Fogons i esport

Cinc estrelles Michelin pedalejant al mig del desert

Sergio Torres, Paco Roncero i el pastisser Lluc Crusellas deixen la cuina uns dies per participar en la Titan Desert al Marroc

3 min
La presentació de l'equip KH-7 de la Titan desert

Barcelona"Portar un restaurant pot arribar a ser estressant, així que cal desconnectar de tant en tant. I què millor que anar al desert?", bromeja el cuiner Sergio Torres, que aquest cap de setmana marxa al Marroc per pedalejar amb una bicicleta entre dunes i dromedaris. Aquest 28 d’abril torna la Škoda Titan Desert Marroc, prova de ciclisme extrem on, com cada any, aterrarà l’equip KH-7 liderat per l’exciclista professional Melcior Mauri. Un equip amb 40 participants on s’uneixen esportistes de nivell amb d'altres d’amateurs. Gent que viu de l’esport i aquells que necessiten pedalejar sempre que poden, com els cuiners. "Aquest any tindrem cinc estrelles Michelin amb nosaltres", explica Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda. Les tres estrelles de Sergio Torres, que enguany anirà a la Titan sense el seu germà Javier, ja que aquest ha patit un petit entrebanc físic. A les tres estrelles del restaurant barceloní dels germans Torres cal sumar-hi les dues de Paco Roncero. I, esclar, la presència de l’osonenc Lluc Crusellas, escollit millor xocolater del món el 2022.

Els germans Torres, cuiners enamorats del ciclisme
El pastisser Lluc Crusellas va ser ciclista de jove

Ciclistes de l’equip KH-7 com Josep Betalú i Pilar Fernández busquen guanyar en aquesta cursa que del 28 d'abril al 3 de maig creua 589 quilòmetres en 6 etapes amb més de 7.000 metres de desnivell pel desert del Marroc. Altres participen en la categoria de bicicleta elèctrica, les e-bikes, com van fer els germans Torres l’any passat. Ara el Javier no pot tornar-hi, però el Sergio sí. "Va ser impossible d’oblidar, aquesta cursa ens va atrapar, i per això hi volem tornar. S’ha intentat entrenar el que s’ha pogut, però com que estem a primera fila al restaurant costa. Els dilluns intentem fer tirades llargues, venim a treballar en bici... El primer dia serà dur, després ja agafaré ritme", explica el Sergio. El Javier també s'estava entrenant per anar-hi, però una hèrnia no l’ha deixat tornar al Marroc. Un cop s’operi, però, tornarà a dalt de la bicicleta. "Ja de menuts el pare tenia un terreny i anàvem amb la bicicleta amunt i avall", diu el Javier. "Som aficionats a la bicicleta des que érem petits, així que poder ser al costat d’aquesta gent és bonic. Al restaurant el ritme és dur, pot ser molt estressant. Dona felicitat, però anar a la Titan permet estar sol, oblidar-se de moltes coses, carregar piles, fer salut. A tot l’equip del restaurant sempre els diem que facin esport. Fer esport ens fa millors", afegeix el Sergio. Sempre que poden, roden per la carretera de les Aigües, competint entre ells.

Una vàlvula d'escapament

La restauració i l’esport sempre han anat de bracet, amb cuiners com Nandu Jubany, sempre vinculat al motor, ja que va competir de jove i ara que s’ho pot permetre, ha participat en el Dakar. Precisament un jove que va treballar amb el Nandu fa anys, Lluc Crusellas, prefereix la bicicleta. La seva gran passió juntament, no cal dir-ho, amb la xocolata. Crusellas va abandonar l’any passat, però aquest any torna carregat d’optimisme després d’un any en què li ha canviat la vida. "És una vàlvula d’escapament, una experiència genial en què podem anar en equip, que ajuda. Ja els he dit que els portaré crema de cacau i avellanes a tots per esmorzar", diu aquest pastisser que estima amb bogeria el ciclisme. "De petit competia en el ciclisme de carretera. La passió ja venia del meu pare. Ara, no vaig fer el salt a categoria sub-23, quan em vaig centrar en la pastisseria. Vaig fer amics que ara competeixen, com en Kiko Galván, en Martí Márquez, amb qui vaig viure...", explica sobre el ciclista vallesà de l'equip Kern Pharma. Crusellas també coneix el vilanoví Marc Soler, així com altres professionals d'un esport que l'apassiona. "No puc sortir cada dia, ja que tinc una agenda complicada, però cada setmana intento fer uns 300 quilòmetres", diu.

"Crec que el més positiu que em va portar el ciclisme són els valors de sacrifici, constància, esforç... tenir 14 anys i haver d'anar a entrenar tu sol, són coses que m’han servit", explica Crusellas, que de menut havia arribat a anar al Tourmalet per veure etapes del Tour. La seva passió pel ciclisme és tan gran, que després de veure l’èxit de l’etapa de la Volta Ciclista a Catalunya al Berguedà d’aquest any, somia en poder fer-ne una de similar a casa seva, a Osona. "Vaig trucar a en Josep Jufré (exciclista osonenc) i li vaig dir que calia fer una cosa similar a Santa Eulàlia de Riuprimer", explica. El seu repte ara és poder acabar la Titan Desert al Marroc, després de no poder fer-ho més endavant. I qui sap, potser en el futur el veiem gaudint de la presència de la Volta per les seves terres d'Osona.

Una aposta per iniciatives solidàries

Com cada any, l'equip KH-7 aprofita la Titan Desert per tirar endavant projectes solidaris. Enguany, es tracta d'Héctor Vargas, sanitari a Múrcia, qui participarà per conscienciar sobre la importància de les donacions d'òrgans. I a la Moove Foundation, a través de Miguel Rumeu, busca recaptar diners per a la Fundació de l'Esclerosi Múltiple (FEM). També repeteix presència a l'equip Lester Fernández, un apassionat del ciclisme nascut a Cuba que ja fa dues dècades que viu a Catalunya, i que té una discapacitat física del 81% i gairebé no pot caminar. Fernández, que pateix per caminar, pot pedalejar prou bé i ja va ser l'any passat a la Titan.

stats