Una masia de Pals, santuari de l’arròs
Can Ruben és un restaurant de producte regentat amb energia, entusiasme i passió

- Adreça: Molinet, 11, Pals (Girona)
- Cuina: catalana modernitzada
- Obligat: qualsevol dels arrossos de la carta o dels suggeriments
- Vi: oferta interessant amb prioritat per als vins de l’Empordà
- Servei: professional i eficient
- Local: masia reformada amb menjadors per grups i terrassa
- Preu per persona: 70 €
El Ruben és un home inquiet i apassionat. Sent autèntica devoció per les coses que li agraden i en el seu cas les pot comptar gairebé amb els dits d’una mà. Els quatre pilars de la seva vida són la cuina, el seu fill Nil, el Barça i el Girona. “No puc triar entre els dos equips. Per a mi és com escollir entre un pare i una mare”, explica. “Jo he sigut del Barça de tota la vida, em ve de família, però fa tretze anys que soc soci del Girona perquè sempre l’he sentit a prop i el gaudeixo moltíssim”, aclareix. Ha gaudit especialment d’una temporada històrica i, com que no volia perdre’s cap partit de Champions, va decidir que els dies per tancar el restaurant serien els dimarts i els dimecres. Ruben Carreras, responsable de Can Ruben, a Pals, transmet energia, entusiasme i passió per tot allò que el fa feliç, i la gastronomia hi té un pes molt important. Ell és la tercera generació d’un negoci que van començar els avis fa més de cinquanta anys, i amb el temps ha convertit un restaurant de carretera en un espai gastronòmic que es nodreix del millor producte de la zona. Fins al punt que bona part del producte que cuinen el cultiven la mare del Ruben i el seu marit en un hort situat a poc més d’un quilòmetre del restaurant.
La masia de Can Ruben era dels avis i antigament s’utilitzava per assecar-hi l’arròs. Des que es va inaugurar l’any 1971 s’hi han fet diferents ampliacions i adequacions, fins a convertir-la en el que és ara, un espai magnífic on gaudir d’un bon àpat: a l’interior o a la terrassa, que té una zona de vermuteria i dues brases, per fer-hi carn i peix a l’estiu. Nosaltres la gaudirem durant el gintònic després de dinar, però comencem al menjador de dins i amb una aposta segura: compartint unes fantàstiques gambes de Palamós a la planxa. Als entrants hi afegim el croissant de bistec tàrtar amb foie a la planxa i tòfona, i la truita oberta d’alls tendres amb gambes i cansalada ibèrica. Una ampolla de Clos de les Dòmines 2022 blanc (DO Empordà) serveix per introduir l’arròs, que tots tres tenim molt clar: recobert amb carpaccio de gamba. Una delícia que el Ruben va descobrir al restaurant Es Còdol Foradat, que Nandu Jubany té a Formentera, i va portar cap a l’Empordà per fer-la amb la millor matèria primera del país. “Sempre tenim tres o quatre arrossos a la carta, i el mateix nombre als suggeriments. Ara en fem un d’anguila, que és un producte que a casa hem tocat tota la vida perquè l’àvia era de València”, explica el Ruben. La cuina de sempre actualitzada, l’evolució sense perdre l’essència, donant màxima importància al producte proper, així es defineix Can Ruben, que entre setmana té un menú de 26 € i els caps de setmana la carta i el menú d’especialitats (63 €).
El millor producte
Arriben les postres: el dònut de torrada de Santa Teresa amb gelat de xocolata blanca, el xuixo amb gelat a escollir i els raviolis de xocolata amb oli. Un final immillorable per a un àpat que tanquem a la terrassa, aprofitant el bon temps i gaudint del cafè, del gintònic i de la conversa amb el Ruben. Ens explica entusiasmat que estan sortint molts pèsols de l’hort de la mare, que també li dona patates, tomàquets, cebes i, quan toca, carxofes o calçots, i recorda que va ser el seu besavi qui va venir de València fa molts anys per conrear l’arròs a Pals. Té el millor producte, coneixements, ganes i talent. No li falta de res per dirigir el santuari de l’arròs de l’Empordà.