafè a la mà és un petit viatge a una illa grega sense sortir de l'Empordà.

Cargando
No hay anuncios

Meraki vol dir en grec "posar l'ànima, la creativitat i l'amor en el que fas". És el propòsit de les tres ànimes al darrere del restaurant: Dimitris Koutsomerkos (sala), Meritxell Pérez (gestió) i Yiannis Mandenolas (xef). Els dos primers van decidir dur la cuina grega a l'Empordà arran de la pandèmia, després que Koutsomerkos tanqués els locals que tenia a Barcelona. Hi tenien una casa, s'hi van instal·lar pel covid-19 i ara el pis de la Ciutat Comtal és el que s'ha convertit en segona residència. Abans de fer el salt al Meraki, on poden servir fins a 150 persones per torn –atenció perquè només serveixen al restaurant de nit, de dilluns a dissabte, de 20 h a 1 h, i cal reservar amb temps perquè gairebé sempre està ple–, van emprendre el repte de convertir el local social d'un poble de 700 habitants en un restaurant grec. Era el de Bellcaire d'Empordà. Koutsomerkos va començar estant sol a la cuina i al cap de sis mesos ja eren cinc i un total d'11 treballadors.

"La cuina grega agrada molt perquè ens transporta a les vacances –explica Koutsomerkos–. Tenim molts clients fidels i amics, a més de venir grecs de Barcelona, de Vic... Considerem que som el restaurant més autèntic d'Espanya". Els principals èxits són el pastís de feta acompanyat de salsa de mel i sèsam, la mussaca tradicional, les gyros (no n'hi ha de xai però en fan una de porc Duroc, una altra amb calamars arrebossats i una de vegana) i les keftedes de carabassó. Però també hi ha lloc per a sorpreses i fusió: com el Yiaurtlú de bolets, una variació vegana d'un plat originari de carn, però fet amb una massa a base de bolets de temporada i llenties especiades feta a la brasa i acompanyada de salsa de tomàquet, sakyr i pa de pita.

Cargando
No hay anuncios

Mentre que en la majoria de localitats abunda la cuina italiana, la grega és força rara avis per les nostres contrades. "Pocs grecs s'instal·len a viure en un país mediterrani. No hi ha oferta perquè no hi ha població", afegeix el cap de servei, que va decidir establir-se primer a Barcelona perquè "no podia viure sense sol". Des del Meraki reivindiquen, a més, que la seva és una cuina "100% casolana". "No tenim res de llauna", afirma Mandenolas, el xef, que va deixar de fer de cap de cuina per a una important cadena de restaurants a Atenes i va venir fins a Catalunya en cotxe per emprendre el projecte que havien començat a gestar els seus socis. "No podia més a Grècia –exclama sobre la precarietat–. Volia sortir". Ara es mostra entusiasmat amb el projecte i tot el que ha pogut aportar a la cuina. "Sobretot oferim mezzés, plats per compartir i el meu toc és que hi hagi moltes plantes aromàtiques. En total oferim 22 plats i vuit postres", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Una botiga de productes grecs

El pa de pita gyros ve de Grècia, així com el iogurt i la feta i moltes de les begudes. El digestiu mastija, el metaxà (una barreja de brandi i vi) i el rakomelo, una beguda alcohòlica típica de l'illa Amorgós feta a base de raki, mel i canyella que se serveix temperada. "Estem intentant deixar fora del servei les marques grans", assenyala Koutsomerkos, que serveix les begudes ensucrades de la marca Epsa, de les poques a Grècia que no ha estat comprada per una multinacional. A més de degustar tot això al restaurant, també hi ha una petita botiga a l'entrada on comprar els productes. El cafè, això sí, no ve de Grècia. Ara bé, sí la manera de fer-lo. Koutsomerkos n'és un expert: durant molt de temps va regentar una guingueta a prop de Salònica i afirma que en un cap de setmana podien arribar a vendre 12 quilos de cafè. La majoria era cafè frappé (fet amb cafè instantani) o bé cafè freddo. Aquest últim es fa amb la base d'un cafè espresso doble i tot un procés amb el gel i la batedora perquè quedi molt espumós.

Cargando
No hay anuncios

Un 'food truck' al jardí durant el dia

Per a qui vulgui prendre només un cafè i provar alguna especialitat grega de street food, des d'aquest estiu que el Meraki ofereix una opció més econòmica als migdies. De dimarts a diumenge, de 13 h a 17 h, han instal·lat un food truck d'autoservei al jardí on tenen gyros i pitas, els típics pastissos de pasta de full farcits. N'hi ha d'espinacs amb feta i de pollastre, mentre que també ofereixen gelats i cafès. "La idea és que la gent aparqui el cotxe al nostre pàrquing, faci la compra i s'ho emporti, tot i que també tenim safates perquè puguis seure al jardí on vulguis", assenyala Pérez. De cara a la pròxima temporada, el Meraki entoma el repte de ser també un espai cultural a la zona amb l'oferta de còctels i concerts de jazz durant la nit.

Cargando
No hay anuncios