Gastronomia

El regnat del restaurant gironí que ven més braves que aigües

El grup König, amb quatre locals al centre de Girona i dos més a Barcelona, ofereix una carta d'hamburgeses, frànkfurts, tapes i entrepans que agrada a tota mena de públics

4 min
La terrassa del König de Plaça Independència de Girona

Girona"Fem un König" és una expressió absolutament genuïna que ja forma part del vocabulari de molts gironins i gironines. No vol dir altra cosa que quedar, sigui amb la parella, la família o un grup d'amics, per anar a dinar o sopar a la cadena d'hamburgueses, tapes i entrepans amb nom alemany i el dibuix d'un rei barbut. I és que el König, amb les patates braves com a principal reclam, agrada moltíssim a veïns de Girona de totes les edats, estils i procedències, que troben en l'extensa carta de plats sucosos i llaminers una alternativa local i de qualitat a les grans franquícies americanes de menjar ràpid. És, de llarg, el restaurant gironí amb un nombre més elevat de clients fidels, alguns dels quals fins i tot hi repeteixen de manera fixa cada setmana i, des que es va fundar fa més de 50 anys, quan els frànkfurts i les hamburgueses encara no estaven de moda, no ha parat de créixer. A Girona recentment han anat obrint nous locals d'hamburgueses que els fan la competència, però, tot i això, el König no perd pistonada, sinó tot el contrari, manté el regnat amb mà de ferro. Avui dia, concentra quatre establiments a Girona ciutat a pocs quilòmetres de distància, a més dels de Salt, Figueres, Blanes, Platja d'Aro, Vic i els dos de Barcelona.

Les braves, el producte més venut

De tota la carta, per sobre de tot destaca, amb diferència, la ració de patates braves. Pràcticament cap client passa pel restaurant sense demanar-les, ja sigui per acompanyar una beguda a l'hora del vermut, per fer un mos a mitja tarda, o com a pica-pica per compartir abans del plat principal. "És l'article més venut de tots els restaurants, fins i tot per davant de les unitats individuals, com la canya, l'aigua o el cafè, és una cosa inaudita, sorprenent i molt impressionant", diu Marc Parals, gerent de l'empresa. Els daus de patata són cruixents per fora i tous per dins, però el secret que sobretot marca la diferència és la salsa, amb un gust inconfusible, de color ataronjat i punts vermells, cremosa i poc picant. Només en sap la fórmula dels ingredients el mateix Parals; el preparat de base es distribueix regularment a cada cuina i allà es barreja amb la maionesa abans de servir. Per donar resposta a l'allau de comandes de braves, en una nau als afores de Girona, en l'únic obrador de la cadena lluny de les cuines, cada dia es pelen i es tallen a mà milers de quilos de patates, que, després d'una primera cocció, s'envien als restaurants a punt per a la fregida final.

Altres plats amb tirada, que els clients ja demanen de memòria sense mirar la carta, són l'hamburguesa 10, molt contundent, amb ou ferrat, bacó, formatge i salsa rosa, les hamburgueses prèmium, de 200 grams, el plat combinat de rissoto de gambes i ceps, broquetes de llagostí i carabassó arrebossat, o els sticks de pollastre, entre altres preferències.

Les famoses patates braves del König.

Els estudiants gironins, grans valedors del König a la capital

L'èxit del König a Girona és incontestable, però les noves obertures del grup també funcionen bé arreu, sobretot a Vic, on els clients van insistir molt perquè s'hi inaugurés un local. A Barcelona, els dos establiments també tenen bona tirada, tot i que el públic és diferent, més turístic i menys incondicional, atès que estan situats en llocs emblemàtics com són la Rambla Catalunya i el Born. Això sí, quan l'empresa de restauració va fer el pas d'obrir a la capital, el 2016, justament van ser els estudiants universitaris gironins, per a qui el König és un símbol identificatiu de casa seva, els primers a freqüentar-lo i donar-lo a conèixer: "Ara els locals ja s'han integrat a Barcelona, però, al principi, eren els universitaris de Girona que estudiaven a plaça Universitat o a la Ciutadella els que venien o convidaven els seus amics amb molt d'orgull", recorda Parals.

I el creixement no és flor d'un dia, sinó el resultat de la visió de futur d'una empresa familiar, que després de l'expansió dels últims anys reconeix que ha tocat sostre i no vol sentir a parlar de franquícies ni pèrdua d'identitat. El primer König el va fundar Pere Parals, que també es dedicava a l'oci nocturn, el 1973, quan, després d'un viatge a Alemanya, es va animar a obrir una frankfurteria en un mític local de Gran Via que servia entrepans fins a la matinada. Poc després va inaugurar el local de la plaça Independència, fins que, cap als anys 2000, ja quan el fill, Marc Parals, va agafar el relleu, l'empresa va experimentar el canvi definitiu, amb una carta molt més completa i l'obertura de nous locals com el del Cul de la Lleona o el del carrer Migdia, fins avui.

L'hamburguesa prèmium 1973 del König.

Una carta i un públic molt divers

I quina és la clau de l'èxit del rei dels entrepans i les hamburgueses a les comarques gironines? "Tenim un gran ventall de productes de qualitat a un preu molt competitiu, amb un servei ràpid i atent amb caràcter de restaurant, locals amb estètica concorde i una marca molt consolidada", respon el gerent. Certament, pel que fa a la relació qualitat-preu, el König difícilment té rival, ja que trobar a Girona i als seus voltants un restaurant on es pugui menjar per menys de 10 euros i el client en surti satisfet, és missió quasi impossible. I és que la proposta no enganya, no promet experiències gurmet d'alta gamma ni cuina sofisticada, però té el mèrit d'aconseguir entrepans per 5 euros que no defrauden. Així mateix, el restaurant també s'ha convertit en un comodí per a tota mena de públic perquè, més enllà de les hamburgueses i els frànkfurts, té propostes per a tots els gustos, fins i tot opcions més saludables per a qui no vulgui combinacions tan calòriques: "Part de l'èxit és que no segmentem, no ens centrem en un sol producte ni en un sol públic, venen des de senyors de 70 anys fins a nens petits, clients de totes les classes socials i procedències", acaba Parals.

stats