Receptes22/03/2019

El xef Marc Ribas farà cuina modernista al restaurant de l'Hotel Fuster de Barcelona

El moviment arquitectònic de principis del segle XX també va deixar un bon llegat culinari

Trinitat Gilbert
i Trinitat Gilbert

El xef Marc Ribas farà cuina modernista a finals d'abril al restaurant situat dins de l'Hotel Fuster de Barcelona, segons ha confirmat el presentador al diari ARA, que també ho ha explicat al diari 'L'Independent de Gràcia'. "Jo buscava un restaurant a Barcelona i l'Hotel Fuster volia un projecte nou per al seu restaurant, així que podríem dir que ens hem trobat l'un a l'altre", diu.

Mentre es fan les obres a la cuina, Ribas està ideant la carta del restaurant, que es dirà Panot. "No hi faré menú de degustació, sinó que serà menjar a la carta", revela el presentador del programa 'Cuines' de TV3. Per continuar, es basarà en el receptari de principis del segle XX, una època que, gastronòmicament, va ser tan important com també ho era per a l'arquitectura o a la literatura. A més, "es van viure tendències culinàries que ara també estem vivint", diu Ribas. Entre les tendències més destacables hi ha la del vegetarianisme. "L'arquitecte Antoni Gaudí era vegetarià, per exemple", diu el cuiner.

Cargando
No hay anuncios

Per tot plegat, el xef, que l'any passat va publicar a l'editorial Cossetània el llibre de receptes 'Brutal' [vegeu-ne una a baix], cuinarà un receptari en què destacarà el producte fresc. "Serà cuina senzilla i refinada alhora", com va ser la cuina burgesa del Modernisme.

Truita de mongetes del ganxet, segons Marc Ribas

250 g de mongetes del ganxet seques

Cargando
No hay anuncios

4 ous

aigua mineral

Cargando
No hay anuncios

llet sencera (1 rajolí)

pebre negre

Cargando
No hay anuncios

oli d'oliva verge extra

sal

Cargando
No hay anuncios
  1. Bullim les mongetes amb aigua mineral sense sal: les disposem a l'olla a pressió i hi aboquem aigua freda fins a triplicar-ne el volum. Si veiem alguna mongeta que sura, la retirem.
  2. Quan arrenqui el bull, retirem l’olla del foc i colem les mongetes. Les tornem a passar a l’olla, les tornem a cobrir d’aigua freda i les posem un altre cop al foc. D’això se’n diu "fer una espantada", i serveix perquè la pell no es desenganxi de la mongeta.
  3. Quan torni a arrencar el bull, tapem l’olla a pressió i coem les mongetes durant 45 minuts. Transcorregut aquest temps, les deixem a la mateixa olla sense obrir 1 hora més. Després, les colem i les reservem.
  4. En un bol, batem els ous amb un polsim de sal i un de pebre i una mica de llet. Per tal que quedin més esponjosos, ho fem amb la batedora de varetes.
  5. Disposem una paella amb unes gotes d’oli i hi saltem les mongetes durant un minut. Hi aboquem els ous i fem la truita. La tombem passats un parell de minuts.
  6. Ja la podem servir, ben calenta.

Aquest plat és molt senzill de fer: amb unes mongetes del ganxet i uns ous fem una truita diferent de les que solem menjar, ben contundent, amb caràcter i apta per als dies de fred. La mongeta del ganxet ens aporta fibra i energia de llarga durada i, a diferència d’altres llegums, seques no cal deixar-les en remull hores abans.