Figues, passió vermella que té més noms que dies que es menja
No baixem de la figuera si us diem que és temps de figues, per això us proposem que en conegueu les propietats nutricionals, les vendes i sobretot els noms de les varietats
“Cada dia al jardí me’n vinc de matinet
vora la font, amb figues de les de coll de dama.
I em besa l’aire, sense cap fressa ni cap flama,
i ara prenc una figa, ara prenc un glopet.”
'Els fruits saborosos'. Josep Carner (1928)
Cada terra fa sa figa. És la frase feta inventada (inspirada en cada terra fa sa guerra), que va com anell al dit per explicar les mil i una varietats de figues dels Països Catalans. N'hi ha tres de molt destacades. La primera és la figaflor, la primerenca de la figuera. Alguns també l'anomenen bacora. No totes les varietats de figueres fan figaflor i, quan en fan, acostuma a ser cap al mes de juliol. La segona és la blanca, que té la pell verda, forma de baldufa i s'acostuma a menjar sencera. I la tercera, la més preuada, la que ens recorda que som al mes de setembre, la coll de dama, la primera dama. És grossa i carnosa. Rep aquest nom per la forma del coll, pel qual penja de la figuera. És la que més destaca de la població d’Alguaire. I tant pot tenir la pell negra com blanca. Potser perquè tenim tanta varietat de figues, tenim una paremiologia tan rica, i és que hi ha tantes frases fetes amb figues com estats d'ànim personals. Ara mateix, no pesem figues perquè no estem per figues sinó per panses, nous i figues, que són bones amigues. Bon profit!
Propietats
Les figues són un aliment molt nutritiu, que aporta calci de molt bona disponibilitat i també fibra, que és molt interessant per a la salut intestinal. El calci que aporten les figues a l'organisme encara és més important quan són seques, és a dir, quan perden l'aigua i es converteixen en fruita seca.
Com consumir-les
Fresques
Es tracta d’una fruita delicada que cal consumir aviat. No es conserva més de tres dies a la nevera, però s’aconsella treure-les una estona abans per gaudir plenament del seu sabor. Poseu-les en amanides, mengeu-les amb pernil o passeu-les a la planxa, volta i volta, uns segons.
Cuites
Com que fresques no aguanten gaire, és una bona idea fer-ne melmelada, preparar un chutney o confitar-les en almívar.
Seques
Un cop seques, les figues poden allargar la seva conservació fins a un any (a la nevera). Cal tenir en compte, però, que al perdre l’aigua augmenta la concentració de sucres i de fibra vegetal, cosa que les converteix en un aliment més calòric que les figues fresques.
Algunes dites
- La figa per ser bona ha de tenir tres senyals: clivellada, secallona i picada pels pardals
- Pansit com una figa
- Pesar figues
- Mig figa, mig raïm
- Les cames li fan figa
- Això són figues d’un altre paner
- A bona hora plouen figues
- Ser un figaflor
- Donar figues per llanternes
- Baixar de la figuera
- Per Santa Magdalena, la figuera és plena
- Per Sant Miquel les figues són mel
Algunes varietats
Recollides per Jordi Font Negre a la web galgoni.com
D'ull de perdiu, Oeil de Perdrix, Setjola, Sejola
De la pera Negra, Coll de senyora, Col de Dame Noir, Col de Signora
Col de Dame Blanche, Col de Signora Blanche
Grise de Tarascon, Grosse Violette, Mussega Negra, Pagaudière, Ronde
Dattaresi , Binelloni, Fichi di Calabria, Fico della goccia d’oro, Fichi di Napoli
Jarupa
Everbearing, Ramsey, La Perpétuelle, Common Blue, Brown Naples
Poletana, Napoletana
Douqueira negra, Perroquine, Perroquière, Monginenco, Violette Perruquine, Argusela
Castle Kennedy, Magnolia, Madonna
Albacor, Aubacó
Figue Poire, Negronne, Petite Aubique, Petite Figue Violette, Primerenca de Barcelona