Nova obertura
Restaurants 15/12/2023

Obre a Barcelona Born14, un mercat per menjar d'aquí i d'allà

El nou espai gastronòmic consta de catorze parades amb propostes diferents perquè tastis diversos plats

4 min
Algunes de les parades del Born14.

BarcelonaArran de l'èxit del mercat de S'Escorxador, a Mallorca, Fernando Castellanos i Montserrat Esterich han decidit provar sort a Barcelona. Ho han fet associant-se amb Arnau Sanz, i plegats han inaugurat aquest dijous, 14 de desembre, el Born14 (carrer dels Flassaders, 21, amb entrada també pel carrer Sabateret). Per què 14? Per dos motius, perquè es troben en un palau restaurat del segle XIV i perquè és un mercat en el qual hi haurà 14 parades, que tot seguit repassarem.

Per engegar el projecte ha calgut una inversió d'1,2 milions d'euros, per fer la reforma de l'espai, per a la qual s'hi han estat un any i mig. El mercat ocupa 1.000 metres quadrats, dona feina a més de 75 persones i té un aforament de 220 persones. Hi ha un espai central amb taules altes i tamborets i la idea és que hi hagi molta rotació. Aquells que tinguin l'apli de Square, que és un dels socis del projecte, poden anar comprant amb el telèfon i només anar a recollir a la parada en qüestió. Entre totes les parades sumen més de 100 propostes de platillos, pensats per tastar-ne d'uns tres llocs diferents.

L'espai del Born14.

De moment obrirà de 12 del matí a 12 de la nit. Però és possible que comenci abans quan estigui llesta la parada de l'Escribà, que prometrà uns esmorzars molt dolços, basats en un concepte que presentaran pròximament.

Aquest espai estava tancat des del 2019 i té vocació d'oferir també una agenda cultural potent. A banda, també aposten pel delivery, motiu pel qual es podrà fer una comanda que integri propostes de parades diferents. Les parades són individuals, no formen part d'un sol grup, i cadascuna ha hagut de fer la seva inversió per ser-hi. Els promotors estan convençuts que aquest format funcionarà a Barcelona, i que potser en un futur en podran obrir més a la resta de l'Estat. Asseguren que es dirigeixen al públic local, tot i que, per la zona on són, es dona per descomptat que també atrauran turistes que visitin la ciutat. Preveuen atendre entre 500 i 700 persones diàries entre setmana i unes 1.000 el cap de setmana. Repassem breument les parades que s'hi poden trobar:

1. La Bikineria

La Bikineria tenia ja dos emplaçaments a Barcelona i ha guanyat recentment el premi a l'entrepà favorit dels catalans. El seu propietari, Joan Gurguí, ha estat sempre un gran defensor del biquini. En aquesta parada en podeu tastar un bon grapat de les diverses versions que prepara.

2. Pecado

Aquesta parada serà la de fast food de productes del mar. Hi ha hamburgueses de llamàntol, els perrimar a l'estil frànkfurt o els tacos de peix. També tenen bunyols i una opció vegana d'heura.

3. Pimpampizza

Aquest pizzer italià va començar el seu periple a Alella. Així que barreja la manera de fer italiana i els productes del Maresme. El tipus de pizza que fa és la pinsa romana, que té una fermentació en dues fases, i utilitza una farina d'alta qualitat que conté menys gluten que la majoria de farines i la fa més digerible. A la parada hi trobareu pizza al tall i vins d'Alella.

4. Mango, Poke y Más

Aquesta parada ve de Suècia i aterren a la Península per oferir gastronomia a mig camí entre la cuina hawaiana i l'asiàtica. Serveixen bols de poke, gyozes, tàrtars i edamame.

5. Vikingbox

Curiosament, hi ha una altra parada sueca, però aquesta amb les tradicionals salsitxes del país escandinau. Provenen d'Estocolm i no preparen el típic frànkfurt pølser, sinó que han ideat uns plats pensats per al públic de Barcelona: montaditos per tastar les salsitxes de cérvol o xai, fumades amb fusta d'auró i faig amb salses fetes a Suècia.

6. Bungr

A Bungr serveixen unes hamburgueses innovadores que van dins d'un pa de coca molt lleuger, que embolcalla tota l'hamburguesa i tot el que hi ha dins, com si fos un calzone. D'aquesta manera manté l'escalfor i quan la menges no es desmunta. Diuen que pot funcionar molt bé consumida en estadis de futbol.

7. El Xiringo de la Barceloneta

A El Xiringo s'hi cuina "l'autèntica paella de Barcelona" en tres versions: la de verdures, la de marisc i la de muntanya. Van tenint les paelles al foc i les serveixen davant del comensal.

8. La Vermuteria

Una tradició que no pot faltar és la del vermut, així que aquesta és la funció de La Vermuteria. Olives, patates, musclos, envinagrats i grans dosis de salsa Espinaler. Tot regat amb un bon vermut, esclar.

9. Pampa

Dient-se Pampa havien de ser argentins, així que la gastronomia que hi trobarem seran empanades i asados. Ells seran els encarregats de fer la barbacoa.

10. JM by Casa Alfonso

Juan Manuel és una marca d'embotits que el 2020 va guanyar el premi al millor pernil del món. Amb aquest reclam poca cosa més cal afegir: pernil, pa i formatget. La parada la gestiona Casa Alfonso, el conegut restaurant del carrer Roger de Llúria, prop d'Urquinaona.

11. Bonavida

Aquesta és l'única parada especialitzada només en begudes, en aquest cas els còctels. Expliquen orgullosos que es fan ells mateixos els licors, que també podeu trobar a la seva cocteleria creativa del carrer Casp.

12. Escribà

Aquesta parada obrirà a finals del mes vinent. Estarà especialitzada en dolços i cafè d’especialitat. Han pensat una fórmula innovadora que després, si funciona, replicaran a altres indrets. Es basarà en el producte de la terra i en la gastronomia catalana.

13. La Parada Rotatòria

Aquesta parada no és de ningú, sinó que serà un espai que anirà canviant de mans. Hi haurà pop-ups, productes estacionals i marques que es voldran donar a conèixer amb noves presentacions de productes.

14. La Parada Número 14

La parada que fa 14 és a l'altra banda del carrer i és un espai pensat per fer esdeveniments de tota mena. I quan no n'hi hagi, oferiran un menú que serà un mix d'allò que s'ofereix a les diverses parades del mercat.

stats