No saps què regalar? 10 productes deliciosos per obsequiar aquest Nadal (i un 'bonus track' històric)
Hem fet una selecció de productes artesans, premiats o amb responsabilitat social, per llepar-vos-en els dits
"Aquest any què vols que et regalin per Nadal?". "No ho sé, tinc de tot". Sol ser la resposta més habitual durant les festes. Però hi ha coses de les quals mai tindrem prou, i són els productes gastronòmics saludables, de qualitat i artesans. Són sempre benvinguts, al rebost. Us hem fet una petita selecció per donar-vos idees sobre com obsequiar-los o posar-los a la carta dels Reis.
Dues ampolles de 500 ml cada una d'Oli Coll de l’Alba: monovarietal morruda i monovarietal sevillenca. Preu: 34 euros
Si algú et regala oli d'aquesta qualitat és que t'estima. A Catalunya hi ha diversos petits productors que n'elaboren i són grans joies. En aquest cas, hem triat el del projecte Oli Coll de l'Alba, situat a Camarles (Baix Ebre). El Xavier i l'Alba fa uns anys van abandonar Barcelona per produir oli d’oliva verge extra ecològic i prèmium. Les seves varietats, morruda (de gust més intens) i sevillenca (d'aroma més intens) ja es poden trobar en els millors restaurants, i si ho voleu, també a casa vostra. Un exemple més que artesania, món rural i excel·lència poden maridar perfectament.
Mallart Artesans Xarcuters. Preu: trio de patés 13 euros. La Llacuna, 3,5; Malvasia de Sitges, 4; Gall del Penedès, 7
El Paté Rústic de Gall del Penedès de Mallart Artesants Xarcuters és una meravella. Cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, és un producte fet en base d'un ingredient autòcton, que té una IGP. És una proposta singular com també els altres dos patés que elaboren, el de La Llacuna, elaborat a partir d’una recepta centenària recuperada, i el Malvasia de Sitges, que conserva el llegat d’una varietat raïm única. A banda de la gran labor gastronòmica, Mallart també té una labor social, ja que forma part de la Fundació Mas Albornà.
Melós de xai de ramat Pibernat. 250 g. Preu: 19,95 euros. Si en compres cinc, te'n regalen un
Les pastures dels Ramats de Foc són una de les millors eines que tenim per prevenir i apagar els incendis en aquest país. Així que fer sostenible la seva activitat ens afavoreix a tots. Una manera suculenta de fer-ho és comprant aquest melós de xai de ramat que ha elaborat Pibernat. Ve cuinat i només cal escalfar-lo. Els ingredients són xai, ceba, oli d'oliva verge extra, mel, all i farigola.
Sarró de Búfala de Montbrú. 1,5 quilos. Preu: 53,27 euros
Aquest formatge no té lactosa, però sí que té un premi, i un de gros. Ha estat reconegut a Suïssa com a millor formatge de búfala de pell florida del món. És el Sarró de Búfala i el confecciona Formatges Montbrú, del Moianès. L'escorren a mà, i el maduren fins a quatre mesos. La crosta és aquest fong negre que recorda a bosc. Els formatges de búfala no són habituals a les nostres contrades, però aquesta formatgeria sempre prova de fer nous productes, i aquest els ha sortit rodó.
Provisions Gresca, carrer Provença 230
Ha generat una gran expectació. I és que els amos de Provisions Gresca tenen un prestigi entre les persones del morro fi. Són Rafa Peña i Mireia Navarro, els artífexs de l'homònim restaurant que està ben a prop a l'Eixample barcelonina. Han creat una botiga de queviures on pràcticament tot ho fan ells al seu obrador. El pa, la pasta i sobretot els embotits. Mortadel·la amb festucs, bull negre, botifarra de perol, xistorra, pâté en croûte o jambon persillé. Aquests dos últims poden vestir una fantàstica taula de Nadal. A la botiga, les provisions van acompanyades d'una gran selecció de vins.
Vermut Marnuthem blanc 2025 i vermut Marnuthem rosat 2025. Preu: 29,90 euros l'ampolla
Des de Bell-lloc d'Urgell ens arriben les ampolles de Vermut Marnuthem. El Marc Cuenca i la Núria Sánchez els agrada respectar el vi i aquesta voluntat després donarà grans fruits. El seu vermut blanc ha quedat per tercer any consecutiu com a tercer millor vermut blanc semisec del món. I el rosat, ha guanyat una medalla d'or en la categoria de semidolç. Els vins base que fan servir són el macabeu del celler de Sanui de Lleida i la garnatxa negra de Carviresa de Tàrrega, tots dos de la DO Costers del Segre. Amb aquests vermuts beureu territori tot fent l'aperitiu abans dels grans àpats nadalencs.
Arrugats El Rosal. Preu: sols 4,50; amb xocolata 5,15; amb xocolata i praliné 7,50 euros
Són un vici que no té aturador, i és que d'arrugats mai en sobren. Són un dels productes estrella d'El Rosal, l'obrador de galetes centenàries que gestiona la Fundació Alba. Es tracta d'un projecte d'inserció laboral per a persones amb diversitat funcional i risc d'exclusió social. Diuen que fan "galetes bones des de 1920" i en seguiran fent durant molts anys més. Els arrugats van néixer gràcies al fet que al Lluís no li sortien sempre bé les neules. Els seus imperfectes arrugats van acabar sent un producte d'èxit. A banda, tenen unes capses que combinen els arrugats amb ventalls i neules que, si esteu convidats i voleu portar un detall, us faran quedar la mar de bé.
Torrons Eukarya de Lluc Crusellas. Preu: 48,50 euros
Tot el que fa el xocolater osonenc Lluc Crusellas és de qualitat, però per Nadal, a més, s'hi llueix fent autèntiques filigranes dolces. Ho podem veure en l'arbre o el ren de Nadal. Però també en els torrons, en què posa unes figures que fa fins i tot llàstima trencar. Com que són molt delicades, només es poden anar a buscar a les seves botigues, a la que té a Vic (carrer Lleida, 23) i també a la d'Andorra, als grans magatzems Pyrénées. A banda de la figura, els farcits són ben suculents, per posar dos exemples: de xocolata negra, farcit de ganache de xocolata 70% i un gel d’albercoc o bé de xocolata amb llet, farcit de caramel de llima i ganache de fruita de la passió amb xocolata blanca caramel·litzada.
Panettone tradicional Oriol Carrió. 750 g. Preu: 40 euros. Panettone de xocolata Cal Jan. 500 g. Preu: entre 28 i 32 euros
És tradició que els millors panettones artesans de l'Estat es facin a Catalunya. Aquest any els que van endur-se el reconeixement són dues fantàstiques pastisseries familiars. Oriol Carrió, de Barcelona, per al premi al millor panettone tradicional, i Cal Jan, de Torredembarra, per al millor de xocolata. Sense renunciar a torrons i polvorons, aquest dolç italià ja fa anys que és un convidat més a les taules de casa nostra.
Maria Bernet 2014, de Júlia Bernet. Preu: 55 euros. Bruant 2022, Art Laietà (Alta Alella – Celler de les Aus). Preu: 20,40 euros
Catalunya, terra de bombolles. No cal dir que hi ha moltíssimes opcions excel·lents. En proposem un parell. Per una banda, el Maria Bernet 2014 del celler Júlia Bernet. Aquest Corpinnat ha estat considerat el millor escumós de l'any. És d'una família de pagesos que han assolit l'excel·lència en un món molt competitiu. La segona opció és un cava que està d'aniversari. Art Laietà (Alta Alella) celebra que fa 20 anys van crear el Bruant, un cava ecològic i sense sulfits. Aquesta ampolla feta íntegrament pansa blanca és ja un emblema per a la família Pujol-Busquets i per al sector.
'Bonus track', un regal històric
Si us agrada la cuina, val la pena que us compreu (o que us feu regalar) aquest llibre del mestre Josep Lladonosa: La cuina catalana de fa 700 anys. Receptes que han fet història (Viena Edicions). Cuiner del restaurant Quatre Barres i professor dels xefs més reconeguts, ha revisat les receptes medievals, com les que hi ha al Llibre del Sent Soví, i les ha adaptat perquè puguem imaginar-nos –més o menys– què menjaven els nostres avantpassats. Un exercici divertit per recordar que venim de molt lluny.