Panellets de pinyons i de xocolata: tres passos infal·libles per fer-los a casa
El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier Barcelona, explica el pas a pas de la recepta dolça amb què celebrem la Castanyada
El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier Barcelona, prepara una massa única a partir de la qual afegeix altres ingredients per preparar els panellets de pinyons o de xocolata. A més, en rebaixa la quantitat de sucre respecte de la de farina d'ametlla perquè el resultat no sigui tan dolç.
Per a la Castanyada, L'Atelier Barcelona ha apostat per una capsa que conté 27 unitats, a 39,50 €, en què hi ha panellets variats, cadascun dels quals està basat en una història de la tradició de l'1 de novembre. Entre els sabors que destaquen hi ha el de coco i mango, perles de xocolata, gerds, llimona, pinyons, ametlles i, carabassa, entre altres. Per acabar, la pastisseria, creada per Èric Ortuño i Ximena Pastor, està a punt d'inaugurar nou local. Serà el 4 de novembre, al carrer Doctor Fleming, número 16 de Barcelona.
Ingredients per a 21 panellets
Per al de massapà
- 150 g de sucre
- 200 g d’ametlla en pols
- 2 clares d’ou
- 2 rovells d’ou
Per als panellets de pinyons
- 100 g de pinyons
- 2 rovells d’ou
Per als panellets de xocolata
- 30 g de perles de xocolata
- 30 g de sucre llustre
- 10 g de cacau en pols
Elaboració
Primer pas
- Comenceu preparant la massa de massapà. En un bol aboqueu la farina d'ametlla amb el sucre i les clares d'ou, que les abocareu en dues vegades. Primer, una mica de clara d'ou, i amasseu. Després, la resta, i torneu-ho a amassar amb les mans. Aneu-ho treballant fins que el sucre s'hagi desfet i tots els ingredients s'hagin ajuntat.
- Separeu-ne una part, que reservareu fora del bol, i l'altra, dins del bol, la barregeu amb les perles de xocolata, que es desfaran quan siguin al forn. Remeneu-ho i reserveu-ho.
Segon pas
- Estireu la massa de massapà que no tenia perles de xocolata, que és la que fareu servir per fer els panellets de pinyons. Estireu-la amb l'ajut de les mans, tal com si fos un caneló. Un cop fet, agafeu un ganivet i talleu la massa allargada en trossets d'uns vint grams aproximadament.
- Tot seguit, amb les mans doneu forma rodona als trossos fets. Reserveu-los.
- En una safata, aboqueu els pinyons amb una mica de rovell d'ou. Remeneu-ho.
- Agafeu la bola de massapà, l'arrebosseu de pinyons i rovell d'ou i hi doneu forma rodona amb les mans. Aneu-ho fent un a un.
- Torneu a agafar rovell d'ou restant a les mans, i hi passeu de nou els panellets, per les vostres mans, perquè així aconseguireu que els panellets quedin ben daurats un cop cuits.
- Ja els podeu posar al forn, a 220 ºC, en una cocció ben ràpida de 3 o 4 minuts com a màxim, i amb el forn preescalfat prèviament. Heu de parar molta atenció en la cocció perquè els panellets no han de quedar torrats, sinó només daurats.
Tercer pas
- Barregeu el cacau en pols i el sucre llustre en una safata, i tot seguit ho passeu per un colador perquè la barreja quedi ben fina i sense grumolls. Reserveu-ho.
- Estireu la massa de massapà amb les perles de xocolata, i després la talleu també en porcions una mica més grans de vint grams.
- Doneu-los forma rodona amb l'ajut de les mans, i les passeu per la safata on teniu el cacau en pols i el sucre llustre, perquè s'hi arrebossin.
- Poseu-les a sobre de la safata del forn, i ja les teniu a punt de posar-les al forn a 220 °C durant tres o quatre minuts com a màxim.
Bon profit i molt bona Castanyada!
Més receptes de panellets
- Panellets de pinyons rodons i quadrats
- Una altra manera fàcil de fer panellets de pinyons
- Panellets de coco i te matcha