Restaurant Can Violí: un viatge de sabors entre Catalunya, Itàlia i la Mediterrània
Pep Bielsa fusiona territoris en un local de Sants que ha tingut un germà petit: Ultramarins Riera

- Adreça: pl. d'Ibèria, 2, Barcelona 08014
- Carta: mediterrània
- Obligat: els baos farcits de xai amb emulsió de ceba caramel·litzada i kimtxi
- Vi: carta cuidada amb molts vins catalans
- Servei: eficient i ràpid
- Local: amb terrassa en una plaça de Sants
- Preu per persona: 35 €
El Pep Bielsa va néixer a l'Hospitalet de l'Infant, a la costa tarragonina, al cor del Mediterrani. Allà, a la casa familiar, va començar a sentir el cuquet de la gastronomia observant la seva mare cuinar els plats típics catalans, d’aquells que anomenem de xup-xup.
Va estudiar història i, després de completar els seus estudis a Nàpols, va descobrir el vincle entre les receptes de la gastronomia italiana, la catalana i el Mediterrani. Per això, en tornar a Barcelona i amb l'ajuda d'un soci que va conèixer a la ciutat italiana, l’Alessandro Miraglia, va obrir l'any 2018 Can Violí, al barri de Sants, per plasmar i fusionar en una carta la unió dels tres conceptes: Nàpols, Mediterrani i Catalunya. "El que més em preocupa és saber transmetre l'essència d'aquest petit local, del perquè el vaig obrir. Per això crec que la carta és la millor manera", diu el Pep. Per donar vida a aquesta visió en els plats, el Pep va fitxar el xef Samuele Lastrucci, nascut a Florència, un dels bressols de la gastronomia italiana.
Comencem compartint les carxofes confitades amb tòfona negra i salsa de formatge manxec, els farcellets de llagostí amb formatge de cabra, pernil ibèric i emulsió d'alfàbrega i els calamarsets amb ou a baixa temperatura i pernil. De segon demanem el bistec tàrtar, els baos farcits de xai amb emulsió de ceba caramel·litzada i kimtxi i el magret d’ànec amb salsa de moscatell i moll de l’os. Acabem les darreres copes del Teix, un vi negre del Montsant del Celler Serra Major, compartint les postres: el pastís de formatge a l’alfàbrega amb confitura de fruits del bosc i el tiramisú, tots dos casolans.
Un germà petit
Als seus inicis, el Pep ho era tot al seu local: cuinava i dirigia la sala, però ara s’ha de repartir perquè, com diu ell, “ha nascut el germà petit de Can Violí”. Ha obert el restaurant Ultramarins Riera, també a Sants. “Ho hem fet amb una intenció, que sigui més de plats de degustació, d'estar més temps a taula”, explica el Pep. Parla amb un afecte especial del primer restaurant, perquè va ser l'inici de tot. "És com un quadre que va sortint, que vas pintant de mica en mica. Al principi era una cosa i ara et representa cada vegada més. Ho he fet jo, amb la meva màgia, i està fet en primera persona, i això enorgulleix", diu el Pep traient pit.
Com a bon historiador, el Pep explica que el nom del local és un petit homenatge al passat del barri. “En aquesta plaça, hi havia un rodamon que tocava el violí per guanyar-se la vida i vam pensar que, si aquest violí continua sonant, ell continua viu i el barri també”. És la seva manera de teixir llaços entre la cuina de la mare, els estudis d’història, Nàpols, el Mediterrani i Catalunya. Com diu el refrany, la història l'escriuen els vencedors, però a Can Violí la redacten els sabors i les tradicions. Aquest petit racó de Sants batega al ritme del Pep Bielsa, que continua cuinant i fent xup-xup la seva pròpia història i assaborint el passat i el present en cada mos.