NI UN DIA A CASA
Restaurants 09/01/2021

L’excel·lència de l’avi Pere

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
3 min
El xef Pere Massana, tercera generació de Cal Pere del Maset.

Conduint entre vinyes i travessant una de les zones més privilegiades de Catalunya, com és el Penedès, s’arriba a Sant Pau d’Ordal. Un petit poble de l’Alt Penedès amb poc més de cinc-cents habitants on, abans de la pandèmia, cada any s’hi celebrava el mercat del producte estrella de la terra, amb permís del raïm: el préssec. Aviat la plaça Subirats tornarà a omplir-se de gent durant l’estiu per tastar i comprar aquest producte extraordinari amb un gust diferencial. Tot el que es cultiva en aquesta terra és de màxima qualitat i això explica el culte al producte d’alguns restauradors.

“Em fa molta gràcia tot això de l’ slow food i el km 0 que ara s’ha posat tan de moda. Si això als pobles ho hem fet tota la vida!”, exclama el Pere Massana, tercera generació de Cal Pere del Maset. Només cal donar un cop d’ull a la carta del restaurant per adonar-se que la proposta del Pere exigeix el millor producte i una cuina de proximitat que fugi del postureig. L’escudella barrejada, la sopa d’all amb ou ferrat, rossinyols i cansalada o els cargols a la llauna són alguns dels entrants que ens fan venir salivera. Haurem de tastar també els canelons de gall del Penedès amb crema de foie i bolets i deixar espai per compartir algun plat més entre tots tres. Decidim afegir-hi el cabrit al romaní amb parmentier de patata i oli d’alfàbrega i el gall del Penedès rostit amb prunes i pinyons. Per fer honor a la terra, acompanyem el dinar amb una ampolla de cava Guillem Carol, un gran reserva ecològic del 2017, del celler Carol Vallès, que ens deixa al·lucinats. Només falta rematar el festival gastronòmic amb una mica de dolç: mel i mató, catànies de Vilafranca i tiramisú fet a casa. Un final immillorable que ens obliga a brindar per celebrar que, malgrat tot, Cal Pere del Maset continua en plena forma.

Ja fa més de mig segle des que l’avi Pere i la iaia Carmeta van inaugurar el restaurant. L’any passat havia de ser de celebracions pel cinquantè aniversari, però la maleïda pandèmia ho va impedir. “Estem esperant poder celebrar-ho com Déu mana”, explica el Pere, que ha abandonat una estona la cuina per seure uns minuts amb nosaltres, tot i que s’ha d’aixecar constantment per atendre compromisos. Ell i la seva mare porten les regnes del restaurant, i el seu pare, allunyat del dia a dia, l’ajuda a comprar i a escollir el producte que serviran. “El meu pare és un gran entès del producte, el millor que he conegut mai, he après molt d’ell”, diu el Pere Massana, que es va formar al Drolma i al Via Veneto, i des de fa uns quants anys va assumir la responsabilitat de preservar i impulsar el llegat gastronòmic familiar. “Tenim una trajectòria de cinquanta anys i una filosofia clara que hem mantingut en temps de dificultat. En èpoques de crisi econòmica com la que vivim podria comprar les gambes més barates per atraure més gent, però estaríem traint la nostra herència i confonent el nostre client”, reflexiona.

Abans d’obrir el restaurant, a mitjans del segle passat, l’avi Pere es desplaçava sovint a Barcelona per vendre a granel el vi que feia a casa. Quan això ja no el diferenciava, va engegar els fogons i oferia cabrit on tothom donava xai. Buscant sempre el millor producte. Perseguint constantment l’excel·lència. Aquesta és l’essència de Cal Pere del Maset.

Cal Pere del Maset

Carretera de Ponent, 20, Sant Pau d’Ordal (Alt Penedès)

Carta: Tradicional amb producte de màxima qualitat

Must: Gall del Penedès rostit amb prunes i pinyons

Vi: Carta extensa amb varietat

Servei: Casolà, amable i atent

Local: Casa de l’avi reformada, espaiosa amb uns quants reservats

Preu final per persona: 45 euros

stats