Ni un dia a casa
Mengem 21/07/2023

Restaurant L'Eixida: pintors d’alta cuina

Toni González, Cristina Martínez i Adrià Rubio són l’ànima d’un restaurant que ofereix una cuina excepcional en un entorn idíl·lic

3 min
El Toni, l'Adria i la Cristina a la terrassa del restaurant

El Toni feia temps que valorava fer un canvi vital. La cafeteria del costat del camp de futbol de Palafrugell anava donant els seus fruits, però amb la Cristina, la seva dona, coincidien que els faltava alguna cosa per acostar-se una mica més a la felicitat. Buscaven construir un nou projecte propi fent un salt de qualitat, un restaurant per treballar el millor producte de la zona, però necessitaven trobar un espai que estigués a l’altura del que s’estaven imaginant. Ara fa uns vuit anys, el Toni va trobar una casa al número 4 del carrer del Forn, a Peratallada, i no va dubtar ni un segon: “Cristina, és aquí. Aquesta és la casa del restaurant”, va dir emocionat a la seva dona. Tres anys més tard, tots dos s'hi van traslladar, s’hi van instal·lar per viure-hi i van engegar tota la maquinària per fer realitat el projecte que havien somiat. Poc després hi van incorporar l’Adrià, que treballava al Molí de l’Escala i que ara és el cap de cuina del restaurant L'Eixida. Tots tres, el Toni González, la Cristina Martínez i l’Adrià Rubio, són l’ànima d’un restaurant que ofereix una cuina excepcional en un entorn idíl·lic.

Amb l’arribada del bon temps i la calor, Peratallada, un dels pobles amb més encant de la Costa Brava, es converteix en un niu de turistes i visitants. L’oferta gastronòmica de la vila és molt potent i variada, i és per això que el Toni tenia clar que per destacar haurien d’oferir alguna cosa diferencial. Ell havia començat alguns estudis de cuina però ho va fer massa tard —“quan ja m’havia passat l’arròs”, reconeix—, i era conscient que per tenir un restaurant de primer nivell hauria d’incorporar un perfil de xef jove i talentós. L’arribada de l’Adrià li va donar l’impuls que necessitava. “Intento sortir sempre de la meva zona de confort, amb un producte nou, amb una tècnica diferent. Busco la innovació constant, que el client pugui tastar alguna cosa per primer cop”, explica el xef, que ens ofereix un menú degustació espectacular per demostrar-nos amb fets el que diu amb paraules.

El menú Torre de l’Homenatge inclou un total de tretze plats comptant snacks, entrants i postres. Cada proposta és una petita obra d’art, començant pels aperitius, quan tastem la fulla de castanya i pebre de Tasmània, el financer de trompetes de la mort i te lapsang souchong (un te negre de la Xina), i el consomé de pollastre de pagès, llima i quefir. Una carta de presentació fabulosa que l’Adrià aconsegueix superar amb la resta de plats d’un menú sorprenent, equilibrat i d’altíssima qualitat. Alguns exemples: minestra de primavera amb els primers tomàquets i gelat de pèsols; gyoza de txangurro amb tom kha (una sopa tailandesa); moixernons i pil-pil d’anguila estil shirayaki (un mètode de cocció japonès); o el roger brasejat en la seva infusió amb nespres a la brasa, alfàbrega thai i ceba japonesa. Una absoluta meravella que es remata amb tres postres, l’última el Paisatge Volcànic, en homenatge a La Palma, perquè a l’Adrià l’obsessiona que la seva cuina tingui un sentit històric més enllà del gastronòmic.

Gaudint fins a l’última gota de l’ampolla d’una vinya del Montgrí, un negre exquisit de viticultors Muixach, xerrem una estona amb el Toni, la Cristina i l’Adrià, a la terrassa de L’Eixida, que convida a passar-s’hi hores oblidant-se de tot. “Aquesta casa era d’un pintor, a dalt hi tenia el taller i a baix l’exposició”. Pensem que abans s’hi pintaven quadres i ara plats deliciosos d’alta cuina. Celebrem que l’art continuï triomfant en aquesta casa de Peratallada, ara al restaurant L’Eixida.

  • Cuina: d’autor, amb producte de qualitat

  • 'Must': Roser brassejat en la seva infusió

  • Vi: carta extensa, moltes referències del país

  • Servei: eficient, pròxim i professional

  • Local: casa de poble reformada, amb terrassa àmplia

  • Preu final per persona: 60 € amb vi.

stats