Trias i Birba: la història de les galetes gironines amb les quals hem crescut
Els dolços centenaris de Santa Coloma de Farners i Camprodon són líders en el mercat català i també triomfen entre els turistes
GironaDesprés de les postres d'un àpat de categoria, en el moment del cafè, les infusions o els licors, venen de gust unes bones galetes per allargar la sobretaula. A Catalunya, més enllà de la típica capsa blava de galetes de mantega del nord d'Europa, tenim dues opcions autòctones, ideals per a l'ocasió, que mai defrauden. Són les galetes prèmium de Birba i Trias, dues marques centenàries de les comarques gironines que, mantenint-se fidels a les receptes artesanes dels orígens, continuen produint capses variades i boníssimes, que sempre val la pena guardar en un racó del rebost. Quan se serveixen a taula, cada comensal té les seves preferències i debilitats, fins i tot hi ha qui confon les marques, i rarament algú no s'apunta a tastar-les. Des de fa un temps, a més, sumat a l'èxit del públic local, Trias i Birba també s'han convertit en producte estrella per als turistes que volen endur-se un record identificatiu de la gastronomia catalana.
Trias, 115 anys de dolços ametllats
La capsa clàssica de Trias conté diferents variants de dolços suaus, gens embafadors i de gustos semblants, com el neulet, el crocant o la teula, que estan tots fets amb diferents proporcions i tècniques dels mateixos ingredients: ou, sucre, farina i ametlla. La recepta no s'ha alterat des que, el 1908, Joaquim Trias Vila va obrir la pastisseria al centre de Santa Coloma de Farners i les seves galetes van començar a fer fortuna. Sobretot entre els visitants de Barcelona que anaven a passar l'estiu a la zona o feien parada al balneari termal de Sant Hilari Sacalm i s'emportaven una llauna de bescuits a la capital. Així, afavorit pels turistes que hi anaven "a prendre les aigües", el negoci de Trias va anar creixent, fins que, durant el conflicte de la Guerra Civil, les vendes es van aturar. Al cap d'uns anys, la segona i la tercera generació de la família Trias van agafar el relleu i, coincidint amb la caiguda de la dictadura franquista i l'obertura del país, l'empresa va fer l'explosió definitiva. Van comprar maquinària per ampliar la producció i van prendre la decisió clau de començar a comercialitzar les llaunes de dolços, que fins aleshores només es venien a la botiga, als primers supermercats: "El meu avi va tenir molta visió, va veure que els supermercats eren el futur, ja no veníem només a la pastisseria del poble, sinó també al primer Caprabo d'Espanya", recorda Maria Trias, filla de quarta generació que ara està al capdavant de l'empresa.
A part dels productes clàssics, Trias comercialitza diferents lots i assortits que també inclouen altres varietats, com els neulets de xocolata i taronja, així com novetats més recents, com les galetes de coco o els ventalls de neula farcits de xocolata, taronja o llimona, tots amb molt bona recepció entre el públic. El 2023, la firma colomenca, que manté la fàbrica a Santa Coloma, on també té un museu en què explica la seva història, va arribar a fabricar més de 350 tones de galetes en un any. "Mantenim les mateixes receptes, només hem canviat la mida i el funcionament dels forns i la maquinària. Abans els neulets es farcien un a un manualment i ara tenim una enginyeria dissenyada per nosaltres mateixos que imita el procés dels orígens però fet mecànicament", explica Maria Trias. I conclou: "Hem volgut conservar l'essència, som la quarta generació i no volem perdre la tradició que ens identifica com un producte artesanal i català".
Birba, els gustos de sempre amb canvi de propietat
Més amunt de Santa Coloma, a Camprodon, s'estableix Birba, l'altre gran gegant de la bescuiteria catalana d'alta gamma. La seva identificativa capsa groga, amb el dibuix del pont camprodoní que travessa el riu Ter, inclou molta varietat de gustos, com el de la galeta ametllada, els milfulls cruixents farcits de coco, xocolata o crema d'avellanes, o les galetes clàssiques d'ou i mantega, que també es venen per separat, enfocades sobretot per a esmorzars i berenars. L'any 1987 l'empresa va deixar de pertànyer a la família Birba i, des de llavors, ha passat per les mans de diferents inversors catalans, fins que, aquest estiu, ha experimentat un nou canvi de propietat i ara surt al mercat sota el paraigua comercial del grup d'alimentació Adam Foods, que també gestiona altres marques com Cuétara o Chiquilín.
El canvi de propietat, però, no ha suposat cap variació en el funcionament de la fàbrica de Camprodon ni en el producte final que reben els clients: "Les receptes de les galetes es mantenen inalterades des de fa molts anys. La majoria són les originals creades per mestres galeters entre el 1893 i el 1910 i, en el procés d'elaboració, dediquem a cada galeta el temps que es mereix, per exemple, trencant els ous a mà un a un per mantenir la frescor", diu Xavier Coromina, de galetes Birba, que afegeix: "També fornegem cada galeta lentament, per obtenir el torrat òptim i la textura cruixent que tant ens caracteritza".
La història de Birba comença al segle XIX al cor del Pirineu oriental, quan la família Birba, que es dedicava al negoci d'ultramarins, va veure en la confiteria una oportunitat de mercat, ja que Camprodon, pel seu clima i entorn natural, començava a ser una destinació d'estiueig preferida dels barcelonins. Els melindros i pastissos fets per aquesta família en un petit obrador casolà van guanyar molta fama entre els estiuejants de la capital, però durant els mesos d'hivern les vendes baixaven i era impossible quadrar els números. Per això, el 1893 va decidir fer assortiments de galetes, molt més fàcils de distribuir i de fer arribar a les cases de tot Catalunya. L'opció va triomfar fins al punt que, el 1929, l'obrador es va fer petit i van obrir la primera fàbrica al centre de Camprodon, a l'avinguda Maristany. El 2008 la producció de l'empresa es va traslladar a la planta actual, de 7.000 m³, on es conserven els mateixos forns originals, que encara funcionen, i cada dia fornegen més d'un milió de galetes diàries. A part de les varietats més conegudes, Birba últimament també ha estrenat productes salats pensats per a aperitius.
Sobre la convivència d'aquestes dues grans marques gironines que lideren el mercat català de les galetes de sobretaula, Xavier Coromina, de Birba, esquiva qualsevol polèmica ni ànim de rivalitat, sinó tot el contrari: "Tots plegats contribuïm a fer més forta la indústria galetera local, que té unes grans possibilitats de creixement si continuem fent tots tan bona feina com s'ha fet des de fa més de cent anys", afirma. I Maria Trias, de la fàbrica de Santa Coloma, conclou: "La veritat és que molta gent ens confon. Les dues vam començar com empreses catalanes que es van anar fent populars amb el turisme de Barcelona, fins a arribar a ser emblemàtiques per a molta gent".