NI UN DIA A CASA
Restaurants 20/12/2020

Un rei als peus de Montserrat

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
3 min
Joan Manel Soler, xef i propietari de Can Font.

Som a Marganell, un petit poble situat en un entorn privilegiat al massís de Montserrat, una vila bagenca on destaca l’església romànica de Santa Cecília, construïda fa més de mil anys i restaurada per Puig i Cadafalch l’any 1928. Tot i reconèixer la bellesa artística i el significat històric de l’ermita, nosaltres som més de tastar bons productes, ben cuinats. Per aquest motiu vam recórrer els gairebé set quilometres que separen aquest enclavament espiritual de la masia Can Font per conèixer Joan Manel Soler -el Manel- i poder tastar la seva proposta gastronòmica.

El Manel forma part de la cinquena generació de restauradors de la família. Va començar el seu recorregut amb disset anys, als vint compartia fogons amb l’Albert Adrià i als trenta es va independitzar obrint el seu primer restaurant a Súria. Vuit anys més tard el seu germà li va trucar per dir-li que tenia la masia perfecta per a ell. Així comença la història de Can Font.

Un bon plat de rovellons amb all i julivert; cargols a la catalana, un pèl picants amb pinyons i xoricet, i foie casolà amb una mica de moscatell blanc són els plats que compartim en un inici molt prometedor. A l’hora de triar els segons ens costa una mica més. La carta és prou extensa i ens planteja dubtes, però ho deixem tot en mans de l’Antònia, cap de sala, parella i companya de viatge del Manel. Cabrit a la brasa, canelons amb mousse de tòfona negra de la Toscana i filet amb foie i formatge de cabra són els escollits. Nosaltres no hauríem triat millor. Tot i que ens havien parlat molt bé dels arrossos de Can Font, no els vam tastar: així tindrem una bona raó per tornar.

Ens decantem per un vi de referència del Pla de Bages perquè ens acompanyi durant tot el dinar. L’Abadal 3.9 del 2015 és un valor segur. Un vi elaborat a 35 quilòmetres de Can Font en un dels cellers amb més prestigi de la zona. No vam arriscar gens!

Acabem l’àpat amb una selecció dels millors productes de Cal Pujolet, una formatgeria a tocar de Can Font que després de moltes generacions encara segueix fent els formatges de manera artesanal. Fa un munt d’anys embolicaven el mató de Montserrat amb fulles de col per vendre’l a la muntanya. Ara, aquest formatge fresc elaborat tradicionalment al nostre país arriba termosegellat a les nostres llars però mantenint l’essència de les fundadores.

El Manel és feliç. Ha trobat el seu espai i no ha de pagar cap peatge. “La cuina m’ha donat més del que jo li he donat a ella. Amistats, respecte, estimació! Si no fos per les crisis que apareixen de tant en tant viuria com un rei. La meva vida és una festa”, ens reconeix després de cuinar-nos un bon àpat en un entorn molt acollidor. Ni nosaltres ni ell sabem on ens portarà el futur, però el que sí que tenim clar és que l’afrontarem amb esperança i bon humor. Nosaltres seguirem narrant les nostres experiències gastronòmiques i el Manel, des d’ara, ja prepara la temporada del calçot. “M’agrada servir la gent. He trobat el meu espai”, conclou després d’explicar-nos la felicitat que li comporta veure sortir satisfets els seus clients. A Can Font també pots tocar el cel.

Can Font

Camí del Casot, s/n, 08298, Marganell (Bages)

Carta: cuina casolana

Must: canelons amb mousse de tòfona negre de la Toscana

Vi: carta correcta ajustada de preu

Servei: atent i proper

Local: masia als peus de Montserrat

Preu final per persona: 30 euros (sense vi)

stats