“Amb la varietat de productes sense gluten que avui trobo al mercat puc menjar de tot sense problema”
La celiaquia i l’alimentació sense gluten han estat les protagonistes de la tercera jornada del Campus de Cuina, organitzat pel diari ARA i Fundesplai
La cuinera Carlota Claver, del restaurant La Gormanda, ha fet cuinar als joves inscrits al primer Campus de Cuina i Alimentació un pa de pessic sense gluten amb taronja i amb cobertura de xocolata. Una recepta laboriosa, que ha comportat un bon joc de mans per batre bé els ous, especialment. Un cop han col·locat el pastís al forn, els participants han escoltat una masterclass sobre com és el dia a dia d’una persona amb intolerància al gluten, i també han escoltat els requisits i exigències dels productes sense gluten que venen els supermercats Mercadona. En aquest últim cas, la xerrada ha anat a càrrec de Joan Gili, responsable de Relacions Externes a Barcelona de Mercadona, que dona suport al Campus de Cuina i Alimentació organitzat pel diari ARA i Fundesplai.
Tan bon punt els joves han arribat a la cuina del Mercat de Sants de Barcelona, i abillats amb davantals i barrets de cuina, la xef Carlota Claver els ha explicat que la pastisseria requereix molta precisió. Així doncs, el primer pas seria comptar amb exactitud la quantitat d’ous, farina d’ametlles, midó, xocolata i sucre necessaris per preparar els pastissos de forma individual. Un dia més, els joves han demostrat que els participants entenen el rigor de la cuina. L’ús de la balança ha estat precís. El toc per trencar les closques dels ous, també. I pas per pas, els participants han barrejat els ingredients líquids, per una banda, i els sòlids, per una altra, fins que cada un d’ells ha abocat en un motlle de pastís gros tot el que havien preparat individualment i per grups. Un cop al forn, només faltava preparar la cobertura de xocolata, que els joves han preparat als fogons al bany maria, i hi han ratllat per sobre pell de taronja perquè la xocolata adquirís més gust.
Mentre el pa de pessic era al forn, que prèviament havia sigut escalfat (com sempre es demana en pastisseria), l’Anna Tarrés, voluntària de l’Associació de Celíacs de Catalunya, i el Joan Gili, responsable de Relacions Externes a Barcelona dels supermercats Mercadona, han començat a explicar què és la celiaquia, i el perquè de l’existència d’aliments sense gluten. “El gluten em fa emmalaltir, em fa tenir mals d’estómac, vòmits, perquè el meu estómac no el pot digerir”, explicava l’Anna, que afegia que actualment “amb la varietat de productes sense gluten” que troba al mercat pot menjar de tot sense problema, però que, en canvi, no era així quan era petita. “Recordo que un dia, en una festa d’aniversari, vam jugar a buscar objectes amagats en un bol ple de farina. S’hi havia de posar el cap a dins, i buscar-los amb la boca”, deia l’Anna Tarrés. Esclar, ho va fer perquè era un joc, perquè l’Anna feia el que feien els altres, però després, al cap d'una estona, es va adonar que no ho hauria d'haver fet. La farina on s'havien amagat les joguines tenia gluten.
A partir d’aquesta anècdota, els participants han anat fent preguntes sobre el dia a dia, amb qüestions tan rellevants com la contaminació creuada, el significat dels aliments que especifiquen en l’etiqueta “aquest aliment pot contenir traces de...”, i també sobre si els animals també poden tenir intolerància al gluten. La sorpresa ha estat que l’Anna els ha comentat un cas que coneix, el gos d’un amic, amb què han arribat a la conclusió que l’animal podria no tolerar el menjar amb gluten que li oferien. “No vull extreure’n cap conclusió ni vull afirmar que sí, perquè és l’únic cas que conec, però podria ser que sí”, ha dit l’Anna.
Per acabar, en Joan Gili ha explicat als participants al Campus de Cuina com es preparen els ingredients sense gluten. “Es fan en àrees i espais en què cap aliment amb gluten hi entra mai”. I també ha respost per què hi ha aliments que no especifiquen en l’etiqueta que porten gluten. “En les ampolles d’aigua no ho posem perquè normativament no està permès”, ha detallat el Joan per respondre una pregunta d’una participant que volia saber per què hi ha etiquetes que ho diuen i d’altres que no.
La jornada ha acabat amb la fotografia d’equip. I amb el pa de pessic acabat de fer, que s’han emportat per menjar-lo per berenar a la tarda.