Mengem 01/07/2021

Mor el cuiner Xavier Sagristà, del Castell Peralada Restaurant

Els companys d'ofici el qualifiquen de "geni inigualable"

2 min
Xavier Sagristà

El cuiner Xavier Sagristà, del Castell Peralada Restaurant , va morir ahir a causa d'un càncer i avui els companys d’ofici, cuiners de restaurants de tot el país, l’han recordat com el geni explosiu, esbojarrat i inigualable que va ser. Amb aquests adjectius concrets s’hi referia el xef especialista en baixa temperatura Salvador Brugués, que també hi ha afegit el “d’estimar”. Mentrestant, els cuiners del restaurant Disfrutar i Compartir , Oriol Castro, Eduard Xatruc i Mateu Casañas, afirmaven sentir-se afortunats per haver-hi coincidit al llarg de la seva carrera professional. “Era un ésser únic, el respectàvem i l'estimàvem molt”, afirmava Eduard Xatruc, que indicava que quan ell va arribar al restaurant El Bulli, el Xavier i el Toni ja n'havien marxat per treballar a l’hotel Mas Pau, a Avinyonet de Puigventós.

Sala del Castell Peralada Restaurant

De fet, va ser a El Bulli on Xavier Sagristà va conèixer el cap de sala Toni Gerez, amb qui van iniciar diverses aventures, l’última de les quals els havia portat al Castell Peralada Restaurant, on havien aconseguit una estrella Michelin. Els unia el sentit de l’humor, però també una passió per l’ofici. “Va treballar a la cuina fins a l’últim moment”, assegura el cuiner Eduard Xatruc. Per la seva banda, Mateu Casañas diu que hi havia coincidit des de petit. “Els meus pares tenien un restaurant a Roses, el Siusplau, i allà va ser on el vaig conèixer per primera vegada quan jo tenia 7 anys”. I destaca que de petit ja el va impressionar el seu caràcter, passió pura, i el seu aspecte físic, els cabells llargs i el bigoti. Més tard hi va coincidir a El Bulli, i quan el restaurant de cala Montjoi tancava la temporada, a l’hivern Casañas continuava treballant-hi a l’hotel Mas Pau. “No ha volgut apoltronar-se mai, i menys amb la malaltia, així que va decidir anar-se acomiadant dels amics, dels que l’havíem conegut i havíem treballat al seu costat”, diu el cuiner del Compartir, que subratlla que “ha estat sempre un senyor, fins a la mort”.

stats