Oriol Castro: "Ens hem quedat de pasta de moniato asseguts a la cadira"

Així s'ha viscut la Gala de les estrelles Michelin des de l'auditori del Fòrum de Barcelona

2 min
Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro després de rebre la tercera estrella.

BarcelonaEl tret d'inici de la gala de les estrelles Michelin va ser molt abans que Andreu Buenafuente donés la benvinguda als presents. L'espectacle va començar tan bon punt es va anunciar que l'esdeveniment tindria lloc a Barcelona. Ningú volia perdre-s'ho. Però, esclar, l'espai és finit. Les persones que tenien l'anhelat QR que donava accés a la gala van començar a arribar puntuals a l'Auditori del Fòrum. Els que no, recordaven que és un negoci privat i que amb les Michelin no s'acaba el món. Qui no trobava el codi era precisament Buenafuente, que li va haver de dir a la persona de l'entrada: "Senyora, si jo presento la gala!".

Els cuiners (en masculí) passaven pel photocall visiblement nerviosos, alguns s'hi sentien més a gust que d'altres. Ens preguntaven als periodistes quines travesses fèiem. Li pregunto a Carles Gaig si en sap res, dels resultats, i diu amablement que ha vingut a fer "d'espectador". Al costat hi té Carme Ruscalleda amb un somriure d'orella a orella mentre prova de comunicar-se amb el seu fill Raül, que avui cuina a la postgala i està lògicament molt ocupat. A la catifa vermella apareixen dues noies disfressades de "Gaudí", una de xemeneia de la Pedrera i l'altra de mosaic. És una picada d'ull a la ciutat que acull la gala, però ningú sembla que els faci gaire cas. Veig en un lloc discret l'Oriol Ivern, de l'Hisop: explica que és el primer cop que va a una gala Michelin. Quan li van donar l'estrella que ostenta el seu restaurant, fa 13 anys, se'n va assabentar per una companya de la premsa que li va enviar un SMS.

I, de sobte, arriba Martín Berasategui i dona el premi més important de la nit quan diu que avui ha fet "el millor dinar de la seva vida". On? Al Disfrutar. Amb aquesta lloança, els tres exbullinians ja han guanyat, passi el que passi aquesta nit.

L'aplaudímetre

Prenem tots posicions i Buenafuente arrenca la gala. Comencen els parlaments protocol·laris, i quan Jaume Collboni puja a l'escenari, l'humorista li etziba: "M'agradaria començar parlant dels embussos de la Ronda de Dalt". Aquest comentari arranca el primer aplaudiment espontani de la nit. Però l'"aplaudímetre" serà un molt bon indicador de la nit. Pujarà un xef amb molta fama que no serà tan ovacionat com d'altres. El que serà indiscutible és l'aplaudiment al Pitu Roca, que s'emporta el premi a millor sommelier, que s'entrega per primer cop en aquesta edició. També Martina Puigvert, de Les Cols, amb un discurs molt ben travat després de rebre el premi a la millor cuinera jove. La seva mare, Fina Puigdevall dirà al final de la gala que el fet que una filla guanyi un premi "és encara millor".

Esclar que l'ovació de la nit serà per al Disfrutar. Esperadíssimes tres estrelles que han rebut jugant a casa. Oriol Castro afirmava que no tenien "cap indici" que els la donessin, la tercera. "Ens hem quedat de pasta de moniato asseguts a la cadira", diu. Mateu Casañas afegeix que no s'han "d'esperar grans èxits", sinó "treballar cada dia amb constància, amb regularitat i el que vingui, és benvingut ". Alineats com sempre, ho rebla Eduard Xatruch amb un "avui hem vingut aquí sense cap pretensió i el que sabem és que demà a les nou tornarem a ser al restaurant per atendre els clients". Afortunats seran, aquests clients.

stats