NI UN DIA A CASA
Restaurants 27/09/2020

Bar La Plata, el bar de Barcelona

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
3 min
El Pepe, en primer terme, fa quaranta-vuit anys que treballa a La Plata.

El Pepe és el cambrer que qualsevol bar voldria tenir. Treballador, agradable, atent i amb la mateixa il·lusió i alegria des de fa gairebé cinquanta anys. Si existís un mercat de fitxatges de cambrers, el seu nom sonaria cada estiu i li plourien ofertes de tot arreu, però difícilment es plantejaria un canvi. Ell no és el cap de La Plata, però és l’ànima d’aquest minúscul bar amagat al barri Gòtic de Barcelona. “No bec, no fumo i tinc la millor feina del món. Ja em diràs on trobes un cambrer així!”, exclama mentre amb una mà serveix un parell de cerveses i amb l’altra aguanta un plat d’anxoves. Sempre de bon humor, detallista amb el client i sentint-se amb el dret de traspassar certes línies delicades gràcies a la confiança que s’ha guanyat amb la gent que el visita habitualment. Perquè qui va a La Plata per primera vegada ho fa perquè és un lloc històric, amb un encant especial i perquè s’hi menja bé, però qui hi torna ho fa per veure el Pepe Gómez.

Josep Marjanet, el Pepito per als coneguts, va obrir ara deu fer setanta-cinc anys un petit bar per servir-hi esmorzars de forquilla. Un pescador li va recomanar que oferís unes quantes tapes sense complicar-se la vida, i aquesta filosofia s’ha mantingut fins avui. A la carta que hi ha penjada a la paret, sempre s’hi ha llegit el mateix. Les tapes de La Plata són: el pescadito (2,90 €), l’amanida de tomàquet i ceba (2,80 €), elpintxo d’anxoves (2,50 €), la ració d’anxoves (6 €) i el pa amb tomàquet (2,50 €). Fa uns anys hi van afegir el pintxo de botifarra (2,50 €) i tot i que no surten a la carta també tenen seitons arrebossats. Una cuina senzilla, amb una relació qualitat-preu difícilment superable, en un racó carregat d’història i amb bon ambient. Això és La Plata, que tot i el seu enorme èxit, no ha perdut la seva essència i la humilitat. “Quan més donc, més tinc” és la frase literal que es llegeix en una placa que hi ha penjada a la paret del bar. Així entenia la vida el Pepito i així l’entenen encara la seva filla, l’Anna Marjanet, i el seu net, el Roger Pascual, que són els amos del negoci. I ningú com el Pepe per posar cara a aquesta filosofia.

Després d’unes quantes cerveses, de tastar el vermut casolà de La Plata i d’acabar pràcticament amb les existències de seitons, anxoves, tomàquet i botifarra, li demanem al Pepe que ens recordi com va començar tot. Ens parla de quan estudiava a l’escola del davant i a casa seva necessitaven diners. Una amiga de la seva mare treballava a la cuina de La Plata i li va dir que estaven buscant un “aprenent”. El Pepe va aprendre ràpid, es va guanyar el seu primer sou oficial i ja fa quaranta-vuit anys que cada dia aixeca i abaixa la mateixa persiana. Per La Plata ha vist passar personalitats de tota mena; recorda Alexanko o Romário de l’època del Dream Team; parla emocionat de Pau Donés, que es deixava veure molt pel bar; li fa il·lusió dir que Ferran Adrià també ha vingut molt, però en destaca un per sobre de tot. I això que no sabia qui era. “«Has vist que hi ha el Bono?», em va preguntar un client. «Quin Bono? El polític?», li vaig dir”. El Pepe no va reconèixer el cantant d’U2. “Si fossis Manolo Escobar o el Fary t’hauria reconegut, ho sento”, li va dir sense que el sentís. “Jo de la música aquesta no en tinc ni idea! Només sé que no em va deixar propina”. Així és el Pepe, autèntic, com La Plata. El bar de Barcelona.

Bar La Plata

Carrer de la Mercè, 28 (Barcelona)

Carta: tapes senzilles

Must: ració d’anxoves

Vi: de la casa

Cervesa: Estrella Damm i San Miguel

Servei: proper i atent

Local: petit i clàssic amb només sis taules

Preu final per persona: 10 euros

stats