Consells per aromatitzar l'aigua

Les millors idees per treure't la set amb un toc de gràcia

Ni la cervesa ni els còctels: l'aigua és la beguda més refrescant de l'estiu i la podem combinar amb altres ingredients per fer-nos-la més atraient

5 min
L'aigua es pot saboritzar amb fruites per dotar-la d'un toc fresquet

Què és el primer que et ve al cap per refrescar-te ara que fa calor? Banyar-te a la platja o la piscina, encendre l'aire condicionat per romandre ajagut al sofà com una mòmia o, quan es tracta de prendre alguna cosa, una cervesa ben freda o un còctel a partir del capvespre. El cert és, però, que de beguda que sigui autènticament refrescant, que tregui la set i que alhora ens hidrati el cos només n'hi ha una, l'aigua, però no té per què ser avorrida. La podem preparar en versions més atraients que prendre-la sempre per si sola perquè ens vingui més de gust i alhora ens assegurem de passar l'estiu ben hidratats.

"Només hi ha una beguda que ens hidrati: l'aigua", remarca Laura Cuixart, que és vocal de la junta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat). Les begudes que contenen alcohol contribueixen a deshidratar-nos, perquè inhibeixen la vasopressina, una hormona que és la responsable de retenir els líquids al ronyó. Per això quan prenem alcohol anem més vegades a fer pipí. "Estem eliminant més líquid del que toca", subratlla, així que, en síntesi: "En moments que tenim set el que no hem de fer és beure alcohol i hem d'optar per l'aigua". En el cas de l'aigua amb gas –naturalment present o afegit– "no és una versió de l'aigua" i recomana limitar-la, especialment per a qui té hipertensió, donat que porta sal.

L'alcohol és millor minimitzar-lo

El consum d'alcohol està molt present a la societat, però és convenient limitar-lo. "Una alimentació saludable no vol dir eliminar tot l'alcohol, sinó minimitzar-ne la ingesta", defensa Cuixart, de manera que "no cal eliminar-lo si no hi ha cap contraindicació", però, si es té set, sempre convé començar per l'aigua. La dietista-nutricionista agrega que, en tot cas, avui dia encara no sempre s'és conscient de totes les conseqüències negatives que pot comportar l'alcohol per a la salut i en altres camps, com ara els accidents de trànsit.

Com fer l'aigua més atractiva

Si ja ens agrada prendre aigua per si sola, podem prosseguir bevent-la així, però potser ens costa o simplement ens ve de gust donar-li un toc de gràcia. En aquest cas, en podem fer versions, però n'hi ha de millors que d'altres per refrescar-nos de debò. Cuixart proposa saboritzar l'aigua amb fruites, com ara afegint-hi unes rodanxes de llimona o taronja, i així dotar-la d'un toc fresquet. També hi ha l'opció de fer infusions fredes, amb fruita de nou, com ara amb fruits del bosc o mango, o te fred, tenint present que, com en el cas del cafè, en general es recomana no superar les dues o tres tasses al dia pel seu contingut de teïna (o cafeïna del cafè). De la família del te també existeix la kombutxa, una beguda de te fermentat que pot ser refrescant, si bé cal tenir present que pot dur sucre afegit i alcohol en molt baixa dosi.

A casa també podem optar per fer un gaspatxo, una sopa de meló –amb menta la podem fer encara més refrescant– o un gelat casolà, congelant fruita i que es pot barrejar amb llet, iogurt o una beguda vegetal. "Aquestes són opcions refrescants, però no hidratants", precisa la dietista-nutricionista, de manera que no podem oblidar-nos de prendre aigua a seques o versionada. El mateix passa amb un cafè, encara que el prenguem amb gel i una rodanxa de llimona per fer-lo encara més refrescant, un costum molt valencià, on l'anomenen cafè del temps: duu poca aigua i cal prendre'n més per hidratar-se.

Un batut és preferible a un suc

Pel que fa als sucs, sempre és més recomanable prendre'n un de fet a casa que un de compra, però "no és una opció saludable", assegura Cuixart. El motiu és que a l'hora d'esprémer la fruita es perd la fibra i el sucre que conté n'augmenta la presència al cos perquè passa a ser d'absorció ràpida. A més, en el cas d'un suc de taronja, per exemple, estem ingerint un parell o tres de taronges en comptes d'una com és de costum quan la mengem sencera. Per tot plegat, "seria millor un batut que un suc", prossegueix la dietista-nutricionista.

I quina és la diferència entre un suc i un batut? Amb el batut la fruita es tritura, de manera que s'aprofita més, i el sucre no s'absorbeix tan ràpidament. En cas que ens agradi més líquid, s'hi pot afegir una beguda vegetal, llet de vaca o iogurt, i fins i tot un gelat per fer-lo més fred. En els darrers anys també s'ha obert camí una altra beguda, l'smoothie, que "no deixa de ser un batut més líquid o amb més gel". Al cap i a la fi, ve a ser "una opció batut 2.0", de manera que, a parer de Cuixart, també és millor que un suc.

Un batut de maduixa i fruits del bosc.

Evita un empatx de sucre

Un dels grans hàndicaps de la resta de begudes és que també acostumen a dur un alt contingut en sucre, independentment de si són amb alcohol o sense. "A un còctel si li posem suc, endolcidors, saboritzants... hi estem afegint molt de sucre i no és saludable", assegura Cuixart, que proposa optar per un batut com a alternativa. El vi, els escumosos i la cervesa sense alcohol van en la mateixa línia: eliminen l'alcohol, però el contingut en sucre pot arribar a ser superior que les opcions amb alcohol. Els refrescos també incorporen molts edulcorants i tampoc aporten l'aigua necessària per hidratar-nos. "Ens acostumen el paladar a un sabor més dolç i el més recomanat és minimitzar al màxim els edulcorants i el sucre per acostumar el cos al sabor natural dels aliments", afegeix Cuixart.

Una orxata també tendeix a tenir molt de sucre, però hi ha l'opció d'anar a una orxateria artesanal i demanar-ne sense (o una barreja al gust que combini orxata amb sucre i sense). En el cas de les begudes amb cacau soluble, les podem preparar amb un cacau 100%, però llavors ens pot resultar amargant, cosa que es pot mitigar mesclant-lo amb llet o una beguda vegetal. En tot cas, amb els més petits i els joves cal tenir present un parell de coses, a més de minimitzar les begudes ensucrades. Cuixart afirma que els menors de sis anys no poden ingerir begudes d'arròs, perquè no estan acostumats a digerir el seu contingut en arsènic, mentre que per al jovent (i els adults) en general prendre begudes energètiques tampoc és una bona opció, perquè contenen una gran quantitat de sucre i cafeïna.

Idees per beure aigua amb ganes

Aigües aromatitzades

La dietista-nutricionista Júlia Farré fa a la seva web diverses propostes d'aigües aromatitzades. Per preparar-les, suggereix barrejar els ingredients, deixar la mescla tota la nit a la nevera i, opcionalment, colar-la. Recorda que "es tracta de beure aigua, no de triturar ni esprémer els ingredients com si fos un batut o suc", i entre els seus suggeriments hi figura aigua amb...

  • Meló trossejat (o rodanxes de cogombre) i fulles de menta fresca.
  • Un tros de pinya amb pell, mitja llima i fulles d'alfàbrega.
  • Fulles de sàlvia, mitja llima i fruites vermelles tallades per la meitat.
  • Canyella en branca i pell de taronja (cal bullir-ho prèviament tot junt i després refredar-ho).
  • Infusió de farigola i mitja llimona.

Granissat de fruita natural sense sucre

Els granissats venen molt de gust per refrescar-se a l'estiu i Farré explica com preparar-ne a casa amb fruita natural sense afegir-hi sucre:

  • Pela la fruita, talla-la a trossos, retira els pinyols i introdueix-la en una bossa de plàstic per congelar. Deixa-la al congelador uns 30 minuts i després tritura-la amb la batedora.
  • En cas de disposar de Thermomix: posa trossos de fruita pelada i glaçons de gel al got i tritura-ho tot.
Fer 'detox' no hauria de caldre

Ara que s'acosta el final de l'estiu reneixen les recomanacions que conviden a fer detox, que dona a entendre que ens hem portat malament i cal desintoxicar el cos, però no cal deixar-se portar per aquesta tendència. "Si seguim pautes el màxim de saludables, el cos no necessita res per desintoxicar-se ni deixar de menjar res", sosté Cuixart, que recorda que "no té per què ser un excés un dia fer un gelat casolà o prendre un suc puntual". Per tant, en comptes de prendre begudes detox, és millor procurar mantenir un estil de vida saludable.

stats