Mengem  /  Postres 02/01/2023

Tortell de Reis, casolà i fàcil de fer

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, ens en revela la recepta

2 min

Ingredients per a sis persones

  • 500 g de farina de força
  • 10 g de llevat liofilitzat (o bé 18 g de llevat fresc)
  • 150 g de llet
  • 25 g de licor de castanya
  • 25 g de Cointreau
  • 3 g de sal
  • 70 g de sucre
  • 2 ous
  • 75 g de mantega
  • Ratlladura de pell d’una llimona i pell d’una taronja

Per al massapà

  • 150 g de sucre
  • 200 g de castanya torrada i pelada (o bé 200 g de farina d’ametlla; si feu aquesta opció, llavors 200 g de sucre en comptes de 150 g)
  • 1 clara d’ou

Elaboració

  1. Aneu posant els ingredients en un bol: la farina, el sucre, la sal, els licors. La llet i el llevat s’han de posar al lloc on no hàgiu col·locat la sal, a l’altra banda, perquè la sal pot fer perdre l’eficàcia a la potència del llevat. 
  2. Pasteu els ingredients dins del bol. Després continueu-ho fent damunt del taulell de cuina. 
  3. Heu de pastar-ho durant deu minuts seguits. Aneu aixafant la massa amb les mans i doblegueu-la fins que noteu que agafa una altra textura.
  4. Afegiu-hi la ratlladura de les pells de la llimona i de la taronja.
  5. Continueu pastant-la i, més tard, poseu-hi la mantega, i ho continueu treballant fins que la massa, quan l'estireu, faci un tel, cosa que voldrà dir que el gluten s'hi ha integrat. Per comprovar-ho, poseu una mica de farina a taula, n’agafeu un tros i l’estireu. 
  6. Deixeu-la fermentar durant dues hores seguides. 
  7. Mentrestant, feu el massapà. Piqueu, en un aparell elèctric, les castanyes torrades i pelades fins que us quedin molt finetes. Aboqueu-les en un bol, i hi afegiu el sucre i una clara d’ou. Treballeu fins que us quedi textura de massapà. Reserveu-ho a la nevera durant el mateix temps que fermenta la massa, és a dir, dues hores. 
  8. Passades les dues hores, enfarineu la taula i estireu-hi la massa amb l’ajut d’un corró. Un cop ben estesa, poseu en un extrem de la massa el massapà. En cada una de les puntes del massapà poseu-hi les figures, el rei i la fava.  Tot seguit, emboliqueu-ho. I després doneu forma a la massa deixant el buit enmig.
  9. Allà on s’acabi un extrem de la massa, feu-lo passar per dalt de l'altre, perquè quedin ben lligats.
  10. Poseu-la a la safata del forn, on haureu posat prèviament un paper sulfuritzat.
  11. Pinteu la massa amb un pinzell sucat en un rovell d’ou. 
  12. Per sobre poseu-hi fruita confitada, variada, i una mica de sucre decoratiu. 
  13. Deixeu-ho fermentar durant trenta minuts. 
  14. Passada la mitja hora, col·loqueu el tortell al forn, prèviament escalfat a 160 graus. Coeu-lo quinze minuts a la mateixa temperatura, i després apugeu-la a 170, i l'hi coeu durant deu minuts més.
  15. El tortell estarà cuit quan estigui daurat per sobre. 

Bon profit!

stats