Raviolis de peus de porc i vieires. Com cuinar-ne els millors? Recepta del cuiner Oriol Sabé
Us proposem una recepta per llepar-se'n els dits
28/05/2021
3 min
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, explica la manera de preparar a casa una recepta que és un clàssic de la seva carta i que sovint els comensals li demanen que n'expliqui els passos.
Raviolis de peu de porc i vieires
Per a 4 persones
- 4 o 5 peus de porc, en cru, partits per la meitat
- 8 vieires desclovades (dues per plat)
- Wasabi fresc (també pot ser bo i comprat)
- Tirabecs (per a la guarnició)
- Bolets xiitaques (per a la guarnició, opcional)
- Mantega (per fer la salsa)
Per a la bresa
- 2 pastanagues
- 2 cebes
- 1 porro
- ½ cabeça d’alls
- 2 tomàquets
- 1 fulla de llorer
- 1 copa de vi ranci
- Aigua mineral
Elaboració
- Comenceu pelant i tallant les pastanagues i les cebes. Els tomàquets, prèviament nets, a trossos. La cabeça d’alls, tallada per la meitat, que és la quantitat que fareu servir. Del porro, talleu-ne la part blanca, que és la que fareu servir.
- Sofregiu les verdures en una cassola i mentrestant prepareu els tirabecs. Traieu-los les puntes finals i, amb un pelador o amb les mans, extraieu-ne els fils del costat, és a dir, la part fibrosa dels costats. Reserveu-los.
- En un bol ratlleu el wasabi fresc, perquè s’oxidi una mica i deixi anar les aromes naturals que té.
- Salpebreu els peus de porc pels dos costats. Abans estaria bé que els hàgiu escaldat. És a dir, cal netejar-los en una cassola amb aigua bullent perquè hi deixin anar la bromera.
- Remeneu el sofregit i tireu-hi una copa de vi ranci. Si el sofregit s’enganxa a la cassola, estarà bé perquè agafarà color, però amb la copa de vi mireu de desenganxar-lo. Tot seguit, poseu a sobre els peus de porc, coberts d’aigua, i deixeu-ho coure durant tres hores, el temps necessari perquè els peus de porc siguin ben tendres i es puguin desossar.
- Un cop han passat les tres hores, traieu de l’olla els peus de porc per desossar-los. Deixeu-los primer refredar per no cremar-vos.
- Mentrestant, en una cassola amb aigua bullent, escaldeu els tirabecs un moment, dos minuts. I en una paella amb oli d’oliva salteu els bolets amb una mica de sal. Passat aquest temps, traieu-los i reserveu-los.
- Els bolets xiitaques, un altre dels guarniments, talleu-los i salteu-los en una paella amb un pensament de sal.
- El caldo restant de les verdures, reduïu-lo fins que en quedi una textura de salsa, que serà la dels raviolis. Per tant, coleu-lo i passeu-lo a una cassola, on el fareu bullir fins que n’aconseguiu la textura de salsa. Poseu-hi una mica de mantega, que es desfaci, i ja podreu reservar la salsa resultant fora dels fogons, perquè la fareu servir al final per posar sobre el plat.
- Ara torneu a la carn dels peus de porc, que ja tindreu freda i podreu desossar-la amb facilitat. Quan estiguin tots desossats, poseu tota la carn en un motlle. Sobretot vigileu que no hi hagi cap osset. A sobre poseu-hi un pes, perquè quedi ben aixafat. Refredeu-ho a la nevera, perquè quedi una terrina de carn.
- Un cop la terrina de peu de porc està quallada, poseu-la pocs minuts al congelador perquè sigui més fàcil tallar-la a làmines amb un ganivet (o bé també amb una màquina de tallar embotit). Heu de procurar que les làmines siguin ben fines, perquè serà l’embolcall dels peus de porc.
- Un cop tallades, podeu muntar els raviolis. Poseu al damunt de cada làmina una mica de wasabi, el que teníeu ratllat. Tot seguit, mitja vieira. I per fi emboliqueu cada una de les làmines. Si la làmina està congelada, pot costar embolicar-la per si mateixa.
- Poseu-los en una safata per anar al forn a 200º. Només uns minuts, perquè només cal que el peu de porc i les vieires siguin calentes.
- Traieu-los del forn i poseu-los en un plat. Per a cada ració, podeu posar-hi 5 raviolis. Poseu-hi algunes cullerades de salsa per sobre. I, tot seguit, la guarnició: tires de tirabecs i els xiitaques.
Bon profit!