Patrimoni

L'Hostal La Gavina es converteix en l'hotel icònic d'Europa del 2024

El guardó l'han atorgat els European Hotel Awards en la seva sisena edició, que ha tingut lloc al Radisson Collection Royal Hotel de Copenhaguen

El vestíbul de l'Hostal La Gavina, convertit en l'icònic d'Europa del 2024

El mateix any que la ciutat jardí de S'Agaró ha complert cent anys, l'Hostal La Gavina ha estat nomenat l'hotel icònic d'Europa del 2024. Els European Hotel Awards li han atorgat el premi i han destacat l'encant atemporal de l'establiment i el seu servei excepcional. L'hotel de la Costa Brava ha recollit el guardó al Radisson Collection Royal Hotel de Copenhaguen, on s'han reunit fins a vint-i-dos hotels més, entre els quals hi havia grups internacionals com Hyatt, Hilton i hotels IHG i col·leccions hoteleres com The Leading Hotels of the World, del qual forma part l'Hostal La Gavina.

Que un hotel de prestigi mantingui la paraula hostal al seu nom és un fet destacable. Tot plegat es remunta al 1932, quan l’arquitecte Rafael Masó i l’empresari Josep Ensesa Gubert van plantejar l'establiment hoteler: petit però molt estudiat, amb mil i un esbossos que l’arquitecte va dibuixar de tots els detalls haguts i per haver, i que avui s’han recuperat en el llibre del centenari, S’Agaró 1924-2024, i en l’exposició que es va inaugurar el 27 de juny al Palau Robert de Barcelona. L'exposició es pot visitar a Barcelona fins al 3 de novembre, i a Girona, a la Casa de Cultura, del 17 de desembre al 15 de febrer.

Al cap dels anys, l'Hostal ha passat per diverses ampliacions. El 1958 l’arquitecte Francesc Folguera va reconstruir de nou l'establiment: es perdia la construcció precedent i s’inspirava en un nou estil arquitectònic, el Rococó francès. Després de Folguera hi va haver més ampliacions, que avui són els espais més emblemàtics de l’Hostal La Gavina: el vestíbul (del 1963), la piscina de Garbí amb la icònica Venus de S’Agaró (1967-1969) i també més habitacions i suites, les últimes acabades de reformar just aquest any per celebrar el centenari.

Espai interior d'un dels salons del restaurant Candlelight.

Actualment disposa de tres espais gastronòmics de prestigi: el Garbí, informal, situat al costat de la piscina; el Candlelight, amb menús de degustació que conviden a fer un repàs de la història de la cuina catalana, lligada amb els grans clàssics francesos, i el gran saló dels esmorzars, al qual s'arriba després d'haver travessat el passeig de la fama, on hi ha fotografies en blanc i negre dels personatges reconeguts mundialment que han visitat La Gavina. I és que Hollywood va ser probablement el primer que va conèixer com era S'Agaró d'icònic i ho va voler explicar al món. Els tres cuiners que treballen conjuntament perquè la cuina de l'hotel sigui excepcional són els xefs Romain Fornell, assessor gastronòmic; Oriol Fernández, cap de cuina al Candlelight, i José Pulido, xef executor.

stats