Ni un dia a casa
Restaurants 23/03/2023

Els Comdals: Història, tradició i passió

Un espai acollidor amb caràcter i personalitat a la Segarra

2 min
D'esquerra a dreta, la Laura, l'Àngel i el Josep Maria al pati de la finca.

 

  • Carta: Cuina tradicional i senzilla
  • 'Must': Bacallà amb mongeta tendra, pernil i emulsió de pil-pil
  • Vi: Carta de qualitat i ben explicada
  • Servei: Professional i proper
  • Local: Espai històric
  • Preu per persona: 60 euros

Som a la finca Els Comdals, propietat de la família Sagarra Morera des del 1975. Si fóssim historiadors probablement ens esplaiaríem narrant-vos com l'any 1130 Ponç II de Cervera va cedir part dels terrenys del molí dels Comdals a Ramon Berenguer III. Després es va convertir en la residència ocasional del pare abat de Montserrat i en el graner del monestir fins a la desamortització de Mendizábal. Com que no ho som i a nosaltres els que ens mou és la gana, ens hem escapat fins a Vergós (Segarra) per compartir amb vosaltres la nostra experiència gastronòmica.

És impossible explicar-vos-la sense fer referència a la finca. Un espai acollidor i ple d’història, amb caràcter i personalitat, un escenari ideal per fer-hi casaments o esdeveniments. Però nosaltres ens volem centrar en els encantadors baixos de l’edifici principal, on hi ha el restaurant que lidera Àngel Segura des de fa tres anys. Ell és el cap visible d'aquest projecte i des del primer moment ens mostra el seu amor per la professió. És un cambrer vocacional, un enamorat de la sala i del vi.

El primer que ens arriba a la taula és un pa rodó artesà del Talladell amb oli de Belianes. Pa amb oli, quina simplicitat i quina exuberància! El dinar pròpiament dit comença amb uns caragols de Ponts amb tomàquet, cansalada i alfàbrega i un carpaccio de presa ibèrica d'aglà, mostassa, parmesà i pinyons. La truita oberta d'ous ecològics amb camagrocs, carxofes, sardines, sobrassada i la primera tòfona negra de temporada es mereix un reconeixement per si mateixa.

Li demanem a l'Àngel que ens recomani un vi negre que sigui prou adient per a tots els plats de la comanda. S'acosta a la taula amb cinc ampolles i ens explica les virtuts de cadascuna d'elles. Ho fa tan bé que costa triar. Finalment ens decantem pels Vespres de Josep Grau, un vi procedent de vinyes velles del Montsant.

Ara és l'hora dels cigronets de l'Anoia a l'allet i amb escamarlans; el bacallà amb mongeta tendra, pernil i emulsió de pil-pil i la cansalada amb carxofa, ou escalfat i trufa. Bona elaboració amb la simplicitat de la cuina ben feta. Amb un pastís de formatge i una torrada de Santa Teresa amb gelat de vainilla donem per conclòs un excel·lent dinar.

Xerrem amb l'Àngel de la finca, de la història que hi ha al darrere, però també volem conèixer aquest barceloní, establert a Tàrrega, que dirigeix un gran restaurant en un espai espectacular.

El projecte Els Comdals va iniciar el seu recorregut gastronòmic ara fa set anys, per donar servei a casaments i esdeveniments. Quatre anys més tard, Àngel Segura va decidir liderar i crear el restaurant. "Ho vam fer amb el mateix equip humà, la mateixa ànima gastronòmica, el mateix producte i la Laura, la millor cap de cuina. Estem molt agraïts a la nostra clientela perquè sempre ens ha donat suport", ens comenta orgullós.

Al restaurant Els Comdals hi destaca el producte de temporada cuinat sense fums i molta tradició. Cuina catalana, duta a terme amb passió i estima en un envejable entorn històric. És a peu de carretera i a tocar de la N-II. Aneu-hi, no us el podeu perdre.

stats