Mengem05/05/2020

Com fer carquinyolis a casa? Recepta del forner Xavier Barriga

Xavier Barriga, dels forns de pa Turris, explica com cuinar un dolç del receptari tradicional

Trinitat Gilbert Martínez

El forner Xavier Barriga, dels obradors i forns Turris, revela els passos per elaborar a casa els carquinyolis.

Carquinyolis d'ametlla

Ingredients per a 40 carquinyolis

125 g d'ametlles senceres amb pell

Cargando
No hay anuncios

40 g de mantega (a temperatura ambient)

50 g massapà cru (barregeu farina d'ametlla crua, sucre llustre i una clara d'ou)

1 rovell d'ou

340 g farina fluixa

Cargando
No hay anuncios

10 g de llevat

160 g sucre blanc (o sucre morè)

60 g aigua

Sucre llustre

Cargando
No hay anuncios

Pell de llimona ratllada

Canyella en pols

Per a la decoració

1 rovell d'ou (per pintar els carquinyolis)

Cargando
No hay anuncios

Preparació

Un parell d'hores abans de fer la recepta, traieu la mantega de la nevera perquè estigui temperatura ambient quan la comenceu a treballar. Concretament ha de tenir la textura coneguda com a pomada.

Quan comenceu a preparar la recepta, preescalfeu el forn a 170º. Barregeu farina d'ametlla crua, sucre llustre i una clara d'ou per aconseguir crear una massa tova de massapà.

Renteu les ametlles amb aigua de l'aixeta per treure'ls el polsim, i perquè les ametlles humides s'enganxaran millor. Coleu-les i escorreu-les, i ja les tindreu a punt. Reserveu-les.

Cargando
No hay anuncios

Barregeu en un bol tots els ingredients: la farina amb el llevat, la canyella, la ratlladura de llimona, la mantega pomada, el sucre, el rovell d'ou, el massapà (que ha d'estar tou i cru) i, finalment, l'aigua.

Treballeu bé amb les mans tots els ingredients. Si veieu que la massa es queda seca, podeu afegir-hi una mica més d'aigua. Veureu que la massa anirà absorbint l'aigua i anirà agafant consistència. La massa ha de quedar sencera, per això és important que l'amasseu amb força amb les mans.

Després afegiu-hi les ametlles humides, que acabaran de donar consistència a la massa dels carquinyolis. Si trobeu que hi falta una mica d'aigua perquè la massa és massa seca, afegiu-n'hi. L'avantatge d'aquesta recepta és que no l'heu de treballar en excés.

Tot seguit, amb una balança, peseu 180 grams de la massa de carquinyolis, i aneu fent-ne boles damunt del taulell de treball.

Cargando
No hay anuncios

A continuació, aneu fent barretes amb les mans amb cada una de les boles, com si féssiu xurros allargats, i procureu que quedin tan regulars com sigui possible.

A mesura que les aneu fent, podeu anar-les col·locant damunt d'una safata per anar al forn, que haureu cobert prèviament amb paper sulfuritzat.

Per a les mides habituals dels forns de casa, poseu tres barretes de carquinyolis.

Pinteu les barretes amb un pinzell sucat en el rovell d'ou i ja podeu posar-les al forn. La temperatura recomanable per coure els carquinyolis ha de ser entre 160º i 180º, amb escalfor a dalt i a baix i durant un temps total de 25 minuts.

Cargando
No hay anuncios

Passat aquest temps, i quan comproveu que les barretes estan daurades, aneu-les tallant ràpidament i de biaix amb un ganivet llis. Ho heu de fer amb rapidesa perquè, si no, la pasta es quedaria tova i seria difícil de tallar.

Un cop tallats els carquinyolis ja els podeu deixar refredar.

Per conservar-los, poseu-los en una carmanyola. S'hi conservaran bé durant dues o tres setmanes!

Bon profit!