La teva 'foodie' de capçalera

L'Ànima del Vi, la cova on saps quan hi entres però no quan en surts

Aquest 'bar à vins' del Born és un lloc acollidor que et permetrà descobrir els millors vins naturals

3 min
Benoît Valée posant una copa de vi a l'Ànima del vi.

De vegades hi ha gent que em retreu que escrigui sobre els llocs que també els agraden. Els fa por que els conegui massa gent i que llavors no hi tinguin cabuda. És una por lícita a la Barcelona gentrificada on cada cop anem perdent més espais. Vaig plantejar aquest dilema a una cuinera molt coneguda. Em va dir que ni parlar-ne, que no dubtés ni un segon d'escriure sobre els llocs que ho fan bé. Així que vaig pensar que segurament tenia raó, perquè l'objectiu d'aquesta secció ha estat sempre posar el focus en qui s'ho mereix. Guardar-me els llocs que recomanaria només per als amics és com aquella "solució" d'amagar l'autobús que puja al Parc Güell a internet perquè els turistes no el trobin. Potser alliberes un bus, però el problema d'arrel no és aquest. Així que avui us parlaré d'un local a Barcelona, d'aquells que molta gent preferiria que no donés a conèixer perquè és únic, genuí, no segueix cap moda i, bàsicament, el seu propietari, Benoît Valée, hi fa el que vol. Es diu L'Ànima del Vi i és al carrer dels Vigatans 8, al barri del Born.

L'Ànima del Vi, al barri del Born.

L'Ànima del Vi és un bar à vins que t'acull com una cova. Com un ventre on el temps es para i saps quan hi entres, però no quan en surts. Especialitzat en vins naturals, n'hi trobareu una gran representació de francesos, que en això dels vins naturals ens porten molts anys d'avantatge, però també n'hi trobareu de proximitat. Són d'elaboradors que fan grans vins naturals. No hi trobareu vins mal acabats o ampolles triades per l'etiqueta. Benoît Valée coneix en profunditat cada un dels cellers de les ampolles que serveix. De fet, les compra directament a ells. Els distribuïdors no sabrien respondre a les seves preguntes i ell prefereix tenir una relació recíproca amb qui fa el vi. Així que els preus també es veuen beneficiats pel fet de "saltar-se" una baula de la cadena.

Si li preguntes quantes referències té, Benoît Valée no ho sap. Ni tampoc li interessa gaire. No és una competició. Aquest lloc no és un espai per a l'esnobisme. "La gent en sap més del que creu. I els que creuen que en saben molt, no en saben tant", diu. Té unes dotze ampolles obertes per servir a copes, però encoratja que la gent perdi la por de demanar una ampolla sencera. Si no te l'acabes, te l'emportes i llestos. Una de les característiques que més m'agrada de L'Ànima del Vi és que no fan reserves. Hi vas i esperes que es faci un racó. Això és així perquè ens ha de quedar algun espai a les persones que no sabem què farem l'endemà.

Un detall de L'Ànima del Vi.
Un detall de L'Ànima del Vi.

A banda de Valée, a L'Ànima del Vi també hi trobareu Núria Rodríguez, que és músic, una enamorada del vi i la seva companya. Entre tots dos van atenent les taules. Hi serveixen el vi, però també la teca. A L'Ànima del Vi trobareu formatges, que també compren directament als productors, ostres, rillettes d'ànec, paté, burrata, capipota, remenat de bolets, embotits, conserves... Clàssics de qualitat que prepara el propietari.

Benoît Valée és parisenc i va formar-se a França. El 2006 va obrir una botiga de vins naturals al barri de Gràcia. Va ser un fracàs perquè ningú sabia què eren. Així que va entendre que el que calia era posar un bar, que va inaugurar el 2008. I aquest sí que ha estat un èxit perquè està fet a la seva mida i a la de molts clients habituals.

L'espai de L'Ànima del Vi desprèn molta autenticitat. Tot hi encaixa, en aquest món fascinant. Hi veureu una reproducció del Guernica, de Picasso, en una paret. I les ampolles i la il·luminació et donen sensació de recolliment o de taverna on estar-hi sense més pretensions que gaudir d'una bona estona de conversa sense estar pendent del maleït mòbil que ens té les neurones fregides.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats