Ni un dia a casa

Barcelona recupera el Buenavista, l’històric restaurant de la ronda de Sant Antoni

Els descendents de Mateu Molleví han tingut la valentia de reobrir un clàssic de la capital catalana del segle passat

L'equip del Buenavista a la sala del restaurant.
  • Adreça: ronda Sant Antoni, 84 (Barcelona)
  • Carta: cuina catalana
  • Obligat: fricandó de vedella
  • Vi: carta bé de preu i majoritàriament catalana
  • Servei: atent i professional
  • Local: petit i acollidor
  • Preu pagat per persona: 50 euros (amb vi)

L’any 1918 el Mateu Molleví i la seva família van obrir la Casa de Comidas Buenavista al barri de Sant Antoni de Barcelona. Hi ha cròniques d’aquella època en què es destacava que el Buenavista i el 7 Portes eren els dos grans restaurants de referència. Aquell any també va passar a la història per la desfeta que va significar la pandèmia de la grip espanyola a tot el món coincidint amb el final de la Primera Guerra Mundial. A Espanya regnava el Borbó Alfons XIII i a casa nostra la Mancomunitat es convertia en un petit pas cap a l'autonomia de Catalunya estimulant un projecte d'Estatut, que va ser aprovat en assemblea el 25 de gener del 1919.

Després de molts anys tancat, el juliol del 2022 els descendents del senyor Molleví van tornar a obrir el restaurant dins de l’Hotel Casa Buenavista i, fins i tot, mantenint la mateixa raó social de l’època (Ronda San Antonio 84). Per il·lustrar la carta actual s’han fet servir dibuixos que s’havien utilitzat durant els primers anys del segle XX per publicitar el restaurant. Som davant d’una casa de menjars que honora la història culinària del nostre país i que, alhora, intenta cuinar i recuperar grans plats catalans. Els responsables directes del bon funcionament del restaurant són Marc Amado a la sala i Marcos Garcia a la cuina.

Nosaltres comencem l’àpat amb uns musclos bouchot a la marinera, un steak tàrtar amb cremós de mostassa i la meravellosa truita de patata i bacallà al pil-pil. L’inici és prometedor i perfecte per encarar uns segons que ens fan gaudir encara més. Continuem amb uns calamars frescos de la platja de Blanes a la brasa, una botifarra amb mongetes de la Boqueria i ho rematem amb un fricandó de vedella de la granja La Bassola de Castellterçol. La Bassola és una de les granges més distingides per la cura que té dels animals i la qualitat de la seva carn. Va ser fundada l’any 1971 pels pares de Josep i Miquel Mas Serra, els actuals gerents.

El vi que ens recomana el Marc és el Casa Vella d’Espiells de Juvé & Camps, un vi negre extret d’unes vinyes de cabernet sauvignon arrelades a Mediona (Alt Penedès). Intens i molt apropiat per acompanyar-nos en tot el dinar. La carta de vins està molt cuidada, és realista i amb els preus bastant ajustats, tot i que podem trobar alguna referència per als que no pateixen pel preu. El 80% de la carta és catalana. Les postres serveixen per concloure un bon dinar. Flam d’ou i vainilla, assortiment de formatges catalans molt ben triats i una rajola de xocolata farcida de trufa i albercoc.

Amb el gintònic a la taula i el compte satisfet seiem amb el Marc Amado, la cara visible i el gran ambaixador del Buenavista. “El nostre ideari es basa en el respecte per la cuina tradicional catalana incorporant, en la mesura del possible, producte de qualitat i proximitat. Intentem que tot el producte que entra per la porta sigui de productors locals. El nostre referent és el mercat de Sant Antoni, el nostre mercat del barri”.

El Buenavista és un restaurant de cuina tradicional amb alguns plats de la gastronomia local i amb un servei impecable, servicial i gens intrusiu. La clientela és majoritàriament barcelonina amb la incorporació evident dels hostes de l’hotel. És genial veure com els descendents de Mateu Molleví han tingut la valentia de tornar a obrir un clàssic de la Barcelona del segle passat amb totes les garanties d’èxit. El Marc i el Marcos treballen per mantenir viva la història del restaurant tal com va ser fa més d’un segle. 

stats