Premis

Toni Soler és el personatge més dolç del 2024, i les famílies pastisseres Escribà, Brugués i Puigdemont, les que tenen més trajectòria

Els premis s'han atorgat aquest vespre en el marc de la Gran Gala de la Pastisseria, organitzada pels gremis de Barcelona i Girona

3 min
Els guanyadors de la Gran Gala de la Pastisseria 2024

BarcelonaEls gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat aquest vespre tres famílies amb una llarga trajectòria en l’ofici: Escribà, de Barcelona; Brugués, de l’Estartit, i Puigdemont, de la família del polític Carles Puigdemont, a la població d’Amer. Per la seva banda, l’historiador i periodista de l’ARA Toni Soler ha rebut el premi al personatge més dolç, i l’organització ha destacat l’edició que el periodista va fer del número 25 de la revista d’història El món d’ahir, que dirigeix. Aquell número es va dedicar de principi a fi al món dolç.

En la recollida del premi per a la família Puigdemont, el polític Carles Puigdemont ha estat present en la gala en línia, a través d’una pantalla en què s’ha projectat un vídeo en què Puigdemont ha explicat que “la pastisseria, la bona pastisseria, és el senyal d’una societat culta”. També ha afegit que el fascina el relat que hi ha darrere d’un pastís, que sempre es comparteix en grup. D’entre tots els pastissos possibles, Carles Puigdemont ha destacat la sara, perquè combina la cultura, per la història de la seva creació, i el gust més llaminer.

Per la seva banda, els germans Escribà, la mare (Jocelyne Tholoniat, de 84 anys), el fill de Christian Escribà i la pastissera Patricia Schmidt, dona del Christian, han recollit el premi en reconeixement dels Escribà. El mateix Christian, amb el premi a la mà, ha explicat que tenen gairebé 110 anys d’història, amb cinc generacions al darrere, i que “les dones de la família han treballat el mateix o més que els homes”. El pastisser ha tingut unes paraules per al pare, Antoni Escribà, que els ho “va donar i ensenyar tot”.

Per continuar, el periodista de l’ARA Toni Soler ha relatat (amb veu de bronquitis) que “el gremi de pastisseria és el seu preferit, i que mai ningú fins ara no li havia dit que era dolç”. També ha afegit que “un pastisser és el més semblant a un mag”, i per això ell acostuma a embadalir-se davant d’un aparador de dolços. Soler ha recordat els dolços de Figueres, com els xuixos de Can Palau, o els tornemi de Badalona. El periodista ha confessat en altres ocasions que els àpats els prefereix acabar amb postres. I, d’entre totes, les seves preferides són la crema. “La crema em torna boig, en demano a tot arreu i en faig inventari, perquè busco la que més s’assembli a la que feia ma mare”, que era molt fina i elegant.

A la Gran Gala de la Pastisseria, que ha tingut lloc a la seu de l’ESCI-Universitat Pompeu Fabra i ha continuat amb un sopar a la Fundació Escola de Pastisseria del Gremi i Museu de la Xocolata de Barcelona, també han rebut guardons pastissers joves: Ruth Gou, de la pastisseria Gou de Palafrugell; David Pérez, del Cigne de Manresa, i també els impulsors de la Taula Dolça, d’Osona, un col·lectiu format per tretze pastissers, entre els quals hi ha Lluc Crusellas, Millor Xocolater del Món i cap d’obrador a la pastisseria El Carme de Vic.

Per continuar, els gremis han repartit un premi a la pastisseria en entorn rural, que ha recollit Antoni Llavina, de la pastisseria Llavina de Centelles (Osona); un altre als pastissers emprenedors, que han alçat Jordi Reverter i Anna Negre, de la fleca i pastisseria Nèctar, a Cassà de la Selva (Gironès).

Per acabar, la Medalla d’Or de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona ha estat per a Tejasvi Chandela, formada a París, amb pastisseria pròpia a Jaipur, i l’italià Bruno Andreoletti, que ha guanyat en diferents ocasions premis al millor panettone a Itàlia i altres països del món. Andreoletti té pastisseries a les ciutats italianes d’Offlaga i Brescia.

Pablo Rivero i Iñaki López de Viñaspre, ambaixadors de la gastronomia, segons l’Organització Mundial del Turisme de les Nacions Unides
  • El sommelier Pablo Rivero i l’organitzador del festival Meat & Fire i fundador de Sagardi Grup, Iñaki López de Viñaspre, han recollit el títol d’ambaixadors de la gastronomia, atorgat per Zurab Pololikashvili, secretari general de l’Organització Mundial de Turisme. El guardó l'han rebut avui diumenge en el marc de la fira dedicada a la carn, que ha tingut lloc al Port Vell de Barcelona.


stats