La recepta original
Receptes 06/12/2022

Maonesa, com preparar la recepta original menorquina

El cuiner Pep Pelfort explica la manera de fer-la tal com es va inventar originàriament a Menorca

1 min

Ingredients

  • 1 rovell d'ou molt fresc
  • 150 ml d'oli d'oliva verge extra (de la varietat arbequina preferentment)
  • Sal fina marina
  • Suc de llimona

Preparació

  1. En un morter, poseu-hi el rovell d'ou i la sal. Afegiu-hi el suc de llimona.
  2. Barregeu-ho girant suaument sense parar i afegint-hi gota a gota l'oli d'oliva verge extra. Sentireu que el so mentre es va remenant canvia, perquè la salsa anirà adquirint més densitat. Llavors la salsa admet l'oli que vulguem fins a aconseguir el gruix i la textura desitjats.

Notes

Si la prepareu en un plat o en tià (una cassola), tingueu en compte que el procés és el mateix. Feu-ho amb una forquilla si és poca quantitat o amb varetes si voleu fer-ne molta. És el procediment que continuen utilitzant moltes àvies de Menorca, que també afegeixen la llimona al final per emblanquir-la, estabilitzar-la i protegir-la, amb l'acidesa, de la salmonel·la.

Tingueu en compte que el color depèn de la velocitat del batre: de manera manual tendeix al groc i amb l'ús de maquinària s'emblanquina.

Al text original menorquí, del Manuscrit Caules, es diu que cal agafar rovells d'ou en una cassola gran i batre'ls molt amb una cullera grossa, afegint-hi sovint un rajolí d'oli i remenant-ho de pressa perquè no es talli.

stats