Mengem 16/07/2021

"Per què feu plats tan diferents al restaurant Disfrutar?"

El cuiner Oriol Castro, del restaurant Disfrutar, visita el Campus de Cuina i Alimentació, organitzat per diari ARA i Fundesplai

3 min
El xef Oriol Castro amb els joves participants al Campus de Cuina i Alimentació de diari ARA i Fundesplai

El xef Oriol Castro, del restaurant Disfrutar de Barcelona, amb dues estrelles Michelin, ha arribat puntual a la cita amb els joves participants del Campus de Cuina i Alimentació, organitzat per diari ARA i Fundesplai. Abillat amb la jaqueta de cuiner, l'Oriol ha explicat una novetat del Disfrutar, que tot just acaben d'implantar al restaurant: "Les estovalles. Cada taula tindrà estovalles, cosa que des que vam inaugurar el 2014 no havia passat, i ara hem decidit que sí, perquè els plats lluiran molt més", ha explicat.

El cuiner Oriol Castro, al Campus de Cuina i Alimentació.

Tot seguit el cuiner ha revelat als joves per què va decidir fer-se cuiner. "Em costava molt estudiar, però m'hi esforçava de valent, sobretot perquè tenia germans més grans que estudiaven graus universitaris com medicina, física i química, magisteri". Quan va arribar als cursos finals de secundària, amb assignatures suspeses per a l'estiu, va pensar que ell no es veia estudiant una carrera. "Ho vaig veure clar, perquè la professora de música m'ho va preguntar directament: «Et veus estudiant un grau universitari?»". L'Oriol li va respondre que no, va deixar el COU (equivalent avui a batxillerat) i es va matricular a la formació professional de cuina, a l'Escola Joviat de Manresa. "I va ser llavors que va canviar la meva vida", ha dit el cuiner.

El primer pas dels gelats, pelar la fruita. A la foto, els préssecs

Després de l'experiència personal, el xef ha explicat als joves com preparen els plats del restaurant Disfrutar, de Barcelona, i del Compartir, de Cadaqués. Amb un vídeo en què els joves podien anar veient un a un els plats, han arribat les millors preguntes dels joves, especialment quan han vist que els macarrons del Disfrutar són de color transparent i la textura és de gelatina. "Per què feu plats tan diferents?", li ha preguntat la Queralt, una de les més sorpreses perquè el plat de pasta no tingués l'aspecte a què estan avesats. "Al Disfrutar tenim una plantilla de gairebé 40 cuiners, i els comensals que acollim a sala també són 40, per tant puc dir que cada client té un cuiner preparant-li plats", ha dit. "Llavors podem fer plats molt elaborats, laboriosos, en què busquem sempre el factor sorpresa, que no hi hagi res que sigui com el que t'havies imaginat", ha explicat.

El sorbet de préssec, als seus passos finals.

Després de la foto d'equip entre els participants i el cuiner, ha arribat la geladera Irene Iborra, de la geladeria Mamá Heladera, situada al Poble Nou de Barcelona. El repte era fer sorbets de préssec per menjar-se'ls a la mateixa cuina del Mercat de Sants, on s'han desenvolupat cada dia els tallers de cuina. I el repte s'ha aconseguit. Els glaçons picats i la sal han estat bons aliats perquè els joves poguessin treballar els préssecs, prèviament triturats, amb mel. Després d'uns bons cops de braç, els sorbets han satisfet les ganes de menjar gelat. I, a més, per no oblidar-se'n n'han pres bona nota, perquè l'objectiu és que tot el que han après durant cinc dies ho practiquin a casa.

Per acabar, el Campus de Cuina i Alimentació, resumit en el vídeo que podeu veure a baix.

El Campus de Cuina i Alimentació, dia a dia
stats